Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Magtár a korabeli fotográfián

A Futura, azaz az egykori magtár épülete is jól látszik azon a múlt század elején készült felvételen, melyet a napokban szerzett be Pollák Rudolf gyűjtő. A mosonmagyaróvári férfi a helytörténeti ereklyék, régi képeslapok, fotográfiák, dokumentumok megszállottja.
Nagyon jó állapotban maradt meg az utókornak az a múlt század húszas éveiben készült fotográfia, mely egy mosoni életképet ábrázol az egykori magtárral, a mai Futura épületével. A helytörténeti érdekességre a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf bukkant rá, és most mutatja meg a Kisalföld olvasóinak.


A gyűjtő szerint ez azért is különlegesség, mert a több száz fotográfiából és régi képeslapból álló helytörténeti gyűjteményében ez az egyedüli, mely ebből a szögből láttatja az egykori Mosont.


– A napokban találtam meg az 1920-as években a magtárról és a közeli házsorról készült felvételt, igen jó állapotban. Azóta az utcakép átalakult, jó néhány házat lebontottak. Egy sorház, egy faház, illetve egy benzinkút épült – magyarázza a megszállott gyűjtő. Pollák Rudolf nem elégszik meg azzal, hogy magáénak tudhat egy-egy helyi képeslapot, dokumentumot, fotográfiát.


Interneten, levéltárban kutakodik, helytörténészekkel egyeztet, hogy kik szerepelhetnek egy-egy képen. Feltételezései szerint a magtár közelében egy kocsma működhetett, erre utal a képen látható cégtábla. „Érdekel, hogy mikor épült át ez az utca, vagy például mikortól működik itt benzinkút" – fűzte hozzá. Állítása szerint ezért tovább kutatja a fotó hátterét.

A gyermekkora óta szenvedélyesen gyűjtögető Pollák Rudolf helytörténeti különlegességeit folyamatosan bővíti. Bár – mint mondja – az utóbbi időben egyre nehezebb ez a feladat, mindenért komoly pénzeket, tízezer forintokat kell fizetnie. Sokan ismerik ezen szenvedélyét, így telefonon is értesítik, de ő maga is kutat további szerzeményekért képeslapbörzéken, bolhapiacokon. A gyűjtő hobbija nem öncélú: szeretné, ha a fiatal generációk megismerhetnék a várost, annak múltját. Idén februárban kiállításon mutatta be különlegességeit a Fehér Ló Közösségi Házban.

A napokban beszerzett fotográfiák között az egykori magtár épülete mellett találunk például egy ötvenes évekbeli felvonulást, de vidám életkép a Máriakálnokot és Mosonmagyaróvárt összekötő réven lencsevégre kapott momentum is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűlés: végleges formában a katasztrófavédelem

Áprilistól már végleges formájában működik a szervezeti átalakításon átesett katasztrófavédelmi… Tovább olvasom