Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Magatartási zavarok, értékválság

Egyre több a magatartási zavarral küzdő gyermek. A szakember nem tehet mást, mint elfogadja őket és megtanulja kezelni a helyzetet.
A mosonmagyaróvári Éltes-iskolában K. Németh Margit klinikai szakpszichológus és pszichotera-

peuta a magatartási zavarok kialakulásáról beszélt pedagógusoknak, szakembereknek. K. Németh Margit elmondta: el kell különíteni a túlmozgással járó megnyilvánulásokat, az aktivitás- és figyelemzavarokat, illetve a magatartás zavarait. Megkülönböztetnek a családi körre korlátozódó gondokat, valamint a kortárscsoportba beilleszkedő, illetve ahhoz sem alkalmazkodó gyermeket.
Az okok adódhatnak a helytelen szocializációból, a deviáns környezetből és a nevelői viszonyulásból. A szakember szerint a gondok létrejöttében az játssza a legnagyobb szerepet, hogy társadalmunk alapvetően értékválságban szenved. A klasszikus értékek napról napra elvesznek, ennek következtében pedig nem állítunk egyértelmű szabályokat a gyermekek elé. A szülők többsége maga sincs tisztában az értékekkel, hogyan is adhatná tovább azokat gyermekének? Fontos tényező még az is, hogy túlzott elvárásokkal kell megbirkózniuk a kicsiknek. Így fordulhat elő, hogy az egyik különóráról a másikra rohanó gyermek számos többletismeretet szerez ugyan, de az első osztály végén még nem tud önállóan cipőt fűzni.

Folyamatos agymosás

K. Németh Margit felhívta a figyelmet a mozgás fontosságára. Szerinte ugyanis a mai gyerekek mozgásigénye nem kielégített. A felnőttek társadalma ideges, frusztrált, ők veszik körül a gyerekeket, efféle mintát adva nekik. A vir-

tuális valóság világában élünk, s a médián keresztül a gyermekek mintegy folyamatos „agymosásban" részesülnek, nem csoda hát, ha az őket érő hatásokat nem tudják a kívánt módon feldolgozni. A szakember nem tehet mást, mint elfogadja a problémás gyerekeket, megtanulja kezelni őket és szeretettel viszonyul hozzájuk.
„ Legtöbbször a magatartás- és viselkedészavarral párhuzamosan érzelmi nehézségekről is szó van, sőt, gyakori a depresszió is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágábbak vagyunk, mint Ausztria

A magas árak és a határátkelőn eltöltött hosszú várakozási idő az érintettek szerint mára… Tovább olvasom