Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Magyar–szlovák tárgyalások Győrött

A dunai vízmegosztás és Bős ügyében februárban folytatódhatnak a tárgyalások Győrben.
Megint beszélnek: A megegyezésig még sok víz lefolyik a Dunán.
Februárban Győrben folytatódhatnak a magyar–szlovák tárgyalások Bősről és a dunai vízhozam kérdéséről. A magyar kormány decemberben Pozsonyba eljuttatott levelében a rendezés érdekében árvízvédelmi, hajózási és energiatermelési problémákat megoldó, átfogó Duna-rehabilitációs programot javasol. Ezt a legkisebb természetátalakítással, önszabályozó működéssel és a Szigetközben megfelelő vízmennyiség biztosításával érnék el. A dokumentumban a magyar kormány ismét hangsúlyozta: nem kívánja az eredeti alapszerződésben szereplő alsó vízlépcsőt megépíteni.

A megyeszékhely biztos, az időpont bizonytalan

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: a győri helyszín biztos, már csak az időpont kérdéses. A magyar tárca decemberben a január végi időpontot javasolta Dominik Kocinger szlovák dunai kormánybiztosnak, ám a megkeresésre azóta nem érkezett válasz. Emiatt valószínűleg csak februárban folytatódhatnak a tárgyalások: konkrét győri helyszín még nincs.

Tegnap fordították le a magyar levelet

A decemberben hozott magyar kormányhatározat adott mandátumot a kormánydelegációnak a tárgyalásokra: korábban állítólag ez hiányzott. Persányi Miklós miniszter és Erdey György kormánybiztos a lassan egy éve megrekedt tárgyalások felgyorsítását tartja most fontosnak. Mint ismeretes, a tavaly márciusi pozsonyi találkozón csak abban egyeztek meg, hogy valamikor majd megállapodnak.

Dr. Zoltán Hlavatytól, aki szlovák részről két – a műszaki és jogi – munkabizottságnak is tagja, megtudtuk: csak február második felében lehet esély a találkozóra.

– Erdey György december 22-i dátummal küldte el megkeresését: a nagykövetség közvetítő levele január 12-én érkezett meg, majd onnan a szlovák külügyminisztériumban január 18-án kaptuk kézhez. Épp tegnap fordították le, így azt még át kell tanulmányozni. Ebben a levélben a magyar fél január végi időpontot jelölt meg: erről már biztosan lecsúsztunk. Szerintem elvileg február második felében lehet összehozni a találkozót – mondta dr. Zoltán Hlavaty.

Műszaki bizottság: munka nélkül

Szlovákiai információink szerint a közös műszaki bizottságnak elvileg már 2002 áprilisában megvolt a mandátuma, azóta azonban nem végeztek érdemleges munkát, mivel a kormánydelegációk nem hagyták azt jóvá. A magyar fél ugyanis azt kérte, várják meg, amíg a jogi bizottság megegyezik a vitás kérdésekben: azóta több mint két és fél év eltelt. A műszaki beavatkozás ugyanis az egyik sarkalatos kérdése a megállapodásnak.

A magyar tárca szerint a műszaki beavatkozások tervezésénél alapelvként az európai közösségi jog és a nemzetközi szerződések teljesítését írták elő. Egyébként a tavaly áprilisi pozsonyi bizottsági és kormánybiztosi találkozók után júliusban a „jogi csapat" is közös nevezőre jutott. Időközben azonban egy közös gazdasági bizottságot is felállítottak, melynek októberi megállapodását a szlovákok a legközelebbi ülésükön hagyhatják jóvá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Favágással kezdődik a rehabilitáció

A Partos utcai partszakasz rendbetételével a napokban megkezdődik a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári belterületi szakaszának rehabilitációja. A város pályázati pénzből elkészítette a folyó teljes belterületi partszakaszának rehabilitációs tanulmánytervét. A tervezet szerint legsürgetőbb feladat a Partos utcai partvédezeten a víz eróziója okozta alámosások kijavítása. Tovább olvasom