Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Már most rekordszámú az óvodás

Rekordszámú óvodást fogadnak a mosonmagyaróvári intézmények. Valamennyien létszám fölötti kisgyereket vettek fel. A mostani nyomás 2014-re tovább fokozódik: akkortól ugyanis valamennyi jelentkező óvodáskorút el kell helyezniük.
Már az áprilisi beíratásokkor rekordszámú óvodásra számított Mosonmagyaróvár. A férőhelyek fölötti létszám már tavaly is gondot jelentett, de idén még inkább. Ezt a szeptemberi kezdés is igazolta. További fejtörést okoz az önkormányzatnak, hogy 2014 szeptemberétől minden óvodáskorú gyermeket el kell tudnia helyezni a fenntartónak. A jelenlegi létszámokról, pályázatokról és a tervekről Iváncsics János alpolgármestert kérdeztük.

A Kékcinke Óvodában csoportonként harminc körüli kisgyereket fogadnak.
A Kékcinke Óvodában csoportonként harminc körüli kisgyereket fogadnak.

– Mosonmagyaróvár önkormányzati óvodáiban a szeptember elsejei adatok szerint 1218 kisgyermeket fogadunk, közülük 346 most kezdte meg az óvodáséveket – avat be a számokba az oktatásért felelős városvezető.

A legnagyobb teher a Majoroki Óvodára hárul, a száz férőhelyes intézményben ugyanis 25-tel több gyermek nevelését vállalják. Iváncsics János szerint alternatívaként felvetődött ennek az óvodának a bővítése: ugyan az udvara kicsi lenne erre a célra, viszont felmerült a tetőtér beépítésének ötlete. A majoroki városrész iskoláját is érinti egyébként a nagyobb gyermeklétszám, éppen ezért engedélyezett a városvezetés még plusz egy első osztályt.

A 100 férőhelyes Bóbita Óvoda 11-gyel több kicsit fogad, a 125 férőhelyes Lurkóvár 143 gyermeket nevel, a százötven férőhelyes Vackor 18-cal többet. A legnagyobb intézmény a Kékcinke, mely a 150 férőhelyre 171 apróságot vár, míg a Gyári úti telephelyére 75 helyett 83-at, az Őzikés Óvodába kétszáz helyre 230 gyermeket vettek fel. Az önkormányzat az Ostermayer Óvodában hagyott jóvá egy újabb csoportot. Az egykori tornaszobát alakították át, így most a 175 férőhelyes intézmény 187 gyermeket vár nap mint nap. A csoportfejlesztéssel itt két óvónőt és egy dajkát is alkalmaztak. – Korábban megoldásként felmerült, hogy azokat a mosonmagyaróvári gyermekeket, akiket a helyi óvodák nem tudják felvenni, Bezenye fogadná. Mivel kevés szülő vállalta volna ezt a lehetőséget, az ötlet megvalósulatlan maradt – tette hozzá az alpolgármester.
Megtudtuk továbbá, hogy az ősz folyamán módosítják az óvodai felvételi körzeteket. Ehhez a népesség-nyilvántartás adatait veszik alapul. Így azt is számolni tudják, hogy hány gyermek várható körülbelül jövőre, illetve 2014-re a kötelező felvétel idejére. Az önkormányzat nem tud viszont számolni az ide települő családok gyermekeivel.

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2012. szeptember 19. 16:26
    „2. Tudom, igazad van kedves "Hókuszpóka" de ha már kormányunk annyira családbarát, akkor nem lehet olyan nagy akadálya egy óvodai pályázatnak! Ha kevés az óvoda, hát csinálj egyet! Majdnem olyan csengése van a cikknek mintha a bő gyermekáldás nem lenne jó!”
  • 2. Hókuszpóka 2012. szeptember 19. 07:31
    „"Olyan gond aminek örülhetünk". Részben egyetértek, szerencsére sok a gyerek, csak sajnos az óvodák nem tudnak az igényekhez alkalmazkodni. Csoportonként sok az a 30 fő, pláne akkor ha látjuk mekkora egy-egy csoport, kevés az óvónő és túlterheltek, az altatás helyhiány miatt problémás, az udvari óvodai játékok a nem megfelelő eu szabvány miatt sok helyen lebontásra kerülnek, a finanszírozás siralmas és még sorolhatnám...”
  • 1. pancser 2012. szeptember 18. 18:02
    „Végre egy olyan gond aminek csak örülhetünk, hajrá Mosonmagyaróvár, éljen Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FIÓK: szerdáig várják a háztartási hulladékot

A mosonmagyaróvári FIÓK Ifjúsági Klub a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Világnap közeledtével felhívja a… Tovább olvasom