Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Magyar föld: Osztrák szemét is égett az 1-es út mellett

Levél - Több tíz köbméter háztartási, mezőgazdasági és egyéb hulladékot raktak le, majd gyújtottak meg ismeretlenek Levél külterületén. A jegyző szerint több jel utal arra, hogy a helyi tsz-ből származhat a szemét, ezért kérte a szövetkezetet a hulladék elszállítására.


Olvasóink hívták fel lapunk figyelmét a Levél külterületén illegálisan lerakott nagy mennyiségű hulladékra. Ismeretlenek a Lajta és az 1-es számú főút közti területen több helyen is a szántóföld közepére vittek ki több tíz köbméter mezőgazdasági, háztartási és egyéb szemetet. A hulladékdombokat aztán meggyújtották és otthagyták. Keddi ottjártunkkor mi is szembesültünk a megdöbbentő látvánnyal.

A művelés alatt álló termőföldön számos helyen több négyzetméteren terül el a nagyrészt összeégett szemét.

A hulladékok között egyaránt megtalálható a gyerekbicikli, nagyüzemi állattartásból származó eszközök – mint például melegítésre használt infraégők –, kötöző-, csomagolóanyagok, vegyszeres flakonok, háztartási hulladékok, használt pelenkák. Emellett számos arra utaló jelet találtunk, hogy a szemét egy részét a határ túloldaláról hozták át. Több, Ausztriában forgalmazott élelmiszer csomagolásai, német feliratú üdítősflakonok rejtőznek a szemét közt, sőt, osztrák általános iskolás kisdiákok által használt munkafüzeteket és tankönyveket találtunk a halomban.

A szemét tulajdonosa azért ügyelt arra, hogy ne lehessen azonosítani, így a füzetek elejéről a nevet eltüntették, néhány lapon azért megtaláltuk a Milan keresztnevet.

Több tíz köbméter szemetet vittek ki a szántóföldre, amelynek egy részét azután meggyújtották.
Több tíz köbméter szemetet vittek ki a szántóföldre, amelynek egy részét azután meggyújtották.

A „nagyüzemi" szemetelés vélhetően már hosszabb ideje folyik. Találtunk ugyanis olyan összeégett szeméthalmot is a szántóföld közepén, ami körül az őszi betakarításkor aratták le a kukoricát, jól látszik, hogy a méretes vasdarabokat is tartalmazó kupacot gondosan kikerülte a kombájn.

A falu határában lerakott nagy mennyiségű szeméttel kapcsolatban a Kisalföld megkereste a település jegyzőjét. Dr. Nagy István a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a közelmúltban érkezett bejelentés a hivatalba a hulladéklerakásról. Voltak arra utaló jelek, hogy a szemét a helyi termelőszövetkezetből származik. A hivatal megkeresésére a szövetkezet tulajdonosa részben elismerte, hogy náluk keletkezett a hulladék. Arra hivatkozott, hogy a telephelyén nem tudják azt megsemmisíteni. A jegyző felhívta a figyelmét arra, hogy a település külterületén is tilos az ilyen jellegű cselekmény, egyben kérte a mielőbbi elszállításra. A jegyző hozzátette: az elkövetkező napokban bejárja az érintett területet és amennyiben a hulladékot nem távolították el,  kénytelen lesz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz fordulni, amely illetékes a további intézkedésekre.

Korábban is beszámoltunk

Lapunkban az elmúlt évben számoltunk be arról, hogy a Levél határában felhalmozott szemétdombok haladéktalan elszállítására szólította fel a talajvédelmi szolgálat a föld használóját, a helyi szövetkezetet. Akkor a falu szélén egyre szaporodó szeméthalmokra lettek figyelmesek a levéliek. A helyi termelőszövetkezet mögötti szántóföldön kisebb-nagyobb dombokban bontási törmeléket, ágakat, gallyakat, illetve háztartási hulladékot halmozott fel valaki. A szemétdombok közül aztán többet is meggyújtott a tulajdonosa. Ezt követően kezdett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálódni az ügyben.


