Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Május elsejétől újra kifut a komp

Május elején megindulhat Bős és Dunaremete között a kompjárat – tájékoztatta a Kisalföldet Tóth József Péter lipóti polgármester.

A tavaly nyáron átadott hajó sokáig műszaki hibák sora miatt vesztegelt, melyeket mostanra javítottak, sőt, szakembereket is képeztek ki hozzá.

– Minden kezdet nehéz, de hogy ennyire... Úgy vágtunk bele a kompprojektbe, hogy a hajózásnak múltja volt, jelene nem. Az utóbbi hónapokban azon dolgoztunk, hogy jövője is legyen – kezdte Tóth József Péter lipóti faluvezető, akit arról faggattunk, hogy miért vesztegelt mostanáig a Bős és Dunaremete közé tervezett hajó és mikor indulhat el a járat.

Amint arról többször is írtunk, egy 3,2 millió eurós szlovák–magyar közös beruházás eredményeként került újra vízi jármű a dunaremetei hajóállomásra. Ám a vízi közlekedést a hajó többszöri meghibásodása és üzemzavara akadályozta.

Indulásra vár a komp a dunaremetei kikötőben. Magyar–szlovák közös beruházásban üzemelhet májustól.
Indulásra vár a komp a dunaremetei kikötőben. Magyar–szlovák közös beruházásban üzemelhet májustól.

– Kihasználtuk az elmúlt időszakot, és mindent elkövettünk azért, hogy a szezon kezdetére tényleg elindulhasson a járat. Mivel több mint húsz évig nem volt a környéken hajózás, szakemberhiánnyal küzdöttünk. Három matrózt képeztünk ki: ketten lipótiak, egyikük ásványrárói. Utóbbi édesapja lesz a hajóskapitányunk, akinek munkáját egy esztergomi másodkapitány segíti. Az eddigi tapasztalatok alapján módosítottuk a hajót, a tervezővel és a kivitelezővel folyamatosan konzultálva. Így egy segédmotor került a járműre, mely a sekély vízállásnál lesz hasznos, egy segéd-terelőlemez pedig a komp stabilitását biztosítja. Ezek költségeit még a pályázati forrásból tudtuk finanszírozni – sorolta a faluvezető.

Egyeztettek a vízi rendészettel a még szükséges engedélyekről. Marovics Géza dunaremetei polgármester szervezésében előrelépés történt az egyébként a Dunaremete tulajdonában lévő rámpa és fogadóépület használatbavételi engedélyének megszerzésében is, mely várhatóan heteken belül jogerőre emelkedik.

Ma Dunaszerdahelyen a helyi busztársasággal tárgyalnak arról, hogy szlovák oldalon hogyan tudják a menetrendet a kompjáratokhoz hangolni. Tóth József Péter szerint hazai oldalon is várhatóan kisbusszal segítik a dunaremetei kikötőtől a további közlekedést.

– Reméljük, a próbaüzem egy-két héten belül elindulhat, hogy a szezonnyitóra, május elsejére már biztosítani tudjuk a kezdést. Egyébként terveink szerint kora délelőtt és kora délután lesz egy-egy oda-vissza járat, ám a nyári szünidő alatt sűríteni fogjuk a közlekedést. Fakultatív programokra is nyitottak vagyunk, már sok civil szervezet, nyugdíjascsoport jelezte érdeklődését – hangsúlyozta a Lipót névre keresztelt hajó üzemeltetését vállaló cég (Pro-Oppido Kft.) vezetőjeként is a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér és ingyenwifi

A nemrég egyesületté alakult Belvárosi Üzletkör kezdeményezésére kerékpáros-pihenőt és játszóteret alakítanak ki az egyik Magyar utcai foghíjtelken. Tovább olvasom