Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyarok, szlovákok egy hajóban

Két új sárkányhajóval gazdagodik Mosonmagyaróvár. A Lajta-parti település és a felső-csallóközi Somorja vízisport-egyesületei évek óta együttműködnek és részt vesznek egymás rendezvényein.

˝Közösen egy csónakban˝ címmel indított projektet a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a Lajta-parti város testvértelepülése, Somorja (Samorin) vízisport-egyletével.

– Somorja és Mosonmagyaróvár 1991 óta testvértelepülések. Az együttműködés sok egyéb területen kívül a vízi turizmusra is kiterjed, ugyanis egyesületeink évek óta részt vesznek egymás rendezvényein – magyarázza dr. Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület tagja. Ebből jött az ötlet, hogy a két város polgárait kölcsönösen megismertessék a túralehetőségekkel. A mosonmagyaróváriak ősszel már élvezhették a somorjaiak kalauzolását a csallóközi Kis-Dunán.

Tavaly a Kis-Dunán eveztek egy csónakban a somorjaiak és a mosonmagyaróváriak.
Tavaly a Kis-Dunán eveztek egy csónakban a somorjaiak és a mosonmagyaróváriak.

Ezen a hétvégén viszont ők látják vendégül a csallóközieket. Az érdeklődők hajóikkal Rajkánál csatlakozhatnak a túrához, mely innen szombaton 9 órakor indulna (esőnap esetén két hét múlva). Halászit érintve várhatóan délután fél 4-kor érkeznek meg Mosonmagyaróvárra.

– Ekkor avatnánk fel az Európa-kenut, egy ez alkalomra egybeépített sárkányhajó-katamaránt. Ez egy 35 személyes, igen stabil hajó, mellyel a városban élő iskolások is biztonságos körülmények között tapasztalhatnák meg, hogyan működik egy sárkányhajó – szögezte le dr. Wlasitsch Mirkó. Kiemelte: ezzel az Európa-kenuval tovább bővült a város sárkányhajó-állománya, az edzések a júniusi Voluta-fesztiválra már ettől a héttől három sárkányhajóval kezdődhetnek meg.

A szombati programon a vendégeknek és az érdeklődőknek bemutatják még, hogy működik a velencei evezés és vízre teszik az Európa-kenut is. Vasárnap reggel ˝Vízről a város˝ mottóval a Malomági-Lajtán feleveznek Mosonmagyaróvár történelmi belvárosába.


A barátság jegyében

Az egyesületek Pozsony és Budapest között június 24–28-ig szerveznek magyar–szlovák vízi túrát. A részvétel napi 5 óra nem megerőltető evezést feltételez, a szervező klubok részéről tapasztalt evezősök segítik a biztonságos hajózást, így bárki csatlakozhat a csapathoz.

