Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Már a Naposházon kívül is dolgozhatnak

Jogszabályváltozás miatt áprilistól hivatalosan az intézményen kívül is dolgozhatnak a fogyatékosokat fogadó Naposház ellátottjai. Hármat közülük májustól alkalmazott a dunaszigeti Pisztráng Kör Egyesület, ahol egyébként a napokban tábor keretében további fiatalok ismerkednek a mezőgazdasági munkákkal.
„Nagyon szeretek itt lenni, hétfő óta járunk ki Dunaszigetre. Gyógynövényt gyomláltunk, ástunk. Délutánonként meg csónakázunk, fürdünk, de állatsimogatás és lovas kocsikázás is volt már" – avat be Márti. A 36 éves nő édesanyjával él, s mint mondja, otthon is ő nyírja a füvet, így nem ismeretlen számára a kerti munka. Mártihoz hasonlóan még a mosonmagyaróvári Naposház nyolc fiatalja ismerkedik a mezőgazdasági munkákkal a hét folyamán tábor keretében az ökoparkban. Borsos Eszter, a mosonmagyaróvári Fogyatékossággal Élők Nappali Intézményeinek (FÉNI) szakmai vezetője szerint a Naposházban jelenleg 31 sérültet fogadnak hétfőtől péntekig, reggel 7 órától délután 4-ig. A dunaszigeti táborba közülük kilencet választottak ki.

A szakemberek abban bíznak, hogy a tábornak köszönhetően több fogyatékos sérült ember kap kedvet a dunaszigeti munkához. Erre egyébként az ökopark is nyitott. 

– Tavaly szerveztünk elsőként „FOGY-asztható" címmel a Pisztráng Kör Egyesülettel közösen egy egyhetes munkára felkészítő tábort. Ennek sikerén felbuzdulva indítottunk egy gyakorlóprogramot, melyet a mosonmagyaróvári és dunaszigeti önkormányzat mellett civil szervezetek is támogattak. Hat fogyatékos fiatalt választottunk ki a tábor tapasztalatait összegezve. Végül öten vállalták, hogy októbertől minden második szombaton reggel nyolctól délig, majd a tél után február végétől ismét kijárjanak Dunaszigetre különféle mezőgazdasági munkákra. Jogszabályváltozás miatt ellátottjainkat már intézményen kívül is lehet foglalkoztatni, így hármukat alkalmazta májustól a Pisztráng Kör Egyesület. Egyikük egyébként önállóan is vállal már munkát – tette hozzá a szakember. 
 
 A gyógynövény-palántázástól egészen a szedésig ismerkednek a munkákkal a Naposház ellátottjai az ökoparkban. Fotó: Lantos Maya
A gyógynövény-palántázástól egészen a szedésig ismerkednek a munkákkal a Naposház ellátottjai az ökoparkban. Fotó: Lantos MayaAz ökopark bővülő területe szinte egész évben ad ugyanis munkát. Ispánki Csaba az Éltes-iskola gyógypedagógusaként és a Pisztráng Kör Egyesület titkáraként meséli, együtt mintegy kétszáz őshonos fát és gyümölcsfát ültettek el ősszel. A gyógynövénykertben is sok a teendő a palántázástól a betakarításig, csomagolásig. Tervezik a gyógynövények értékesítését is, ennek engedélyeztetése folyamatban van. 
Ispánki Csaba egyébként az Éltes-iskola diákjaival is jár ki az ökoparkba. 

Az iskola és a Pisztráng Kör Egyesület közötti együttműködés keretében újdonság szeptembertől, hogy már nemcsak a tanulásban akadályozottak tagozatáról, hanem az értelmileg akadályozottak és autista fiatalok közül is kilátogatnak majd Dunaszigetre. Itt az életviteli tárgyak mellett környezeti és munkára való nevelést is kapnak. 

A szakemberek abban bíznak, hogy a tábornak köszönhetően több fogyatékos sérült ember kap kedvet a dunaszigeti munkához. Erre egyébként az ökopark is nyitott. 

Támogatott lakhatás


A Naposház 22 éves kor után fogad fogyatékosokat, amikor azok az Éltes-iskolából kikerülnek. Jelenleg többségük a harmincas-negyvenes korosztályhoz tartozik, de 70 éves ellátottjuk is van. A jövő megoldandó feladata számukra a támogatott lakhatás biztosítása, ugyanis sokukról már most idős szülők gondoskodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demenciabarát város lesz Mosonmagyaróvár

Modellprogram indul - ne legyen stigma az időskori elbutulás. Tovább olvasom