Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Már a ladikokat sem kímélik a tolvajok

Már nemcsak lopják, hanem el is süllyesztik a horgászok ladikjait a szigetközi Dunán. A Gazfűi-csatornán hat meglékelt csónakot találtak nemrégiben, de akadt olyan eset is, amikor festéket öntöttek bele, s felgyújtották a partra láncolt csónakokat.
Kikötőhelyétől két kilométerrel lejjebb, egy lyukkal az oldalán a partra vetve találta meg egy szigetközi férfi a hétvégén ladikját. A fához láncolt csónak lakatját leverték, éles szerszámmal meglékelték alumíniumból készült oldalát, majd útjára engedték a csónakot. A kára több tízezer forint, elkövetőre utaló nyomok is akadnak, így a „sértett" feljelentést tesz. A korábbi években főleg a csónaklopások voltak gyakoriak a Szigetközben. Még szlovák – vélhetően embercsempész – tolvajok is érkeztek a magyar szakaszra: szerencsés esetben csak kölcsönvették a „járműveket" Ahol viszont „erővágóval" dolgoztak, ott kevés az esély a csónak visszakerülésére.

Ma már a rivális horgászok egymás vízi járműveit sem kímélik: rosszindulatuknak süllyesztéssel adnak nyomatékot. A halászati ellenőrök gyakran találkoznak hasonló esetekkel járőrözéseik során. Nemrégiben Dunaszigetnél a Gazfűi-csatornán hat léket kapott csónakot találtak. Sőt, olyan eset is elfordult, hogy hígítót öntöttek a facsónakba, melyet meggyújtottak: hosszú ideig égett a Dunán. Egy horgász ellopott ladikját két év múlva egy lomtalanításon, feldarabolva találta meg. A kár pedig minden esetben jelentős: egy nagyobb vízi alkalmatosság 60–100 ezer forintba is kerülhet. A győri Előre Htsz halászati ellenőrei – akik gyakran a rendőrséggel közösen járják a vízpartokat – nemcsak a rapsicokat keresik, hanem a csónaklopásokra és -süllyesztésekre is kiemelt figyelmet fordítanak.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős rapsic hálóval próbálta

Szombaton hajnalban a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatósága és a győri Előre HTSZ halászati ellenőre Dunaszigetnél, a Gazfűi-csatornán lettek figyelmesek egyvízben lévő rekesztőhálóra. Ezután – lesben állva – a bokorból várták annak gazdáját, aki reggel háromnegyed hét felé meg is érkezett. Tovább olvasom