Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Magukra maradtak a Szigetközösen-pályázók

Szigetköz - Tavaly karácsonykor díjaztuk a legjobb térségfejlesztési ötleteket, a Kisalföld által meghirdetett Szigetközösen pályázaton. Mára kiderült: hiába vannak jó tervek, szinte semmi sem valósult meg belőlük.
Kisvasút helyett egyelőre emléktáblákra futja, szigetközi információs központ csak tervekben létezik, kerékpárútra nem jut forrás: a Szigetközösen pályázat első három helyezettjének fejlesztési elképzeléseit nincs, aki felkarolja. A dunaszegi Veres László lett a győztese a lapunk és a Mosoni-Dunatáj Társulás által meghirdetett pályázatnak, melyre három kategóriában negyvenhat térségfejlesztési ötlet érkezett, ebből tízet díjaztunk. Veres László a szigetközi kisvasút újbóli beindításának ötletével nyert: ebben idegenforgalmi, oktatási és természetvédelmi előnyöket is lát. Az ötlet osztatlan elismerést aratott, felkarolása azonban várat magára: uniós forrásokra pedig enélkül nem lehet pályázni. Valami azonban mégis megmozdult, ám ez elsősorban a Szigetközösen-győztesnek köszönhető.

„Idősebb urak kerestek meg a kisvasutas ötleteiket megosztva velem, a vállalkozói szféra azonban nem hívott. Ennek ellenére hamarosan négy fővel megalakítjuk a szigetközi kisvasutak baráti szakosztályát. Első feladatunk az emlékhelyek kialakítása lenne: a két fennmaradt egykori vasúti híd mellé is kerülne egy-egy tábla. A bolgányi elfogadható, a lickópusztai rosszabb állapotban van. E munkáink mellett Baross Gábor egykori közlekedési miniszter állítólagos mecséri kötődéséről is próbálunk információkat szerezni" – mondta Veres László.

A második helyezett rajkai Anghelyi Tamás egy szigetközi információs központ létrehozását „álmodta meg". „Központként a magyar–szlovák határon létesült, határőrlaktanyának szánt és hosszú ideje kihasználatlanul álló épület szolgálhatna" – írja pályázatában. Láng István, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a tervek egy ilyen létesítmény létrehozására már évek óta megvannak, ám a megvalósítás – anyagiak hiányában – egyelőre várat magára.

Gregusné Szabó Melinda többek közt kerékpárutat építene Dunaszigeten a denkpáli hallépcsőig, s burgonyafesztivált rendezne Darnózselin – ezzel lett harmadik.

„Több kört is »futottunk« miniszteri szinten, egyelőre nem jártunk eredménnyel" – mondta Tóth István dunaszigeti polgármester a kerékpárúttal kapcsolatban. „Ugyanis az Eurovelónak Mosonmagyaróváron kellene keresztülfutnia. Egy másik pályázaton a két számjegyű utak menti kerékpáros-aszfaltcsíkok építését támogatják: a mi utunk pedig négy számjegyű. Emellett a közlekedés biztonságát segítő pályázaton sincs esélyünk. Ötvenszázalékos önrészt nem tudnak az önkormányzatok felvállalni, hathatós állami támogatás nélkül nem épülhet kerékpárút. Denkpál kedvelt kirándulóhely, jó az ötlet, de ártérre biztosan nem lehetne bicikliutat építeni. Igaz, azt sem értem, szlovák példa alapján az árvízvédelmi töltések tetejét miért nem lehet leaszfaltozni" – vetette fel a településvezető.

Ami megvalósult

Ami megvalósult: a kimlei dr. Bognár Szabina és Madarászné Pászti Ildikó egy hírportál beindításával pályáztak. A honlap azóta működik www.szigetkoz.hu címen, igaz, úgy tűnik, friss hírek már jó ideje nem kerültek fel a portálra. A mecséri Csapó Helga szélerőműpark létrehozásával pályázott: bár ötlete díjat nem kapott, egy szélkerék már áll települése határában.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadás Napja Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Három évvel ezelőtt a figyelemfelhívás és közvélemény-alakítás szándéka ösztönözte… Tovább olvasom