Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Már feltöltötték a vadetetőket

A vadásztársaságok már jó előre felkészültek a téli időjárásra és folyamatosan töltik fel az etetőket.
Bár az igazán kemény téli időjárás egyelőre még várat magára, a szigetközi és a hansági erdőkben élő vadak téli etetésére már jó előre felkészültek a vadásztársaságok.

Vadföldek az erdőszéleken

Összességében 46 ezer hektáron, nyolc vadászterületen gondoskodik az ott élő vadakról a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. mintegy hetven erdésze és hivatásos vadásza. Törzsök Gyula fővadász elmondta: a vad etetése tulajdonképpen egész éves munka. Céljuk az állatok számára a legideálisabb élőhely kialakítása oly módon, hogy megfelelő búvó-, illetve táplálkozási helyet is találjanak ott. A hullámtér fiatal erdői gazdagon biztosítanak táplálékot a vadaknak. A vadásztársaságnak ezt csupán megfelelően kell kiegészítenie.

Az egész év során a leghatékonyabb etetőhelyet az úgynevezett vadföldeken biztosítják. Ezekre a főként erdőszéli területekre kizárólag azért telepítenek növényeket – elsősorban kukoricát –, hogy a vadakat odaszoktassák. A vadföldeket addig villanypásztorral védik, míg a növények megerősödnek, majd a beérést követően is lábon hagyják azt, hogy az állatok abból táplálkozhassanak. A társaság nem csupán kalóriagazdag táplálékot, hanem különféle kiegészítő erőtakarmányokat is biztosít az állatoknak.

A szalmatakaró alatt

Mindezek mellett a társaság megfelelően készül a téli fagyos időjárásra, amikor már csak nehezen találnak a vadak táplálékot a nagy hó miatt. Egész évben folyamatosan szoktatják az állatokat az etetőhelyekhez. Télen elsősorban lédús takarmányt, répaféléket biztosítanak számukra. Minden évben a gazdálkodókkal egyeztetve az olcsó dömpingárukat vásárolják erre a célra. Vigyázni kell azonban, hogy ne fagyjon meg a takarmány, hiszen, ha kiolvadása után az állatok megeszik, könnyen okozhat náluk különféle betegségeket. Ezért szalmatakaró alá teszik a táplálékot, így a vad mindig csak kis felületen találkozik vele. A téli táplálékváltás sokszor okoz hasmenést az állatoknak, ennek ellensúlyozására magas csersavtartalmú élelmet is biztosítanak számukra.

Az apróvadaknak külön speciális etetőhelyeket alakítottak ki, ahová a nagyvadak nehezebben férnek oda és ahonnan adott esetben könnyen el is tudnak menekülni. Az erdőgazdaság télen gyakorta dönt ki torz növésű fákat is, hogy a rajta lévő rügyeket a vadak megehessék.
A vadásztársaság évente mintegy 600 mázsa kukoricát, 500 mázsa lédús takarmányt és 100 mázsa tápot biztosít vadjainak.

Fokozottabb figyelem

Törzsök Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a téli időszakban a szokásosnál is fokozottabban kell ügyelniük az erdőt járóknak a vadak nyugalmára. A fagyott havon, ha megijednek és menekülni kezdenek, könnyen megsérülhet a lábuk, ami aztán az elhullásukhoz vezethet.

Egész éves munka

A Lajta–Hanság Rt. mintegy 47 ezer hektáros vadászterületén szintén egész éves munka a vadetetés. Giczi Ferenc ágazatvezető lapunknak elmondta: különösebb felkészülésre nincs szükségük a télre, hiszen a vadkárok megelőzése érdekében folyamatosan etetnek, a téli fagyos időszakban azonban fokozzák ezt a tevékenységet. Főként a Hanság nyárfaerdeiben van szükség erre, hiszen az ott lévő jágerkender és a nád nem biztosít megfelelő táplálékot a vadaknak. A társaság vadászterületein lévő huszonnyolc nagyvad és több száz apróvad etetőit a szükségleteknek megfelelően folyamatosan töltik fel.

14 vontatónyi kukoricadara

A Szigetköz Vadásztársaság ugyancsak felkészült 23 ezer hektáros területén a vadak téli táplálékának biztosítására. Takács László elnök elmondta: az elmúlt két hétben tizennégy vontatónyi kukoricadarát vittek már ki az etetőkbe. Bár az erdőlakók most még találnak maguknak megfelelő mennyiségű táplálékot, ám a társaság már feltöltötte az etetőket arra az esetre, ha hirtelen olyan mennyiségű hó hullik, hogy az állatok néhány napig nem tudnák megközelíteni az etetőhelyeket. A szükségleteknek megfelelően folyamatosan vásárolnak és raktároznak szemes- és lédús takarmányt, illetve kukoricadarát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timaffy-sorozat: Állatúsztatók a folyó mellett

A Timaffy-sorozat következő részeként a szigetközi állatúsztatásokat mutatjuk be. Tovább olvasom