Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Már az ukránok és oroszok is keresik az ingatlanokat

Idén még lehet számítani minimális emelkedésre a használtlakás-árakban, de az emelkedést az új építésű lakások, társasházak állítják majd meg – vélekedik Bubla Zoltán, az egyik mosonmagyaróvári ingatlaniroda vezetője, aki szerint a szlovák érdeklődés után most az orosz–ukrán kereslet érezhető.
Mosonmagyaróvár és környéke ingatlanpiacán tavaly nőtt az érdeklődés és kismértékben az árak is. Bubla Zoltán, az egyik mosonmagyaróvári ingatlaniroda vezetője szerint 2013-ban a befektetési ingatlanvásárlások erősödtek. Ennek hátterében a betéti és hitelkamatok csökkenése és az állt, hogy az ingatlanbérleti díjak és bérletet keresők száma is emelkedett.

– Az ingatlanárakat tekintve összességében kisebb emelkedés már érezhető. A garzon- és panellakásoknál már jóval nagyobb a drágulás. Akár 10 százalékkal magasabb ár is elkérhető jó adottságokkal rendelkező kis lakásért, mint tavaly év elején. Ettől a 8–10 milliós kategóriától felfelé jelentősen csökken az áremelkedések mértéke – mondja a szakember, akit az idei trendekről is kérdeztünk.

– A 2014-es évben még lehet számítani minimális emelkedésre a használtlakás-árakban, főleg az alsó kategóriákban. Ezt az új építésű lakások, társasházak építése fogja megállítani. Nagy igény mutatkozik Mosonmagyaróváron új lakásokra – világított rá az irodavezető.
Az ingatlanhirdetéseket áttekintve láthatjuk, hogy több lakásépítési projekt is indult. A hitelkamat-csökkenések, a támogatási formák változása is jelentősen befolyásolják az új építésű lakások eladását.

A nemrég befejezett húszlakásos társasházból már mindegyik gazdára talált.
A nemrég befejezett húszlakásos társasházból már mindegyik gazdára talált.

Legfőképpen ezek hiánya miatt álltak legkorábban az építések. Bubla Zoltán azonban úgy véli, hogy a „szocpol" támogatás jelenlegi összege még nem befolyásolja az újépítésűlakás-piacot jelentősen. Ugyanakkor nagyobb igény van társasházi lakásoknál is a kifejezetten takarékos, jó minőségű lakásokra.

– Jelenleg is – mint már évek óta – a legnagyobb igény a kislakásokra mutatkozik, de sokan keresik a 15–20 millió forint közötti fiatal, nagyobb lakásokat is. A családi házaknál a 10–15 éven belül épült, 25–40 milliós kategóriában van érezhető érdeklődés. Az 50 millió forint feletti árkategóriában jelentős változás nincs – sorolta az irodavezető, aki szerint Szlovákia felől maradt az igény a mosonmagyaróvári és környékbeli ingatlanokra, és erősödik az érdeklődés Románia, Ukrajna, Oroszország felől is.

– Elsősorban a két hálószobás, nappalis új társasházakat vagy a kis lakásokat keresik vásárlóink – erősíti meg Rozgonyi Norbert, az egyik mosonmagyaróvári beruházó cég ügyvezetője, aki szerint az építőipar fellendüléséhez még mindig az igazán jó hitelek hiányoznak. Az új lakások emelt szintű, szerkezetkész ára négyzetméterenként 245–300 ezer forint között mozog.

Ez a beruházó szerint alacsony összeg, tekintve, hogy folyamatosan emelkednek az építőanyagárak. „Ezért tulajdonképpen nyugati minőségű épületeket kell építenünk, ám a nyugati árak alig feléért tudjuk értékesíteni azokat" – tette hozzá a szakember, aki úgy véli, hogy Mosonmagyaróvár megnövekedett lakosságszáma még nem érzékelhető a lakáspiac terén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres? Kattintson!

A munkaügyi hivatal mosonmagyaróvári kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom