Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Már kapható az Eltaszított fele királyság

Már kapható a Kisalföld legújabb dokumentumkötete, a Szigetköz elmúlt negyedszázadának drámai történéseit bemutató Eltaszított fele királyság.
A részletes hullámtértérképet is magába foglaló könyvet megrendelő előfizetőinknek elkezdtük a kiszállítást, vásárlóink pedig már hozzájuthatnak a Kisalföld ügyfélszolgálatain, így például a győri, Baross úti pavilonunkban.

A fotón Varga-Csik Klára és Lipták Tünde a térképpel és a könyvekkel.
A fotón Varga-Csik Klára és Lipták Tünde a térképpel és a könyvekkel.Kötet a vízlépcsőharcról – Megkezdődött a kiszállítás, a Kisalföld ügyfélszolgálatain is kapható a kötet a hullámtéri térképpel

Kijött a nyomdából, mától megrendelőink számára házhoz visszük, a Kisalföld-ügyfélszolgálatokat pedig folyamatosan töltjük fel a legújabb Kisalföld-könyvvel, a vízlépcsőharcot bemutató „Eltaszított fele királysággal". A kötethez több mint kétméteresre kihajtogatható szigetközi hullámtértérkép is jár.

A kötet szerzői a térképpel és a kiszállításra váró könyvekkel. Fotó: M. M.
A kötet szerzői a térképpel és a kiszállításra váró könyvekkel. Fotó: M. M.
„Hiánypótló", „szigetközi iskolák honismereti órákon is elővehetnék a könyvet", „minden korosztálynak ajánlom": így jellemezte a vízlépcsőharcról szóló Duna-könyvet az a néhány megkérdezett, aki már olvasta kéziratát. A kötet a rendszerváltáskor félbehagyott nagyberuházásról, Bős–Nagymaros máig megoldatlan vitájáról, Szigetköz sorsáról szól visszatekintésekkel, tizenegy nagyinterjúval, fotóalbummal és egyedülálló hullámtéri térképpel. A kiadvány kijött a nyomdából, mától megrendelőinknek megkezdjük a házhoz szállítását. Akik személyesen szeretnének vásárolni belőle, már megtehetik ügyfélszolgálatainkon (Győr: Baross úti pavilon és Újlak u. 4/A; Sopron: Frankenburg u. 2/A; Mosonmagyaróvár: Régi vámház tér 14.; Csorna: Templom u. 8.).

Már megrendelhető a dokumentumkötet

Az Eltaszított fele királyság című könyv jelentős előfizetői kedvezménnyel megrendelhető munkaidőben a 06-96/504-504-es telefonszámon, interneten a terjesztes@kisalfold.hu e-mail címen vagy pedig a Kisalföldhöz korábban mellékelt képeslapon. A könyvnek folyamatosan frissülő Facebook-oldala is van.


A részletes hullámtértérkép 1:20.000 méretarányú, 2,2x0,3 méteres, részletgazdag. Már önmagában különleges érték, hiszen feltünteti minden Duna-ág, holtág, belső tó, sziget, bukó nevét Rajkától egészen a medvei hídig. Hihetetlen sok és precíz munka eredménye. A korábbi dokumentációkat, helyszínrajzokat légi felvételek alapján pontosították, s többszöri rocsós bejárás során korrigálták az adatokat. Sőt: egyes helyeken geodéziai felméréseket is végeztettek. Az elnevezésekről többször egyeztettek szigetközi erdészekkel, halászokkal. A dunakiliti fenékküszöb átadása után néhány évvel „névadó ülést" is tartottak, ekkor született meg például Dunaremeténél a Mosói-zárás elnevezés. A régi tervekben a szigetközi műtárgyak csak számmal és betűvel voltak jelölve: a B4-est végül kőhídi zárásnak keresztelték, s így szerepel a térképen is. Az egyes elnevezések máig őrzik, milyen fontos szerepe is volt egy-egy mellékágnak. A Réparakodói például azt, amikor az Öreg-Duna és a mellékág között élő kapcsolat volt, s a beérkező hajókat itt rakták meg terményekkel. Mára már ez az élő kapcsolat megszűnt, az Öreg-Duna elzárásával sikerült feltölteni a hullámteret.

A Kisalföld népi kezdeményezésében is megfogalmazott célok, az Öreg-Duna vízszintemelése azt célozta meg, hogy újra összenyitható legyen az ágrendszer a főággal. A könyv egyfajta köszönet is annak a 82 ezer embernek, akik aláírásukkal járult hozzá a 2012-es népi kezdeményezés sikeréhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyapja nyomdokain társadalmi megbízatásban

Háromgyermekes édesanyaként, egyéni vállalkozása mellett vállalta a faluvezetést Szabóné Németh… Tovább olvasom