Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Magukkal vitték a szobor kardját...

Megcsonkították a mosonszolnoki templom mellett a településről elhurcolt svábok és a Felvidékről kitelepített magyarok emlékművét.

A helyieket felzaklatta a vandálok tette, a polgármesteri hivatal 300 ezer forintos nyomravezetői díjat ígért. Kiderült: négy fiatal vett részt a szobor megcsonkításában, másik két társuk szemtanúja volt az eseménynek.
Elmondták: kocsmai italozást követően indultak el szórakozni, amikor a szoborhoz érve egyikük felvetette: jól mutatna egy ilyen kard a szobája falán...

Rövid idő alatt elfogták a rendőrök azokat a fiatalokat, akik megcsonkították a mosonszolnoki templom mellett a közelmúltban felállított emlékművet. A tettesek egy éjszakai italozást követően törtek le, majd vittek magukkal egy kardot a szoborról.

A településről elhurcolt sváboknak és a Felvidékről kitelepített magyaroknak állítottak emlékművet Mosonszolnokon. A Mária hét fájdalmát, a tőrökkel átdöfött szívet ábrázoló köztéri alkotást azonban még augusztus 20-i ünnepélyes felavatása előtt megrongálták ismeretlenek. Egy szombatról vasárnapra virradó éjszaka a szobron lévő hét kard egyikét letörték és elvitték.

Bár az ünnepélyes avatásra a művész kijavította az alkotást, a faluban óriási felháborodást váltott ki a szobor megcsonkítása. A helyieket nagyon felzaklatta a vandálok tette, a polgármesteri hivatal még felhívást is közzétett a településen, miszerint 300 ezer forintos nyomravezetői díjat adnak annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőket. A rendőrség, köztük a helyi körzeti megbízottak széles körű adatgyűjtésbe kezdtek, aminek meg is lett az eredménye.

Béli Ferenc alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: az adatgyűjtés során látókörükbe került fiatalok egy csoportja, akiket aztán felkerestek, hogy tudnak-e valamit a bűncselekményről. Az egyik fiatalember végül elismerte, hogy bár tevékenyen nem vett részt benne, de jelen volt a kard letörésénél. A hat fiatal közül öten helybéliek, míg egyikük mosonmagyaróvári. A csoportból négyen vettek részt a szobor megcsonkításában, másik két társuk csak szemtanúja volt az eseménynek.

Elmondásuk szerint egy kocsmai italozást követően indultak el gyalogosan szórakozni a szomszédos faluba, amikor a szoborhoz érve egyikük felvetette: milyen jól mutatna egy ilyen kard a szobája falán. Az elhatározást gyorsan tettek követték, egymást felemelve sikerült a kardot elérni és megkaparintani. A zsákmányszerzés öröme aztán gyorsan elszállt és megszólalhatott a fiatalok lelkiismerete, hiszen a falu határába érve úgy döntöttek, inkább megszabadulnak az ellopott tárgytól és behajították azt a kukoricásba. A rendőrök meg is találták itt a letört kardot és visszaadták az önkormányzatnak. Az egyik fiatal a rendőröknek azt mondta: megkönnyebbült, amikor meglátta a házuk előtt megálló rendőrautót, mert nagyon nyomasztotta, amit tettek.

Az ügyben lopás gyanújával indult nyomozás a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.

Olvasóink írták

 • 4. czindi 2011. szeptember 01. 07:29
  „Kedves mobile, elgondolkodtál azon, hogy a "mi időnkben" mit csinálhattunk a falun? Mégse a kocsmába jártunk: segítettünk a szülőknek: répát egyelni, libát, kecskét legeltetni, kacsát nevelni, kapálni,soroljam még? Közben fociztunk rongylabdával, erdőt-mezőt jártuk, gombát szedtünk, stb. Ja és olvastunk, rongyosra koptatott könyveket. És ne jöjjön azzal, hogy: régen volt, stb. Azon a rongylabdákon nevelkedtek a Puskások, és így nőtt föl egy igencsak hasznos nemzedék, a ma ( bár már inkább a tegnap ) mérnökei, orvosai, akik itt "éltek-haltak", nem akartak külföldre menni, szeretik és tisztelik a hazájukat ma is, az elszenvedett megaláztatások ellenére, amit kaptak a szocializmustól és a "rendszerváltozástól" egyaránt..kivételek persze vannak ( mint pl. elemér...) bár valószínű ezt is kimoderálják!”
 • 3. mobile 2011. augusztus 31. 16:31
  „Na, azért nem zaklatta fel ez annyira a falut....A kitelepülteket minden évben negünneplik, vendéglátás stb. sok-sok pénzért. A fiataloknak is kéne csinálni valamit a faluban, hogy ne a kocsmába járjanak kikapcsolódni. Ismerem a szüleiket és nem erre nevelték őket. Nem védeni akarom őket, igenis megérdemelnek egy-két atyai pofont. De azért ne beszéljünk úgy róluk, mintha lemészárolták volna az osztálytársaikat vagy ilyesmi. Nem kell ismeretlenül vádaskodni! Reméljük tanultak az esetből.”
 • 2. czindi 2011. augusztus 31. 10:22
  „Ha az én gyerekem lett volna, már otthon elkezdődött volna a szigorú büntetés. Fiatalok: honnan van pénzük állandóan italozni, bulizni, majd részeg fejjel vandálkodni, bűnözni? Hol van a szülői felelősség? Kik és mire nevelhették ezeket a fiatalokat? Nem kell itt síránkozni, gazdag ország vagyunk...”
 • 1. pidali 2011. augusztus 30. 11:40
  „szegény szobor biztos fájt neki :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurkovics-drámát próbál a társulat

A Gyurkovics-emlékévhez kapcsolódóan az Isten bokrétája című társadalmi szatírát állítják színpadra,… Tovább olvasom