Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Már nem haragszik a falubeli besúgókra

A rajkai B. Ágostont tizenöt éve, közvetlenül a rendszerváltás előtt egy helyi presszóban tett kijelentéséért beidézték a rendőrségre. A férfit akkor fél napig vallatták, ám ma már nem haragszik falubeli besúgóira. Az egykori mosonmagyaróvári rendőrkapitány szerint politikai okokból senkit nem hallgatott ki a rendőrség.
A Don-kanyarban elesett magyarokat vette védelmébe egy presszóbeli beszélgetés során még a rendszerváltás előtti napokban egy rajkai fiatalember. Bosszantotta, hogy a faluban a szovjet hősökről megemlékeztek, Oroszországban viszont a magyarokról nem. Hevületében robbantásról is beszélt barátjának. Vesztére. A besúgóknak köszönhetően néhány nap múlva a rendőrségre került.

„ Égbekiáltó igazságtalanság"

– 1989 márciusában egy barátommal beszélgettünk a régi „benti" presszó pultjánál a kora esti órákban – kezdte a rajkai férfi. – A világ dolgait vitattuk meg a magunk módján. Szóba került a magánélet, a politika, majd néhány történelmi esemény is: egyebek közt a II. magyar hadsereg doni katasztrófája. Mindketten szomorúnak tartottuk, hogy a magyar katonák sírhantjain tehenek legelnek vagy traktorok szántanak Oroszországban, s egyetlen fejfa vagy emlékmű sem jelzi sírjukat. Ekkor talán egy kicsit fennhangon kijelentettem: bezzeg itt, Rajkán terpeszkedik egy monumentális szovjet hősi emlékmű, amely így összehasonlítva a hősöket, égbekiáltóan igazságtalan dolog. Vesztemre azt találtam mondani: az egész betonkolosszust a legjobb volna csak felrobbantani.

Fél napig a rendőrségen

– Közben két helybeli férfi iszogatott kicsit távolabb tőlünk. Látszólag nem figyeltek, s azzal sem törődtek, miről beszélgetünk olyan nagy hevülettel. Néhány nappal később aztán idézést kaptam a megyei rendőr-főkapitányságtól. Kihallgatásra hívtak éppen tizenöt éve, március tizennegyedikére. A rendszerváltás évében tehát még működött az olajozott gépezet, valós veszélyt szimatolva a kis falu presszójában elhangzottak miatt. A rendőrségen jó fél napon keresztül faggattak arról, hogy mikor, miért és kinek mondtam még ilyesmit. Megkérdezték azt is, mi bajom az oroszokkal, s mikor készítettem el a bombát az emlékmű felrobbantására.

Kissé megszeppentem ugyan, de mindent tagadtam. Végül aláírattak velem egy jegyzőkönyvet, majd hazaengedtek. Az azóta eltelt idő és a történelem aztán nekünk adott igazat, mert ha nehezen is, de ma már néhány kopjafa és sírkereszt állhat az egykori oroszországi hadszíntereken. Itthon pedig emléktüz eket gyújtanak és szentmiséket tartanak országszerte a doni áttörés napján az elesettek emléke előtt tisztelegve. Rajkán pedig már megfogalmazódott a szándék a szovjet hősi emlékmű lebontásáról vagy áthelyezéséről. Az a két férfi meg talán még ma is gyakorta együtt iszogat – egészségükre. Az idő eltelt, s én már nem haragszom rájuk – mondta B. Ágoston.

„ Nem tartozott a hatáskörünkbe"

Az akkori mosonmagyaróvári rendőrkapitány, Garamvölgyi György lapunk megkeresésekor elmondta: politikai jellegű megnyilvánulások miatt senkit sem hallgatott ki a rendőrség, hisz nem is tartozott ez a hatáskörébe. A fegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanúja viszont állam elleni bűncselekménynek számított akkoriban, minden bizonnyal ezért került a férfi a megyei rendőrkapitányságra.

Információink szerint a helyiek korábban azt gondolták, hogy a rajkai „szovjet emlékmű" alá orosz katonákat temettek el. Később kiderült, hogy ezek a csontok a helyi temetőből már a mosonmagyaróváriba kerültek át. Az emlékmű helyére a tervek szerint egy régi tűzoltóautót szeretnének kiállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten ugyanabban a székben

A Kisalföld Erdőgazdaság Rt. által összehívott tegnapi földtulajdonosi közgyűlésén a vadászati jog… Tovább olvasom