Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Május végéig dönteni kell az új iskolatársulásokról

A csökkenő gyermeklétszám ellenére nagyobb az óvodák kihasználtsága, sok helyütt hiányzik az orvosi szoba, a tornaszoba.
A Területi Integrált Szakképzési Központ (TISZK) létrehozásával megerősödhet az általános és a középiskolák közti együttműködés. Többek közt ezekre világít rá a kistérségi közoktatási terv felülvizsgálata.

A Mosonmagyaróvári kistérségben 2008-ban készült el a kistérségi közoktatási terv. Ezt kétévente felül kell vizsgálni. Erről az anyagot a megyei pedagógiai intézet (MPI) munkatársa, Soleckiné Giczi Katalin állította össze, és a kistérségi társulás tagjai legutóbbi ülésükön fogadták el. A dokumentum részleteiről Széles Imrét, az MPI napokban megbízott igazgatóját kérdeztük.

– Hasonló anyag készült a Győri és a Soproni kistérség számára is, amit azóta a testületek elfogadtak – mondta el előzetesen a szakember. A terv az oktatási intézmények működtetéssel, fenntartással, fejlesztéssel és átszervezéssel kapcsolatos elképzeléseit tartalmazza az óvodáktól a felnőttoktatási intézményekig.

A Majoroki Óvoda a legzsúfoltabb, mindegyik csoportban több mint harminc kisgyereket fogadnak. A felvételen a középső csoportosok, ők harmincketten vannak.
A Majoroki Óvoda a legzsúfoltabb, mindegyik csoportban több mint harminc kisgyereket fogadnak. A felvételen a középső csoportosok, ők harmincketten vannak.


Érdekes, hogy az óvodákba beíratott gyermekek száma nem lett számottevően kevesebb – a születések számának csökkenése ellenére. Széles Imre ezt azzal magyarázza, hogy több halmozottan hátrányos helyzetű, illetve harmadik életévét betöltött gyereket íratnak be az óvodákba. A kihasználtsági mutatók is bizonyítanak: míg 2008-ban 96 százalékos, 2010-ben közel 98 százalékos a kistérségi óvodák kihasználtsága. Mosonmagyaróvár legtöbb óvodájában 100 százalék fölötti a kihasználtság, a legzsúfoltabb a majoroki intézmény. A települési óvodák közül Újrónafő, Bezenye kisdedóvójának kihasználtsága a legalacsonyabb. A terv hiányként említi több helyütt a tornaszobákat, az orvosi szobát, logopédiai foglalkoztatót.

Széles Imre szerint a kistérség általános iskoláiban a 2008-as tervhez képest a társulások tekintetében nem történt sok változás. A tanulmány felülvizsgálatát követően azonban több helyütt is felmerült a változtatás igénye.

– Jelenleg a kistérségben nyolc mikrotársulás működik. Május végéig kell véglegesíteni ezek jövőjét: mely települések kívánnak a továbbiakban együttműködni. Ebben intézetünk a szakmai segítséget megadja, de nem mi döntünk – szögezte le az intézetvezető, aki szerint az új társulások kialakítása felelősséget és józanságot követel a döntéshozóktól.

A dokumentum kitér a szakos ellátottságra, főként a természettudományos és a készségtárgyak területén. A szakember szerint kistérségi keretben utazó pedagógusok, óraadó tanárok segítségével orvosolható a hiány.

A kistérségben működő középiskoláknál indokot nem láttak a változtatásra. Széles Imre szerint a TISZK létrehozásával megerősítették az általános és középiskolák közti együttműködést, ennek részeként a pályaorientációt és pályaválasztási tanácsadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú közönség a Wittmann parkban

A városi majális szombaton este a Megasztár és az X-Faktor sztárjainak fellépésével kezdődött a… Tovább olvasom