Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Magántanintézet és mintauradalom

A gyakorlat és tudomány együttesen hozta létre az 1800-as években a nagy hírű magyaróvári egykori gazdasági akadémiát és Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb tőkés nagybirtokát – vélekedett dr. Nagy Frigyes, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke az egyetemalapító Albert Kázmér herceg életútja kapcsán.
A szobor makettje: Albert Kázmér emlékét hamarosan köztéri szobor is őrzi Mosonmagyaróváron.
A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi karon az intézmény jogelődje fennállásának 185. évfordulóján megalakult Óvári Gazdászok Szövetsége elhatározta, hogy szobrot emel az alapító Albert Kázmér herceg emlékére. A szoborállítás mellett a tanintézet alapítójának életútjával behatóbban kívántak foglalkozni a szövetség tagjai.
Dr. Nagy Frigyes elnök tanulmányából kiderül: Lotharingiai Károly Mária Teréziával kötött házassága miatt eladta franciaországi birtokait, és az érte kapott pénzen megvásárolta a család számára a magyaróvári uradalmat.

A császári pár 1766-ban a birtokot a tescheni hercegséggel együtt jegyajándékul adta ötödik gyermeküknek, Mária Krisztinának, aki férjhez ment a gyakorlatilag vagyontalan Albert Kázmérhoz. Albert Kázmért felesége 1798-as halála visszavonulásra késztette. Ezután többet tudott foglalkozni birtokaival. Ennek köszönhető a mosonmagyaróvári egyetemi kar elődjének megalapítása is. A herceg ápolta felesége emlékét, mely számos alapítványában is nyomon követhető.

A tanintézetet Albert Kázmér 1818. október 25-én alapította saját költségén a magyar nemzet iránt érzett hajlandósága és szeretete tanúságául. Az intézmény fő rendeltetése az volt, hogy magyar-, morva- és lengyelországi, valamint sziléziai uradalmai számára gazdatiszteket neveljen. Ám mások is látogatták az intézetet hazánkból és Közép-Európa minden részéből. Figyelemre méltó, hogy a herceg birtokait a gyakorlati oktatás céljaira rendelkezésre bocsátotta.

Az alapítást hosszú előkészítő munka előzte meg. Már korábban megnyithatta volna kapuit az intézmény, ha a helyi egyházi gimnáziummal meg tudtak volna egyezni. Az alapító ugyanis erre a középfokú iskolára akart építeni. Ám évek teltek el, mire rájött, hogy ez az együttműködés a gimnázium érdektelensége miatt nem valósulhat meg. Ekkor döntött a magántanintézet alapításáról. Az előkészítő munkákba örökösét, Károly Lajos főherceget is bevonta, aki két évvel később, Albert Kázmér halála után átvette a birtokot.

A tanintézethez azonban nem lett volna elég sem a nemes elszántság, sem a pénz, ha nem áll mögötte Wittmann Antal, aki 1811-től 1840-ig a birtok jószágkormányzója volt, de ellátta az intézet igazgatói tisztét is. E kiemelkedő gazda tevékenysége sajnos kevéssé van jelen a köztudatban, holott korának legnagyobb gyakorlati gazdája és tudósa volt. Érdemei azonosnak tekinthetők az alapítóéval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsaptak a dílerekre

Jelentős mennyiségű kábítószer adásvételét akadályozták meg a rendőrök szombaton délután… Tovább olvasom