Olvasóink írták

 • 18. Xerox 2010. május 18. 09:45
  „Sicc!
  Elárulom, hogy nincs kizárva, ugyanis bíróság van belőle! És szlovákiai magyar!!!!”
 • 17. zeder 2010. május 17. 06:25
  „Annak idején, nem is oly rég, nagyszüleimet egyetlen batyuval zavarták át a szlovákok az ideiglenes Trianon által megszabott határon.
  Egy csónakban..! Rendőreink nem tudnak közösen járőrözni velük a határ menti területeken.
  Mégis mit várnak tőlünk?
  Mi megbocsájthatunk, de apáink nem felejtik.
  Nem mi vagyunk ellenségesek.”
 • 16. sicc 2010. május 14. 16:02
  „Ottani náci szélsőséges sihederek szokása.”
 • 15. sicc 2010. május 14. 16:01
  „Xerox ki van zárva, hogy szlovákiai magyar teszi tönkre a magyar kocsikat ! Azok tuti szlovákok,eredetik, akik ezt csinálták !”
 • 14. Xerox 2010. május 14. 08:57
  „Sicc! Köszi a felvilágosítás, történelem órára jártam én is.
  Jó és dolgos emberek? Azok a szlovákiai magyarok(!!!), akik a magyar rendszámos autót tönkreteszik???? Miről beszélsz?”
 • 13. Boli 2010. május 13. 20:19
  „Na igen, akik kiabálnak és nagyon-nagyon magyarkodnak, ott mindig valamilyen deficit, pl. magyarságdeficit van. Nem attól leszel magyar, ha a magyar zászlót, mint egy "rongyot", a "mindennapokban" használod, mint sál, mint kendő! Ez belülről jön és érezni kell. Ez egy érzés. De a jobbikosok egy részének ezt felesleges magyarázni, a magyarsághoz közük mennyi van????”
 • 12. sicc 2010. május 13. 16:35
  „Xerox, ha anno azt a falut vagy várost is szlovákiához csatolták volna( pl. Óvárt), ahol élsz, téged még magyar anya hozott volna világra, akkor is magyar nemzetiségű lennél. De te egy nagyon uninteligens ember lehetsz,ha nem tudod, hogy magyarország 2/3-át elcsatolták(nem tévedés, csak 1/3-a maradt meg az országnak! ) a környező országokhoz!!! Különben is szlovákia egy mesterségesen létrehozott ország, sosem létezett, nincs történelme a xx. század elöttről. mai napig attól félnek a szlovákok, hogy visszacsatolják felvidéket Magyarországhoz, ezért olyan ellenségesek.És tudják,hogy a kúltúrájuk,műveltségük, iparuk stb. nagy részét a magyaroknak köszönhetik.Nem véletlenül mondják a felvidéki magyarok, hogy a "szederevő" birkapásztorok lejöttek a hegyről!Bocs, ha valakinek sértő,de van benne igazság.De nem akarok általánosítani, ettől még jó és dolgos emberek ők is.”
 • 11. akinemfél 2010. május 12. 22:13
  „Magyar magyarnak farkasa. Errol szolnak ezek a hozzászolások.
  A szlovákiai szlovákok túlnyomo tobbsége mélyen romaikatolikus hívo ember. Ez meglátszik a viselkedésukon,még a kozlekedésben is. Autozz egy félorát Pozsonyban magyar rendszámú kocsival,és biztos lehetsz benne,hogy tobbszor lesznek veled udvariasak mint Gyorben. Es megfigyelheted,egymással is figyelmesek.
  Roviden : ma jobb Szlovákiában magyarnak lenni,mint Magyarországon magyarnak lenni. Dobbenetes,hogy a magyarországi magyarok ma hogyan bánnak egymással - és nem csak a kozlekedésben.
  A magyarországi magyarok nem csak a szlovákiai magyarokkal ilyenek,hanem egymással is.
  Miért jo egymás életét keseríteni ?”
 • 10. KoPi 2010. május 12. 18:09
  „deadcode:
  Sajnos ez így van és nem csak Szlovákiában, hanem más elszakított országrészekben is. Ismerek olyan székelyföldi magyart, akitől itt megkérdezték, hogy hol tanult meg ilyen szépen magyarul.”
 • 9. deadcode 2010. május 12. 17:58
  „sok szlovákiában élő magyar nem is tud szlovákul,van pár ismerősöm, azt mondja kutyábban bánnak velük mint a cigányokkal, kocsmába ki se szolgálják ha megtudják hogy magyar.Magyarországon azér utálják mer szlovák,szlovákok meg azér mer magyar.”
 • 8. KoPi 2010. május 12. 16:08
  „Xerox:
  Az a szlovák állampolgár, akinek az anyanyeve magyar, az magyar nemzetiségű szlovák állampolgár. És akkor is magyar maradt, ha átgázolt fölötte a trianoni diktátum által a magyar határ. Te viszont akárhol is születtél, akármi is van beírva a személyi okmányodba, nem vagy magyar, mert megtagadod a saját nemzettársadat.”
 • 7. Xerox 2010. május 12. 15:44
  „Kopi!
  Javaslom, hogy olvasd el még egyszer! Nem fikáztam se magyart, sem pedig szlovákot, mint te!
  Vagy esetleg te pont ilyen cipőben jársz, azért vagy így felháborodva?!”
 • 6. KoPi 2010. május 12. 11:43
  „Xerox
  Neked meg hiába van bejegyezve a személyi igazolványodba, hogy magyar vagy, a megnyilvánulásod alapján <moderálva>!”
 • 5. Xerox 2010. május 12. 09:01
  „Én mindenesetre nem szeretem a magukat magyarnak mondó szlovákokat. Akinek szlovák állampolgár van bejegyezve a személyi igazolványába, az nem magyar, hiába beszél magyarul!!!!”
 • 4. pancser 2010. május 11. 23:18
  „Ha itt szemétről beszélünk tényleg van, egy kicsit lentebb.”
 • 3. Boli 2010. május 11. 19:30
  „Ebből látszik, semmivel nem vagy különb a szlovák Slota féle <moderálva>! Ezek nagyrésze magyar származású (gondolom, te színmagyar, mélymagyar vagy), ha szlovák, akkor meg éppen szimpatizál velünk, magyarokkal! Gondolkozni is kéne, nem csak írogatni! Ecceri lélek...”
 • 2. deadcode 2010. május 11. 17:56
  „én is akarok egy szlovákkal egy csónakba lenni... beeveznék a nádasba azt belefolytanám”
 • 1. invektus 2010. május 11. 15:54
  „éljen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi találkozón segítették a gyerekeket

Öt nemzet hat Lions klubja találkozott a hétvégén a mosonmagyaróvári jótékonysági szervezet… Tovább olvasom