Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Már Kossuth Lajost is Magyaróvárra kísérték

A Mosonmagyaróvár környéki március 15-i ünnepségek elmaradhatatlan közreműködője a halászi lovasbandérium. Az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára Kovasics Attila élesztette újra a szigetközi falu egykori „seregét”.
A történetírók szerint az 1500-as évek elején kapott Halászi mezővárosi rangot és ezzel együtt fel kellett állítania egy banderiális ármádiát is. A halászi lovasok az évszázadok során nagy szerepet játszottak a település életében és számos történet övezi működésüket. Lovasaik kísérték többek közt Kossuth Lajost is, amikor Magyaróváron járt. Ez az esemény ma is nagy szerepet játszik a „sereg" életében, hiszen a március 15-i ünnepségek alkalmával a tizenhárom lovas mellett egy hintó is felvonul – ami Kossuthot jelképezi –, és rajta az az iskolás ül, aki majd a menet végén a Nemzeti dalt szavalja a falu határában lévő Petőfi hídnál – tudtuk meg Kovasics Attilától, a bandérium vezetőjétől.

Összekapcsolni a két szenvedélyt

– Már hosszú ideje elkötelezett híve vagyok a lovaglásnak, valamint nagyon érdekeltek Halászi hagyományai is. Néhány éve elgondolkoztam azon, hogy lehetne a két szenvedélyt összekapcsolni – meséli Kovasics Attila. – Kutakodásaim során a helyi népművelő, Rigó Endréné segítségével számos fényképet találtam az 1900-as évek elejéről a halászi lovasbandériumról, s az egyik fotón a nagyapámat is felfedeztem. Előkerült továbbá négy korabeli díszes mellény is, amit a bandérium tagjai viseltek. Ekkor gondoltam arra, hogy az 1848-as szabadságharc 150. évfordulója alkalmából három barátommal újra felvesszük ezeket a mellényeket és végigvonulunk a falu főutcáján. Eleinte féltem attól, hogy a helyiek kétkedve fogadják ezt a kezdeményezést, ennek azonban az ellenkezője történt és többen felkerestek, akik csatlakozni kívántak a csapathoz, sőt, a helyi hagyományőrző egyesület is támogatott bennünket.
– A társaságnak mára több mint húsz tagja van, a bandérium azonban a hagyományhoz híven tizenhárom tagból áll. A különböző rendezvényeken lehetőleg ragaszkodunk ehhez a létszámhoz, de tizenegynél kevesebben soha nem vonulunk fel. Többféle felkérés érkezett már hozzánk, ám a bandérium jellegéből adódóan főként a március 15-i ünnepségeken, Kossuth-emléknapon, illetve a hősök napján veszünk részt. Hívnak bennünket továbbá civil szervezetek is programjaik színesítéséhez, voltunk már néhány esküvőn is, sőt, egy alkalommal mi fogadtuk a külügyminisztert is.

Saját lovak nélkül

– Saját lovaink sajnos nincsenek, ám a halászi lótulajdono-

sok – közülük főként Babos Béla – szívesen bocsátják rendelkezésünkre jószágaikat, sőt, többen megtiszteltetésnek veszik ezt a felkérést. Előfordul olyan is, aki az értékes versenylovát sem sajnálja tőlünk.
– A csapat összetétele rendkívül heterogén mind végzettség, mind életkor tekintetében. A legidősebb csaknem negyven-, míg a legfiatalabb csupán tizenegy éves. Már rangja lett Halászin a lovasbandériumnak és megtiszteltetésnek számít, ha valaki a tagja lehet. A falu nevéhez már gyakran társítják a csapatot és országosan is ismertek vagyunk. Az utánpótlással sincs gond, hiszen az általános iskolában működő lovas szakkörben felnövekvő gyerekek biztosítják ezt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcskérdés a mezőgazdaság

A négy parlamenti párt országjáró körútja megyénkbeli első állomásán, Mosonmagyaróváron főként a… Tovább olvasom