Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Már készülnek Schengenre

Beváltotta a reményeket az uniós csatlakozás után a hegyeshalmi határátkelő átszervezése.
Újszászi Zsolt alezredes
Évente átlagosan mintegy 16 millió utas halad keresztül Hegyeshalomnál, hazánk legnagyobb határátkelőjén. Az uniós csatlakozásunk óta eltelt egy évben a határőrség a megváltozott körülmények mellett hatékonyabban őrzi a nyugati határt.

Összevonások

Újszászi Zsolt alezredes, kirendeltségvezető szerint a tavaly május óta elrendelt változtatások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a régióban korábban négy kirendeltség működött, azok összevonásával létrehozták a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget, melynek munkatársai ötvenhat kilométernyi osztrák határdarabon és tizennégy kilométernyi északi dunai szakaszon őrködnek.

Eredményesebb munka

Az alezredes szerint az összevonások után kimutathatóan kisebb anyagi ráfordítással jóval hatékonyabb munkát végeznek. A korábbi évekhez képest közel ugyanolyan utasforgalom mellett minden területen nőtt az eredményes felderítések száma. Míg például az elmúlt évben összesen 60 millió forint értékben találtak csempészett cigarettát a hegyeshalmi határőrök, addig idén már 50 milliónál tartanak. Emelkedett a lebukott embercsempészek és közokirat-hamisítók száma, az előbbi 117, az utóbbi 717 alkalommal fordult elő eddig.

Sok emigráns választja az átkelő környékén a zöldhatárt. Velük szemben az osztrák társszervekkel együttműködve, közös járőrözéseket szervezve és hőkamerákkal felszerelkezve lépnek fel a határőrök.
Még mindig jellemzőek a Baltikum országaiból érkező, illetve az ukrán, román és moldáv állampolgárságú migránsok, akik elsősorban az átkelőn próbálnak meg bejutni Ausztriába hamis papírokkal, vagy a járművekben megbújva.

Nyári csúcs

Újszászi Zsolt elmondta: készülnek a schengeni csatlakozásra, már egyeztetnek a leendő változtatásokról. Az állomány elméleti felkészítése is megkezdődött már az új normák szerinti ellenőrzésre.
Az elmúlt évekhez képest kisebb létszámmal ugyan, de felkészült az átkelő a megnövekedő nyári forgalom fogadására. A hiányzó létszámot más kirendeltségekről ideiglenesen ide helyezett munkatársakkal próbálják pótolni. Egyelőre nem érezni a forgalom jelentősebb erősödését, kisebb várakozási idők is csupán a hétvégéken alakulnak ki.

És a Forma–1...

A határőrség aszerint készül a nagyobb forgalomra, hogy a nyugat-európai országok egyes tartományaiban miként adják ki a nyári szabadságokat. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint július utolsó hétvégéje a legzsúfoltabb. Tavaly például ebben az időszakban száztízezren lépték át a határt egy nap alatt, szemben az átlagos harmincezerrel.

Az idei helyzetet tovább nehezíti, hogy ezúttal erre a hétvégére esik a Forma–1 Magyar Nagydíj is, így várhatóan még többen kelnek útra.
Már most felhívják az útra kelők figyelmét arra, hogy június utolsó hétvégéjén lehetőség szerint válasszanak más útvonalat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földgép vágta át az utolsó gátat

Közel hatmillió forintból rehabilitálják a Fertő–Hanság Nemzeti Park Keskeny-tó körüli… Tovább olvasom