Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Magyarok feketén (is) az osztrák földeken

Régió - Nagyobb érdeklődésre számítottak az osztrák mezőgazdaságban dolgozók részére Mosonmagyaróváron rendezett információs fórum szervezői. Tavasszal viszont sokan próbálnak majd szerencsét a szomszédos ország földjein, többségük feketén.
Egyre vonzóbb Ausztria a magyar munkavállalóknak, azok közül is sokan próbálnak majd szerencsét, akik a gazdasági válság következtében elveszítik, vagy már elveszítették itthon munkahelyüket.

Szomszédunknál 18 ezer magyart foglalkoztatnak hivatalosan, ebből 12 ezret Burgenlandban, de emellett több ezren dolgoznak feketén a határ túloldalán. A legtöbb visszaélést a mezőgazdaságban tapasztalni.

Török László nemrég tudta meg, hogy munka nélkül maradt. Egy mosonmagyaróvári cégtől többedmagával bocsátották el, családfenntartóként azonban nem ülhet tétlenül. Folyamatosan nézi a hirdetéseket, és ha itthon nem sikerülne elhelyezkednie, bízik abban, hogy a szomszédos országban szerencsével jár. Ezért is jelent meg hétfőn a mosonmagyaróvári Irodaházban szervezett mezőgazdasági fórumon. A fiatalember mezőgazdasági végzettségű, s mint mondta: németnyelv-ismerete is elégséges ahhoz, hogy elboldoguljon Ausztriában.

Gulyás Tiborné a kilencvenes évek vége óta dolgozik egy főként málnatermesztéssel foglalkozó zurányi (Zurndorf) cégnél. Az asszony eddig nem tapasztalt visszaélést, elégedett munkaadóival, akik alkalmazottjukat négy órában jelentették be. Gulyásné is azért jött el a fórumra, mert kíváncsi volt a jogaira, s arra, hogy milyen nyugdíjra számíthat.

A fórum szervezői nagyobb érdeklődésre számítottak. A korábbi években megszokottnál is többen fognak tavasszal munkát keresni Ausztriában.
A fórum szervezői nagyobb érdeklődésre számítottak. A korábbi években megszokottnál is többen fognak tavasszal munkát keresni Ausztriában.

Információink szerint a burgenlandi földeken lassan több a magyar, mint az osztrák munkavállaló. Vannak olyan gazdaságok, ahol szinte csak magyar szót hallani. Az a munkavállaló, akit bejelentettek, ott akár az itthoni három-négyszeresét is megkeresheti. Amint a találkozón elhangzott, a minimális órabér a mezőgazdaságban hivatalosan valamivel több mint 6 euró, ami negyvenórás munkahéttel számolva havonta közel 925 eurót eredményez. Sok ingázó azonban örül, ha egyáltalán dolgozhat, még ha feketén is.

– Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy a munkaadó megfélemlíti dolgozóit. Főként a gazdasági válság óta egyre nagyobb a konkurencia. A vállalkozók azzal fenyegetőznek, ha a munkásnak nem tetszik valami, húszan állnak sorba a helyéért – magyarázza Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács projektvezetője. A szakember szerint az is gyakori, hogy ha alkalmazzák is a munkásokat, nem teljes munkaidőre, hanem általában heti húsz órára jelentik be őket. Ennek ellenére sokan a napi 8 óra munkaidő fölött robotolnak a földeken.

Az osztrák adóhivatal munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrzik a gazdaságokat. Ha valamelyik munkaadót rajtakapják, hogy nem hivatalosan foglalkoztatja alkalmazottjait, személyenként 1000–2000 euró büntetést kell fizetnie. Amennyiben többször is rajtacsípik, emelkedik az összeg.

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. április 04. 15:35
    „Ragályos a"fekete munkáltatás", lehet, hogy az is ezt teszi akiknek üldöztetni illene. Persze mit bis lehetne elvárni felelőtlen politikusoktól!”
  • 1. imre1964 2009. április 03. 10:16
    „Magyarországon dübörög a gazdaság.
    Köszönjük Feri ezt megcsináltátok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemelték és bordóra festenék a hidat

Halászi - Megemelték a halászi hidat, s már alatta dolgoznak: lebontották a hídfőt, kiveszik a… Tovább olvasom