Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Már a tizedikről is saját járművel mentenek

Ünnepélyes keretek közt hivatalosan szerdán vette birtokba a mosonmagyaróvári tűzoltóság a közelmúltban beszerzett új emelőkosaras járművét.

Az Iveco-Magirus létrája 37 méter magasra emelhető, ezzel a tűzoltók már könnyedén elérik a tízemeletes panelházak legfelső szintjét is.

Az új emelőkosaras gépjármű szerdai ünnepélyes átadásán Sallai Péter alezredes, városi parancsnok elmondta: az autó egy sikeres pályázat révén kerülhetett Mosonmagyaróvárra, a 160 milliót érő jármű megvásárlásához a 20 százalékos önrészt a város meghatározó nagyságrendű szerepvállalása mellett a kistérség önkormányzatai adták össze.

Az alezredes hozzátette: a tűzoltóságon évtizedekig szolgáló korábbi IFA DL30-as gépezetes tolólétra legnagyobb munkamagassága nem érte el a középmagas lakóépületek legfelső szintjét. Az onnan történő mentésekre a győri, 22 éves emelőkosaras, magasból mentő gépjármű volt riasztható. Az eddigi létrás gépjármű a korából fakadóan már nem volt üzembiztos a sokszor napokig is elhúzódó kárfelszámolásoknál. A létrán dolgozó tűzoltónak a létra fokán kellett a motorfűrésszel egyensúlyoznia.

Sikeres pályázat: A képen a tűzoltóság új emelőkosaras járműve.
Sikeres pályázat: A képen a tűzoltóság új emelőkosaras járműve.

Az Iveco-Magirus létrája 37 méterre ér el, s mindemellett jól használható majd viharkárok elhárításánál, tűzesetek távolsági felderítésénél, sőt, a mentők is segítségül hívhatják, hiszen adapterére hordágyat is lehet szerelni. Szivattyúja és 50 méteres tömlői percenként 750 liter vizet képesek a kívánt helyre juttatni, a pontosságot növeli, hogy a berendezés alsó és felső kezelőhellyel is rendelkezik. Az autó támasztótalpait úgy alakították ki, hogy az esetleg útban lévő parkoló járművek alá betolható legyen.

A parancsnok elmondta: a Mosonmagyaróváron élő 30 ezer emberből mintegy 17 ezren négyemeletes vagy annál magasabb épületben laknak. Az itt lakók életének és javainak védelméhez nélkülözhetetlen ez a modern, üzembiztos magasból mentő gépjármű.

Olvasóink írták

 • 7. DX 2010. március 07. 01:51
  „Végre valami értelmesre költik a pénzt nem ilyen szobrokra, felavatásaikra meg egyéb felesleges baromságokra...Jó döntés :)”
 • 6. RickCartman 2010. március 06. 20:06
  „mano, gratulálok én is, Helyesírási Szabályzat olcsóbb, mint az izompóló ,nem is értem:-)
  Tábla van. Nem ott lakom, de néha járok arra. egy időben tiszta volt a "terep" a fagylaltozó előtt ( mint kiderült, jöttek rendőrbácsik büntetni, és a nagy bátorságú ott parkolók megtanultak más helyet keresni).
  Más kérdés nincs.
  Szakácsné beszólt neked? Szegény...voltál üzemi konyhán? Vagy mikor? pá....bébi....”
 • 5. Hókuszpóka 2010. március 05. 09:39
  „manó85-nek

  Előbb meg kellene tanulni helyesen írni...”
 • 4. Tüzecske 2010. március 05. 08:46
  „Gratulálok a Tűzoltóságnak, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben az Önkormányzattól ki tudták gyúrni az önrészhez szükséges lóvét...
  Remélem nem kell sokat használniuk...”
 • 3. manó85 2010. március 04. 21:25
  „.... RickCartman mutas nekem ott tiltó táblát! ahol nem lehet megální engem is megbünttetek ann o hogy tilosban állok , de magyarázatot nem kaptam szegény Szakácsné beszolt nekem hogy a tudatlanság nem................. és megmonták hogy a hiányzó táblát a kedvemért kiteszik 12500+áfáért cirka 12éve ,,,ja és fizetnem kellet,még a iányzó tábláért is.JAés ha ezota is ott laksz akkoor a te bajod!!!”
 • 2. invektus 2010. március 04. 19:28
  „1 FÉLNI ? VAGY FÉLNI MARADNI ? EZ itt a kérdés?”
 • 1. RickCartman 2010. március 04. 18:02
  „azaz csak mentenének, ha a tizes mellett éppen a vészhelyzetre (pl. tűzoltók) fenntartott helyen nem parkolna sok lóerős gépkocsijával (nem cigány, de reméljük, nem is bűnöző) tulajdonosa éjjel-nappal, vagy amikor kedve tarja, ha szólnál neki, izompólójából kiugrasztaná tetkós, (sok fizikai munkával kigyúrt) felső karját, és jöhetnének a tűzoltók összekaparni földi maradványaidat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályás útlezárás a felújításért

Félpályás útlezárást terveznek pénteken délután 1 és 5 óra között az 1406-os úton 150 méter hosszan… Tovább olvasom