Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Már két osztályt fogadnak Lipóton

Huszonkilenc gyermek kezdte meg a tanulást szeptemberben Lipóton az újraindult, két tanítási nyelvű iskolában, melynek bővítésébe tavasszal fogtak a szakemberek.
Tavaly 14 kis elsős kezdte meg az iskoláséveket a lipóti tanodában, akikhez idén további 15 kisdiák csatlakozott. Giczi Ferencné tagiskola-vezető tájékoztatása szerint a 29 első és második osztályos tanuló hét településről érkezik. Darnózseliről, Dunaremetéről és Kisbodakról iskolabusz szállítja a kisdiákokat, de jönnek Ásványráróról, Kimléről és Mosonmagyaróvárról is.

– A tavalyi újrainduláskor az iskolát támogató alapítvány állta a tankönyvek, füzetek, valamint a gyermekek étkeztetésének költségét. Idén az angol nyelvi tankönyvek megvásárlását segítette az alapítvány, illetve az ehhez szükséges oktatói segédanyagot – tudtuk meg a tagintézményvezetőtől.

Az elmúlt tanévvel megegyező létszámú munkatárssal működtetik az iskolaotthonos intézményt: 3 pedagógussal és egy angol anyanyelvű pedagógiai asszisztenssel. Logika szakkört is indítottak, s mellette a sakk-képzést helyezték előtérbe, ez utóbbit a Polgár testvérek által kidolgozott program szerint. A gyermekek havonta más-más sportággal ismerkedhetnek az úszástól a téli sportokig. A tagiskola-vezető hozzáfűzte: a jövő tanévre már most sokan érdeklődnek, de a faluvezetéssel összhangban évfolyamonként csak egy osztályt kívánnak indítani.

Huszonkilenc első és második osztályos diákot fogad az újraindult lipóti iskola.
Huszonkilenc első és második osztályos diákot fogad az újraindult lipóti iskola.


Az iskolabővítésbe emeletráépítéssel még tavasz elején fogtak. Mára a két osztály be tudott költözni az épületbe. Korábban a település az iskolák újraindítására kiírt pályázaton nyert 30 millió forintot. Ennek egy részét fordították a beruházásra.

– A kivitelezést helyi vállalkozók önköltségi áron végezték el a járólapozástól a festésig. Településünkön is egyre több szlovák állampolgár vásárol üdülőtelket. Egy szlovák vállalkozó felajánlotta, hogy kőművescsapatával közösségi munkában ugyancsak segítene – veszi át a szót Tóth József Péter lipóti polgármester. Arról is beszélt, hogy az oktatás a falunak egy fillérjébe sem kerül, ugyanis a fenntartáshoz szükséges, normatívák fölötti összeget a már említett alapítvány pótolja ki.

A településvezető büszkén számolt be arról, hogy az óvodát is telt házzal működtetik. A nagycsoportosok napi egy órában gyakorolják itt az angol nyelvet. A leendő első osztályokat 18–20 tanulóban korlátoznák.
– Várhatóan az új köznevelési törvénynek meg tud felelni a lipóti két tannyelvű iskola, mely mostanra öt osztály befogadására képes. Tehát további három évre biztosítottak a feltételek – emelte ki a településvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróvár

Tovább olvasom