Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyar–szlovák fiatalok egy hajóban

Filmes fesztivállal zárult az Egy hajóban evezünk! címmel megrendezett szlovák–magyar határon átnyúló ifjúsági programsorozat.

A középiskolások környezetvédelmi ifjúsági képzéseken és táborokban vettek részt a Szigetközben és a Dunán.

Filmkészítési kurzuson, majd a nyár folyamán hajóépítő táborban is bővítették ismereteiket azok a magyar és szlovák középiskolás diákok, akik a Kardos Szent Jakab Egyesület, a Pisztráng Kör Egyesület és az ipolynyéki Balassi Bálint Magyar Tannyelvű Iskola közös programjára jelentkeztek. Erre a célra pályáztak a szervezők és az Interreg keretében támogatást nyertek.

– A szlovák és magyar, 14–17 éves fiatalok télen és tavasszal a négy helyszínen tartott, helyszínenként 10 alkalmas filmkészítési kurzuson vettek részt, ahol megtanulták a kézi kamerával való dokumentumfilm-készítési alaptechnikákat, a filmvágást, valamint a kész anyagok interneten való bemutatását – magyarázza a program egyik vezetője, Fűzfa Zoltán. A fiatalok a program során környezetvédelmi és kulturális témákat dolgoztak fel. Az aktív résztvevők közül választották ki azt a 20 diákot, akik Szlovákiában kétnapos intenzív felkészítésen mélyíthették el tudásukat. A legügyesebb filmesek – 40–40 diák – Dunaszigeten hajóépítő táborban, majd a Bécs–Vác vízminőség-vizsgálati kenutúrán is együtt lehettek.

Halászladikot és indián kenut is faragtak a táborban.
Halászladikot és indián kenut is faragtak a táborban.

A dunaszigeti hajóépítő táborban a magyar és szlovák diákok helyi és esztergomi hajóépítő mesteremberek vezetésével lesték el a szakma fortélyait – tudtuk meg. A 10 nap alatt a kezdetektől, azaz a vízbe dőlt fán történő evezéstől a nyárfatörzsekből kötözött tutajon, az egyetlen hatalmas óriásnyártörzsből kivájt bödönhajón keresztül jutottak el a hagyományos, hat méter hosszú deszkákból ácsolt halászladikig, illetve az indián kenuig. A munkálatokat folyamatosan filmezték a diákok és ebből kisfilmeket vágtak össze. A tábor utolsó napjára vízre is kerültek a hajók, ahol nagy lelkesedéssel próbálták ki az összeset: átkeltek vele a Gazfűi-Duna-ágon. Az elkészült hajókat azóta a dunaszigeti ökoparkban már több százan kipróbálták, és természetesen továbbra is várják az újabb kihívást kedvelőket. A mindössze 35 kilogrammos fakenu hosszabb távon is bizonyított: Bécstől Vácig eveztek vele a Dunán, és azóta is használják a váci diákok. A kenutúrát vízminőség-vizsgálattal is egybekötötték.

Minderről dokumentumfilmet készítettek az egyes csapatok. A kész filmeket a Kardos Szent Jakab Egyesület honlapjára (www.ksztj.hu) töltötték fel, ahol megtekinthetők és szavazni is lehet rájuk. Utolsó elemként a teljes program során készült filmeket egy szakmai zsűri bírálta és a záró filmfesztiválon a legjobbat egy digitális kamerával díjazták.

Olvasóink írták

  • 1. sgyozo 2010. szeptember 07. 09:46
    „Kedves Réka!
    Kedves Olvasók! Az egyesület honlapja a www.ksztj.eu alatt található!
    Üdv: Sipos Győző
    FSZH-MOISZ-ND RISZI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos helyzetben van a magyar mezőgazdaság

˝A méltatlan helyzetben lévő magyar agrárium felemelkedéséhez a hivatásukat átérző új értelmiségre van szükség.˝ Tovább olvasom