Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Makettkiállítás Mosonmagyaróváron: a város nagykövete lett a világban a rendezvény

A mosonmagyaróvári sportcsarnok ad otthont a XXII. Nemzetközi Makett Kiállítás és Versenynek a hétvégén. Már eddig több mint negyven országból jelentkeztek, s minden környékbeli szálláshely megtelt.
Harmadik éve a város kiemelt rendezvénye a makettkiállítás, melyet a Flesch nonprofit kft.-vel közösen szervez a Mosonmagyaróvári Makettező Klub. A hétvégén huszonkettedszer gyűlnek össze a világ makettezői a Lajta-parti városban. A tavalyi évhez hasonlóan már az UFM-aréna a program helyszíne. A részletekről sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők. 

– Mostanáig mintegy negyven ország több mint négyszáz versenyzője jelentkezett a kiállításra. Újdonság, hogy érkeznek hozzánk Ciprusról, Máltáról, Portugáliából, de a Távol-Keletről is, Szingapúr, Kína mellett tizennyolcan Tajvanból is – hangsúlyozta Egresi András, a Mosonmagyaróvári Makettező Klub elnöke. Kiemelte: a külföldi vendégeket a kiállításon és versenyen túl érdekli a város és környéke, s Magyarország is. További programokra is kíváncsiak, s a magyaros ételekre is igény mutatkozik. 

A főszervező szerint fontos, hogy évről évre meg tudnak újulni. Természetesen idén sem maradunk különlegességek nélkül. Egy kínai gyűjtő például nagyobb méretű, látványos maketteket hoz el Mosonmagyaróvárra. Továbbá az ország egyik legnagyobb legóépítője egy három és fél méteres csatahajót állít ki. A rendezvényen szakmai újdonságokat is bemutatnak. 
Idén 66 kategóriában mérkőznek meg a világ makettezői a mosonmagyaróvári sportcsarnokban. Fotó: Kisalföld-archívum
Egy olyan rendezvény mellé állt be az önkormányzat, mely bizonyította: van benne potenciál – hangsúlyozta Árvay István, kiemelve, hogy ennek a programnak a kereskedők, vendéglátók és a városlakók is örülnek. A ráfordított pénz megtérül: jelentősen nőtt az idegenforgalmi adó, a vendégéjszakák száma. A városvezető az egyetemnek és a tankerületnek is köszönetet mondott, hiszen a közeli Kossuth-gimnázium termei mellett az egyetemi parkolókat is bevonják. 

A turisztikai előszezon legnagyobb megyei programja a makettkiállítás, mely a város nagykövete a világban. Mára rendezvénycsaláddá nőtte ki magát – értékelt Pető Péter, a megyei önkormányzat alelnöke. Hozzátette: a kiállítás turisztikai értelemben is kinőtte magát, hiszen olyan versenyző is van, aki legközelebb már csak Győrben talált szállást, olyannyira telítettek a környékbeli vendéglátóhelyek. 

Piller Kata, a Flesch Károly Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese elmondta: már több hónapja indultak az előkészületek, melyből a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. is kivette a részét a helyszín előkészítése során. Az önkormányzati rendészet és a rendőrség a forgalom irányítását segíti majd. Külön programokkal is készülnek az érdeklődőknek: kézművesutca nyílik, magyaros ételeket kóstolhatnak a látogatók. A gyermekeket ládavasút, óriásfajátékok, légvár szórakoztatja. 

Egresi András hozzátette: számos felajánlás érkezett, amelyek hozzájárulnak a program sikeres lebonyolításához.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mondtak le a nyugdíjasotthonról Mosonszolnokon

A mosonszolnoki kastély épületét a település önkormányzata megvásárolta, tavaly lecserélték a… Tovább olvasom