Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Magyarok és szlovákiaiak egy hajóban

Az Európa-kenuval Pozsonyból indult csütörtökön a Barátság túra, melynek résztvevői a Dunán hétfőig Budapestig eveznek.

A mosonmagyaróvári és somorjai sportolók, akikhez politikusok is csatlakoztak, a magyar–szlovák kapcsolatokat szeretnék erősíteni.

A Duna összeköti a határokon innen és túl élőket. A szlovákok és magyarok közti kapcsolat erősítése vezérelte azokat a sportembereket, akik ˝Közösen egy csónakban˝ címmel indítottak projektet a Magyarország–Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007– 2013 keretében. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a Lajta-parti város testvértelepülése, Somorja (Samorin) vízisport-egyesületével együttműködve, uniós támogatással szerezte be az ˝Európa-kenu˝ névre keresztelt sárkányhajó-katamaránt. A projekt zárásaként együtt szálltak vízre a Dunán: a csütörtöki pozsonyi start után öt nap múlva érkeznek meg a magyar fővárosba.

Mosonmagyaróvári és somorjai sportemberekhez politikusok is csatlakoznak a Barátság túrán. A felvétel Pozsonyban az induláskor készült.
Mosonmagyaróvári és somorjai sportemberekhez politikusok is csatlakoznak a Barátság túrán. A felvétel Pozsonyban az induláskor készült.

– Mosonmagyaróvár és Somorja testvérvárosi kapcsolatait a két vízisport-egyesület is erősíti. Az idei Volután először indítottunk két csapatot, a férfi-teamünk harmadikként került ki a megmérettetésből úgy, hogy sokan közülük ekkor fogtak először evezőt a kezükben. A sikeren és az élményen felbuzdulva jövőre még egy női csapatot is összeállítunk majd – avat be Tuba Lajos, a somorjai egyesület vezetőségi tagja.

A projekt zárásaként együtt szálltak vízre a Dunán: a csütörtöki pozsonyi start után öt nap múlva érkeznek meg a magyar fővárosba.
A Pozsony–Budapest közötti túrához a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület tagjai mellett Szlovákiából a somorjaiak, valamint a Féli Vízimanók csatlakoztak. A Barátság túrával azt szeretnék bizonyítani, hogy a szlovák–magyar viszony építése együttműködéssel lehetséges, ezért is invitáltak meg politikusokat. A startnál ott volt dr. Nagy István országgyűlési képviselő, s az evezősökkel az LMP megyei vezetői, Borbély Tamás és Berze Márton is kenuba szálltak. A fiatal politikusokat Komáromban Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője váltja majd. A szlovák politika nem képviseltette magát, ezt Tuba Lajos a kormányváltással indokolta.

– Az elmúlt két év alatt számos közös programot szerveztünk a somorjaiakkal. Megismerkedtünk egymás hagyományaival, szokásaival – veszi át a szót Taródy Zsolt, a mosonmagyaróvári egyesület elnöke. Szerinte a Pozsony–Budapest túra azt az üzenetet hordozza, hogy szlovákok, magyarok egymás mellett élnek, ezért a jó ügyeket és ne a megosztást keressék. Bár az ötnapos dunai túra az uniós projekt záróakkordja, mégis egy új kezdet. Amennyiben az Európa-kenu beválik, a somorjaiak az osztrák Hainburg bevonásával további túrákat terveznek.

Pénteken Bősről (Gabcikovo) indul el a sárkányhajó-katamarán ˝legénysége˝, gönyűi pihenő után érkeznek meg Komáromba. Szombaton Esztergom–Párkányban éjszakáznak, innen Visegrád érintésével érnek vasárnap Szentendrére. A finis hétfőn a Lágymányosi-öbölben lesz.

Olvasóink írták

 • 5. SPS 2010. június 26. 21:09
  „4-nek
  Üdv´!

  A Gönyű klubon keresztül elér, ha kapok egy e-mailt elküldöm a képeket.”
 • 4. Boli 2010. június 26. 20:27
  „Üdv! Látom! Esett az eső... Honnan kaphatnám meg esetleg jobb felbontásban (ftp, vagy gigamail, mamutmail...?) Köszönettel!!!”
 • 3. SPS 2010. június 26. 19:24
  „Kedves Boli!

  A gönyűi pihenő alkalmával készítettem néhány képet.
  Innen le tudod tölteni őket:
  http://gonyu.network.hu/kepek/europakenu”
 • 2. SPS 2010. június 26. 19:24
  „Kedves Boli!

  A gönyűi pihenő alkalmával készítettem néhány képet.
  Innen le tudod tölteni őket:
  http://gonyu.network.hu/kepek/europakenu”
 • 1. Boli 2010. június 25. 20:18
  „A Voluta.hu oldalon rövidesen ott lesznek az első nap képei! Sajnos csak akkor tudtam ott lenni. Majd szerzünk a somorjaiaktól a többi napról. Meg hát egyre több fotós is ráveti majd magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott és többször megpördült a Toyota

Két sérültje van annak a balesetnek, ami pénteken délelőtt történt az M1-es autópályán Hegyeshalom… Tovább olvasom