Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Magyar gitárművész világpremierje

Ritkán adatik meg egy magyar zeneszerzőnek, hogy külföldön is bemutatkozhasson művével. A 15 éve Mecséren élő Petik Ákos zeneszerzőt az a megtiszteltetés érte, hogy az athéni zeneakadémia professzora felkérésére írt művét a görög fővárosban adták elő.

Az 1996-ban elhunyt Dimitris Fampas Görögország leghíresebb gitárművésze. Lánya, Eva Fampas – aki az athéni zeneakadémia gitár szakos professzora – az interneten keresgélve akadt rá a jelenleg Mecséren élő gitártanárra és zeneszerzőre, Petik Ákosra. Felkérte a fiatal magyar tehetséget, hogy komponáljon zeneművet neves zenész édesapja emlékére.

– Nagy megtiszteltetés, hogy Eva Fampas felkérésére, édesapja emlékére írhattam zeneszámot. A világ minden tájáról több alkotás is beérkezett, ezek közül huszonhármat találtak bemutatásra alkalmasnak, köztük az én művemet – hangsúlyozza a tizenöt éve Mecsérre telepedett Petik Ákos. A magyar szerző világpremierjének az athéni Parnassos Koncertterem adott otthont. Az internetes videomegosztón, a YouTube-on keresztül bárki megtekintheti a modern és klasszikus elemeket egyaránt tartalmazó gitárjátékot. A fiatalember nagyon sok külföldi felkérést kap a világ minden tájáról – melyeknek idő és pénz híján nem mindig tud eleget tenni. Kottái nemcsak Magyarországon, hazánk határain túl is elérhetőek. 2009-ben ugyanis zeneműveit több nyelven is kiadták.

Petik Ákos gitárjátékát Ákos és Lilla is szívesen hallgatja.
Petik Ákos gitárjátékát Ákos és Lilla is szívesen hallgatja.

– A gitártanulás után jött a zeneszerzés. Néha egy egyszerű játékból pattan ki az ötlet egy új zeneszámra. Ha jön az ihlet, azonnal papírra vetem – avat be a zeneszerzés menetébe a művész, aki a spanyol zene, a flamenco nagy tisztelője.

A művészember 15 éve költözött a szigetközi településre. Vonzotta a falu csendje, nyugalma, a jó levegő. Mind mondja, sokat köszönhet családjának, szüleinek – zongorista, énektanár édesanyjának és nyelvészként tevékenykedő, ám kiváló zongorista édesapjának – és tanítónő feleségének. A gyerekei, Ákos és Lilla is szívesen hallgatják az édesapa gitárjátékát.

Jelenleg gitár szakos tanárként dolgozik Győrben, keze alatt épp húsz diák sajátítja el a gitárjáték fortélyait. Tanulói közül több is eljutott országos versenyekre.


Névjegy

Petik Ákos Miskolcon született 1969-ben. Az általános iskolát és a gimnáziumot Balassagyarmaton végezte. Később több diplomát is begyűjtött: református hittanoktató és kántor szakon, ének-, zenetanár szakon, majd gitártanár szakképesítést is szerzett. Folyamatosan képzi magát, legközelebb az angol királyi zeneiskolánál tesz vizsgát.


 

Olvasóink írták

 • 5. pirki 2010. március 18. 20:23
  „Élőben a youtube-on és a petikakos.uw.hu-n letölthető a zenéje.”
 • 4. pirki 2010. március 18. 20:20
  „Lehet élőben is hallgatni:) A Hédervári Kastélyszállóban szokott fellépni rendszeresen.Ezen kívül meghívásra bárhova elmegy bármilyen alkalomra(esküvő, szülinap,anyák napja, csak egy kis zenehallgatás...), számlát ad.Herenden is fellépett kiállításmegnyitón, a Szingapúri nagykövetségen és még sorolhatnám.Nagyon szerény és jó humorú, telefonon vagy e-mailben lehet felvenni vele a kapcsolatot:akospetik@gmail.com
  Az oldalbordája:)”
 • 3. akinemfél 2010. március 15. 22:47
  „Hol lehetne éloben meghallgatni ?
  Kár,hogy errol nem írnak semmit. Esetleg vállal fellépést egy baráti társaság szorakoztatására is ?”
 • 2. pirki 2010. március 14. 18:55
  „Kedves Ákos!
  Örülök a sikerednek, amit én már régóta tudok:).Azt is tudom, hogy hihetetlenül jól játszol gitáron és hogy egy meleg szív lakozik benned, azért is tudsz olyan jól zenélni.Aki nem hiszi, hallgassa meg élőben márc. 26-án a Petőfiben:Pirki”
 • 1. nagyildike 2010. március 13. 19:13
  „Kedves Ákos (nem András)!
  Örömmel olvastam a cikket. Szeretettel gratulálok. Remélem, hogy ezek után itthon is olyan ismert és méltán elismert leszel, mint külföldön.
  Sok sikert és jó egészséget kívánok az egész családnak, különösen a két gézengúznak.
  Szeretettel
  Ildi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók fele kérte a lombos fák kivágását

Mosonmagyaróvár - Felháborodott olvasók keresték meg szerkesztőségünket, miután az Erkel utcában a… Tovább olvasom