Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Már csak pályázatra vár az erőmű

Érvényes építési engedéllyel és villamossági csatlakozási szerződéssel is rendelkezik az a Jánossomorjára tervezett biogázerőmű, mely idén százszázalékosan önkormányzati tulajdonba került.
A jánossomorjai szennyvíztelep teljes szennyvíziszapját, helyi és környékbeli vállalkozásoktól a hígtrágyát és a vágóhidak melléktermékeit, kétszáz-háromszáz hektárról növényeket használnának fel biogáz előállítására abban az üzemben, melyet Mosonszolnok és a kisváros közösen tervez.

Még 2008 márciusában „Biogázerőmű épülne" címmel írtunk arról, hogy háromszázmillió forintból 2009-ben egy erőmű építését kezdené meg Jánossomorja és Mosonszolnok vezetősége két magánszeméllyel. 2010 decemberében is kitértünk a témára: akkor arról kaptunk információt, hogy az elhúzódó területvásárlás miatt késnek a munkálatok, ám a kivitelezés 2012-re befejeződhet. Most ismét érdeklődtünk az érintett önkormányzatoknál az újabb fejleményekről.

– Üzletátruházási szerződéssel a biogázerőművet üzemeltető kft. százszázalékosan önkormányzati tulajdonba került idén év elején. Mosonszolnok 60 százalékot, Jánossomorja 40 százalékot birtokol. A vállalkozás székhelyét is mi adjuk és a nemrégiben megválasztott ügyvezető igazgatót is – magyarázza a többségi tulajdonos önkormányzat, Mosonszolnok polgármestere, Török Sándor.

Jánossomorjai kollégája, Kurunczi Károly arról beszélt, hogy most már csak megfelelő pályázatot kell találnia és elnyernie a két településnek és indulhat a beruházás. A korábbi információk szerint májusra vártak KEOP-kiírást a megújuló energiaforrások hasznosítására. Egy pályázatnál egyébként előnyt jelent, ha önkormányzatok jelentkeznek. Török Sándor szerint így akár 80 százalékos támogatottságot is elérhetnek. Tehát a 400–500 millió forintos beruházáshoz jelentős pályázati forrást remélnek. Ettől függ, hogy mekkora önerőt kell hozzátenniük a településeknek, illetve hogy azt saját forrásból vagy hitelből tudják biztosítani. A polgármesterek még megemlítették, hogy beruházók bevonása is szóba jöhet. Ha meglenne a szükséges forrás, akár már holnap indulhatna a beruházás – fűzte hozzá Jánossomorja első embere. Ezt
megerősítette a mosonszolnoki polgármester is, ugyanis a bonyolult engedélyeztetéseken már túl van a projekt. Így többek közt rendelkezésre áll az érvényes építési engedély és az E.ON-tól
a villamossági csatlakozási szerződés.

A megkérdezett településvezetők szerint a projekt lényege: amellett, hogy veszélyes anyagokat dolgoznak fel itt, áramot és hőt, sőt, a mezőgazdaságban hasznosítható humuszt termelnek (évente 1500 tonnányit). Az előbbit a már említett áramszolgáltató vállalkozás venné át. A hőt az önkormányzati intézmények (de információink szerint akár a jánossomorjai uszoda is szóba jöhet) fűtésére használhatnák, de az erőmű közelében lévő vállalkozásoknál – ez ügyben már tárgyaltak a felek – is értékesíthetnék.

Évente egyébként másfél millió köbméter biogáz termelődne az üzemben, és 7 ezer megawatt áramot állítanának elő. Érdekességként írjuk, hogy például Mosonszolnok lakossági fogyasztói 2010-ben 2090 megawatt áramot fogyasztottak el.

Mosonszentmiklóson is a biogáz adna energiát. A fenti településekhez hasonlóan biogázüzem építését tervezi egy vállalkozás Mosonszentmiklóson is.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éneklő Ifjúság - találkozó Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Művelődési Központ adott helyet az "Éneklő Ifjúság" c.… Tovább olvasom