Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Már nem kényszerpajtások

A Magyar Úttörők Szövetségéhez több mint 55 ezren csatlakoztak, a mozgalomnak a megyében 300 tagja van. A „kényszerúttörőség” megszűnt, ám ma is e szövetség tagjai alkotják a legnagyobb hazai gyermekszervezetet.
Megújult külsővel: Nem vörös a nyakkendő és tizenkét pont sincs már.
Az egykori Pajtás újság kiadója, a Magyar Úttörő Szövetség mostanában botrányoktól hangos. A csillebérci táborért az állammal folyó per évek óta húzódik, ráadásul nemrég a szövetség elnökét is korrupcióval vádolták meg. Az úttörők azonban nem csüggednek: csakúgy, mint a nyolcvanas években Zánkán, Csillebércen és Brennbergbányán, most is táborokat szerveznek, a gyerekek üdültetését segítik. Tizenkét pont már nincs, s az indulók is már csak az emlékezetben élnek.
Van, ki nosztalgiával, más vegyes érzelmekkel gondol vissza azokra az időkre, amikor az általános iskola ötödik osztályába lépve úttörővé avatták. Úttörő-igazolvány, -jelvény, -síp... A harmincon túliak számára ismerős jelképek. Általános iskolás korunkban mindannyian „büszkélkedhettünk" azzal, hogy e nagy szövetség tagjai lehettünk – ha akartunk, ha nem. Időnként még rémisztgették is a rossz gyerekeket azzal, hogy nem kötheti nyakába a piros nyakkendőt. A Kommunista Ifjúsági Szervezet (KISZ) 1990-es megszűnésével eltűntek az alapfokú oktatási intézményekből a „kényszerúttörők". Ma jóval kevesebben, országos szövetséggel működnek – többek közt megyénkben is.

Háromszázan vannak

a megyében


A kapuvári Gál Györgyné a megyei úttörőcsapatokat fogja össze. A pedagógustól megtudtuk: a kapuvári, döri, rábapordányi és kimlei csapatok csatlakoztak a szövetséghez.
– Jelenleg a megyében körülbelül háromszázan tagjai az úttörőszövetségnek – mondta Gál Györgyné. – Mi a csillebérci társuláshoz csatlakoztunk, hiszen egy önálló megyei szervezethez legalább öt csapatra van szükség. A tagok többsége 10 és 16 év közötti fiatal, de húsz év fölötti ifivezetőink is szép számmal vannak a felnőtt vezetők mellett.
Az ország többi úttörőcsapatával közösen szervezünk programokat: most a mohácsi busójárásra készülünk. Évente két-három alkalommal tartunk csapatgyűlést, s évente egyszer nyílik lehetőség a tagfelvételre. Ennek során a megyében legalább száz új taggal gyarapodunk.

Maguk döntenek

a formai megjelenésről


– A rendszerváltás óta átalakult az úttörő fogalma: minden csapat maga dönthet a formai megjelenésről. Akadtak, akik maradtak a piros nyakkendőnél, más a jelvényét tartotta meg. Az országos rendezvényeken nemzetiszínű alapon háromágú lánggal díszített jelvényt viselünk a fekete póló fölött. Elenyésző állami támogatást kapunk, szinte önfenntartóak vagyunk: az útiköltségeket a gyerekeknek kell állniuk – tudtuk meg a megyei úttörővezetőtől.

Támogatásokból, pályázatokból élnek

Fábián Tiborné, a Magyar Úttörők Szövetsége programszervezőjétől megtudtuk: övék a legnépesebb hazai gyermekszervezet, hiszen több mint 55 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz.
– Az elmúlt években jelentős változásokon mentünk keresztül – kezdte a tisztségviselő.

– Ennek lényeges eleme, hogy a korábbi erőteljes központi irányítás helyébe a szervezeti autonómia lépett. Ebből fakadóan közösségeink maguk dönthetnek életük minden lényeges eleméről, így határoznak nevükről, jelképeikről, a szervezet felépítéséről.
Elsősorban társadalmi szervezeteknek évente megítélt parlamenti támogatásból, pályázatokból, szponzorok segítségével tartjuk fenn magunkat. Bármely magyar állampolgár – akár a rendszerváltást követően újra – úttörő lehet, aki elfogadja az alapszabályban, az egyezményben leírtakat, valamint magáénak vallja az „Úttörők a barátságos harmadik évezredért" programban foglaltakat. A tagok részére számos kedvezményt biztosítunk, valamint ajánljuk csillebérci táborunk szolgáltatásait és az úttörőmozgalom nemzetközi kapcsolatrendszerét – mondta Fábián Tiborné.

Találtunk úttörőket

A mai úttörők megörökítése nem várt akadályokba ütközött. Mint kiderült, a csapatok közötti összhang nem a legjobb a megyében: a „Kimlei Virgoncok" öt éve megszűntek, s már Rábapordányban sincsenek úttörők. Kapuvár mellett csak Dörben találtunk néhány iskolást, akik a mozgalom tagjának vallották magukat.
„ Szövetségünk független társadalmi szervezet, amely szervezetileg közvetlenül nem kötődik egyetlen politikai párthoz sem, s nem kíván teret adni semmilyen

direkt politikai ideológiának."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jagadicsék elfogadták sorsukat

A jánossomorjai Jagadicsék tizenegy éve élnek együtt azóta ágyban fekvő, beteg kisfiukkal. A szülők,… Tovább olvasom