Olvasóink írták

 • 8. AUW 2008. december 21. 21:39
  „ne röhögtessenek már kérem ! Német feliratu üditos palackok stb ! Mintha egy magyar se vásárolna Austriaban !
  Arrol miért nem számol be uram , hogy a szelektált szemetet lopják nálunkfele ! Fémgyutokukak, regipapirgyujtö kukak tünnek el es erdekes modon az autok magyar rendszamuak !”
 • 7. rivotril2mg 2008. december 19. 00:59
  „az a helyzet hogy egész ausztria örül neki hogy van egy ilyen balfasz ország a szomszédban ahová vihetik a ganéjukat. Eszük ágában sincs saját költségre és fáradozva elintézni a dolgot. itt lerakják aztán ennyi részükröl ,mi meg innen tellegetünk hogy nem jó ö meg onnan kinevet. forditva lenne te már rég csücsülnél valami magyargyülölö osztrák koterban.”
 • 6. Bogika 2008. december 18. 21:14
  „JAVÍTOK! A nyelvet meg a Németeketöl!”
 • 5. Bogika 2008. december 18. 21:12
  „Nagyon sok olyan szemét kupac van az út mellett amiben irat is van és ki tudják deriteni,hogy ki az!Csak,hogy az osztrák állam nem tesz semmit,nem is akar semmit tenni,mert hiába mennek át a büntetések csak röhögnek rajta! Az osztrákok lenéznek mindek pedig a földet tölünk lpoták a nyelvüket meg az osztrákoktol!Hát milyen "ország" ???”
 • 4. Enemy 2008. december 17. 20:02
  „Hááát ez szomorú
  körülbelül 2 hete szóltam egy kisbuszos W rendszámú autósnak hogy talán nem kellene kb 10-12 zsák szemetet kirakni Hegyeshalom "Y" tól a levéli Discont kútig.
  Erre "WAS?" kérdéssel "felelt"
  Amikor kiszálltam a kocsibol és szép magyar nyelven megpróbáltam lereagálni a kérdést,nézett rám és elkezdte visszapakolni a kisbuszba.
  Amikor említettem neki a "police"t akkor röhögött.
  Nem tartom valószínűnek hogy máshol nem rakta ki,de azért szégyen hogy itt tényleg mindent meg lehet csinálni!!!”
 • 3. rezi 2008. december 17. 19:14
  „49!
  Ez az ember már 10 éve átlépte,de nem csak az államhatárt,hanem minden jogi határt.Rájött hogy ebben az országban pénzzel mindent el lehet intézni.Az meg van neki bőven,főleg a magyar pályázatokból.”
 • 2. 49. 2008. december 17. 14:46
  „Az osztrák is ember, amikor átlépi a határt, akkor már nem úgy kell neki viselkedni, mint a saját hazájában. A környezetvédelmet, a viselkedési normákat otthon hagyja.”
 • 1. matriné 2008. december 17. 13:48
  „Lehet,hogy az a rozsdás gyerek bicikli még a néhai Jörg Hajderé volt? Egyébként mit is lehetne várni a magyarországi pajzsosoktól? Talán kiderítik,hogy kik szemeteltek? Lényeg a szemétszállítónak és a velük szerződő önkormányzatoknak, hogy bezsebeljék a szemétszállítási díjat. Hogy van -e szemét vagy kik hogyan szemetelnek,azzal senki sem törődik míg el nemesnek benne. No meg az a cél hogy akitől nem visznek el szemetet attól is bezsebeljék a szállítási díjat és rendeletet gyártsanak a behajtató csicskásoknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy (ellenzéki) hang nélkül átment a költségvetési koncepció

Mosonmagyaróvár - Ellenzéki vélemény nélkül fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat jövő évi… Tovább olvasom