Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Máig nem derült ki az igazság a sortűzről

A társaság másfél évtizeddel ezelőtt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz túlélőiből és az áldozatok hozzátartozóiból alakult.
Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke a tizenöt éves jubileummal kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta: a rendszerváltást követően a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak fő célja volt pert indítani Dudás István laktanyaparancsnok és társai ellen, hogy fény derüljön az igazságra, a bűnösöket pedig elítéljék.
Az egyesület megalakulása előtt néhányan megpróbálták a pert elindítani, ám az Alkotmánybíróság elutasította a beadványt, mivel álláspontjuk szerint addigra elévült az ügy. Az érintettek azonban nem tudtak belenyugodni ebbe, ezért – a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetének segítségével – huszonhét taggal megalakították az egyesületet. Kezdetben Schwendtner Ferenc, majd Németh Boldizsár és Takács István voltak az egyesület elnökei. A szerveződés jelenleg negyven tagot számlál, közülük tizenhárman voltak az alapítók között.

Gábor Józsefné kiemelte: legfőbb céljuk volt a Dudás-per elindítása, ami meg is történt, ám sajnos a mai napig nem kaptak választ kérdéseikre. Úgy gondolták, a sortűz túlélői és a laktanyában akkor szolgálatban lévő sorkatonák vallomása alapján egyértelműen kiderül, hogy ki adott tűzparancsot, kinek az utasítására dördültek el a gyilkos lövések. Az évekig tartó bírósági eljárás során azonban szinte semmi sem derült ki.
Az egyesület az elmúlt tizenöt évben sokat tett az 1956-os sortűz áldozatai emlékének ápolásáért. Emlékművet állíttattak a laktanyával szembeni Gyász téren, a magyaróvári temetőben pedig emléktáblát az áldozatoknak. Az események ötvenedik évfordulójára a kórház falán helyeztek el emléktáblát az orvosok munkájának elismeréséül, akik 1956-ban sokat tettek a sebesültek ellátásáért. Felújíttatták a városháza falán lévő nemzeti tanácsi emléktáblát, ám az elnök szerint szomorú, hogy néhány méterre ettől ott áll a tanácsköztársaságnak emléket állító tábla is. A polgármestertől azonban a napokban ígéretet kaptak arra, hogy a közeljövőben leveszik ezt a városháza faláról. Gábor Józsefné szerint elkeserítő, hogy a sortűz áldozatainak hozzátartozói közül csupán néhányan fordítanak kiemelt figyelmet az emlékek ápolására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mára kiderült, megbukott a PPP-konstrukció

Mosonmagyaróvár önkormányzata már több mint tíz éve tűzte ki célul, hogy új városi sportcsarnokot épít. A rendezési terv 1994-ben a Halászi úti lakótelep, a Kálnoki út és a Mosoni-Duna által határolt 8 hektáros területet jelölte ki a létesítménynek. Ezt követően aztán évekig nem sok előrelépés történt az ügyben, majd ötletpályázatot hirdettek a csarnok megvalósíthatóságára. Tovább olvasom