Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Már bírálják a projekteket

Elbírálták a szigetközi és mosoni-dunai rehabilitációra beadott projekteket. Idén közel 450 millió forintra volt igény, ám az állami keretből csak 310 millió jut a térségnek.
Úgy tudjuk: a korábban megkezdett munkák folytatását idén is támogatják. Tizennégy a Szigetközre, négy a Mosoni-Dunára: ennyi rehabilitációs pályázat érkezett be a Miniszterelnöki Hivatalba (MEH) szeptemberben. Az már korábban is látszott, hogy a 310 milliós teljes keretből (tavaly 210 millió volt) idén sem futja mindenkinek.

A szigetközi 198 milliós alapra több mint 300 milliós igény futott be, míg a Mosoni-Dunára szánt 122 milliónál 22 millióval kértek többet.
A megyei közgyűlés Szigetköz-bizottsága korábban erősorrendet állított fel, eszerint ajánlotta a projekteket a bírálóbizottságnak.

A kiemelten támogatottak közé nyolc pályázat került: többségében már elkezdett rehabilitációs munkák folytatása. Ilyen a máriakálnoki, a dunaremetei és a rajkai program. A Kisalföld úgy tudja: a bírálóbizottság mind a három pályázatot támogatta. Máriakálnokon a Kálnoki-Duna-ág rehabilitációjára idén 44 millió forintot igényeltek. Eddig két „ütem" valósult itt meg: 34 millióból medret kotortak és átkelőt építettek, majd 37 millióból három hidat és egy műtárgyat építettek. Dunaremetén a rehabilitációs csatorna üzemeltetésére és vízpótlására kérnek 66 millió forintot. Itt tavaly az első „ütemben" 46 millióból a csatorna vízellátását biztosították. Rajkán 2002-ben első ütemként 20 milliót költöttek partszakaszok rendbetételére, majd 44 milliót nyertek a holtág kotrására és feltöltésére. A 5,8 kilométer hosszú csatornából eddig 1,6 kilométer készült el: a program összköltsége 270 millió forint.

Aláírás napokon belül

Információink szerint Dunasziget pályázatát is elfogadták, igaz, feltételesen: hiánypótlásként vízjogi engedélyt kértek az önkormányzattól. A település ugyanis a zátonyi strandot rehabilitálná 12,46 millió forintból. A MEH illetékes osztályát is megkerestük az ügyben, ahol megtudtuk: a bírálóbizottsági ajánlások elkészültek, s a miniszteri aláírásra napokon belül sor kerülhet. Ezután értesítik a pályázó településeket a döntésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sehol sem kellenek a kamionok

Máriakálnok, Kimle és Dunakiliti sem örül annak, hogy a halászi hídon bevezetett súlykorlátozás… Tovább olvasom