Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Már napközben is kihalt a Magyar utca

Kilátástalannak érzik helyzetüket a magyaróvári belvárosi kereskedők. Egyelőre az összefogásban látják a megoldást.
Kilátástalannak érzik helyzetüket a magyaróvári belvárosi kereskedők. Az osztrák bevásárlóturizmus megszűnése, a multicégek és kínai üzletek megjelenése mára ellehetetlenítette az egykor virágzó Magyar utcai üzleteket. A kereskedők összefogással és a kamara segítségével próbálnak kilábalni az agóniából.

Vége már azoknak az időknek, amikor a magyaróvári belváros a tiroli bőrnadrágos osztrák bevásárlóktól harsogott. A jó minőségű gyógyvíz és a nyugati szomszédainkhoz képest kedvező árak igen sok turistát csalogattak át nap mint nap a határ túloldaláról. Az évtizedek során a gyógyturizmus szervesen összekapcsolódott a bevásárlóturizmussal, és a városban külön „iparág" épült az osztrák sógorokra. A burgenlandi és bécsi rendszámú autók azonban már egyre ritkábban parkolnak le a magyaróvári belvárosban. A bevásárlóturizmus korántsem játszik olyan meghatározó szerepet, mint évekkel ezelőtt. A sétálóutca már nemcsak esténként, de sokszor napközben is szinte teljesen kihalt.

Multik és kínai boltok

A belvárosi üzletek helyzetét tovább rontották a városba betelepülő multik bevásárlóközpontjai. Sőt, a Magyar utcán gomba módjára szaporodó kínai boltok nem csupán a többi üzletet lehetetlenítik el, de a sétálóutca képét is még tovább rontják. Ugyanígy a Magyar utca végi, félig kifestett, egyébként használaton kívüli és lerobbant volt főhercegi malom is.

Elmaradt termálfejlesztés

A visszaesés legfőbb oka az elmaradt termálfejlesztés
Kránitz Ferenc, a kamara mosonmagyaróvári régiójának elnöke elmondta: a belvárosi üzletek forgalomcsökkenésében nagy szerepet játszik a multinacionális cégek bevásárlóközpontjainak megjelenése, a kínai üzletek folyamatos terjeszkedése és az egyre gyakoribb román utcai árusok.

– Az üzletek nem csupán árakban képtelenek felvenni a versenyt a multikkal, a belvárosi parkolás lehetőségei is sokkal rosszabbak. Nagy problémát jelent továbbá a Magyar utca rossz közvilágítása, az egyetlen nyilvános illemhelyet pedig butikká alakították. Úgy vélem, a forgalom visszaesésének egyik legfőbb oka ugyanakkor az elmaradt termálfejlesztés. Az elmúlt évtizedben befolyt idegenforgalmi adót a városnak erre kellett volna fordítania.

Együttműködésre van szükség

– A jelenlegi helyzet kialakulásában közrejátszott az érintett kereskedők összefogásának hiánya is. Az egyéni érdekek érvényesítése mellett folyamatos együttműködésre és összefogásra van szükség. Nem csak akkor, amikor már „ég a ház". A napokban a kamara megbeszélésre hívta össze a kereskedőket, az önkormányzat és a különböző hatóságok képviselőit. Ezzel elindult egy folyamat, ami talán megoldást hozhat az ügyben.

– A kamara segíteni tudna tagjainak Győrhöz hasonlóan egy közös alapítvány létrehozásával. Az önkormányzat segíthet azzal, ha kedvezményes parkolási időszakot biztosít a belvárosban, megfelelő közvilágítást épít ki a Magyar utcán és kulturális rendezvényeket szervez a belvárosban. Sok múlik azonban a kereskedőkön is. Szolidabb árakkal, hosszabb nyitva tartással és az üzletek szebbé tételével sokat tehetnének a forgalom fellendítéséért – véli Kránitz Ferenc.

A felére esett vissza a forgalom

Hasonlóan látja a helyzetet Varga Csabáné is, aki családi vállalkozásban már hosszú ideje cipőboltot üzemeltet a Magyar utcán. Szerinte a forgalom folyamatos leépülését egyrészt az osztrák bevásárlóturizmus visszaesése, másrészt pedig a multik megjelenése okozta. A néhány évvel ezelőttihez képest mára szinte a felére esett vissza a Magyar utcai üzletek forgalma. Varga Csabáné szerint a belvárosi kereskedők teljes összefogására van szükség ahhoz, hogy megállítsák és visszafordítsák ezt a folyamatot. A boltok nyitva tartásának összehangolásával, közös akciók megszervezésével, közös marketingmunkával és kiadványok megjelentetésével megoldást találhatnának a problémára. A kereskedők az önkormányzattól parkolási kedvezményeket, az utcakép javítását és a városi rendezvények összehangolását várják segítségként.

Alapítványt kellene létrehozni

Bizonytalannak látja a jövőt Pri Istvánné is, akinek korábban három üzlete is volt a belvárosban. A forgalom drasztikus csökkenése miatt azonban gyermekruházati és fehérneműboltját kénytelen volt bezárni, ma már csupán egy divatáruüzletet működtet. A vállalkozó elsősorban a kínai boltok elszaporodásában látja a gondot. Ezekkel az üzletekkel nem tudják tartani az árversenyt. Hiába árulnak minőségi terméket, a vásárlók sajnos egyre inkább a silányabb minőségű, olcsó kínai árukat tudják megvenni. Pri Istvánné szerint, ha a családban a bolton kívül nem lenne más jövedelemforrásuk, az üzletből már nem tudnának megélni. A kamara segítségével egy alapítvány létrehozásával próbálnak segíteni kilátástalan helyzetükön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalításra van szükség a termelők között

Ötven fiatal gazdász vesz részt a tegnap első alkalommal kezdődött képzésen a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom