Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Magtérkép tízmillió szemből

Hamarosan hitelesíthetik a mosonmagyaróvári kertbarátok Guinness–rekordját, az egyedülálló magtérképet.

Nyár elején számoltunk be arról, hogy a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Egyesülete rekorddöntésre készül, magokból Magyarország domborzati térképét készítik el. Az egyesület több mint tízmillió növényi magot regisztrált, s szeptember végén hitelesíthetik a Guinness–rekordot.

Török Mihályné, a kezdeményezés elindítója elmondta: alma-, körte-, citrom-, narancs-, kukorica-, lencse-, mák- és búzamagokat gyűjtenek már február óta: a legtöbbet megszámolva, zacskókban hozták a szervezőknek. Minden tasakot megcímkéztek, s egy naplóban vezetik a felajánlók listáját. Közel száz embert mozgattak meg eddig, köztük több tucat szimpatizánst. Felvették a kapcsolatot a Magyarországi Rekorderek regisztrátorával, aki nyomon követte a számlálást. Sebestyén István, a rekordok hitelesítője fotókat készített, dokumentált s jegyzőkönyvet vett fel: ezekre is szükség van a Guinness-csúcshoz.

Pénteken Stipkovits Pál polgármester volt az, aki a lezárt zacskókat – melyben az összeszámlált magok voltak – hivatalosan kibontotta. Ezzel az első szakasza lezárult a rekordkísérletnek. Rongits Pál, a kertbarátok vezetője elmondta: mostantól elkezdik az előre megrajzolt domborzati térképet magokkal feltölteni. A munka szeptember 28-ig tart, ekkor a városi művelődési központban kaphatják meg a Guinness-rekordért járó hitelesítő oklevelet. Tegnap jegyzőkönyv és videofelvétel is készült a zacskóbontásról és a térképkészítésről, melyet elküldenek majd a fővárosba. Egy regisztrátor lehívása ugyanis nem olcsó mulatság: bár a kertbarátok nem panaszkodhatnak, így is jó néhány támogatótól kaptak segítséget ehhez a vállalkozáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásotthon létesült tizenkét gyereknek

Átadták a huszonhatmillió forintból kialakított, augusztus 1-jétől már működő lakásotthont… Tovább olvasom