Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Magánklinikát építenének a kórházra

Mosonmagyaróvár - A kórház egyik épületének tetejére szeretne emeletet felhúzni egy fővárosi beruházó, hogy ott egészségközpontot hozzon létre. A pályázati támogatás igényléséhez az önkormányzat szándéknyilatkozatát kérte és kapta meg a társaság. A Karolina igazgatója viszont semmit sem tud a beruházásról.

A Kék Lagúna Egészségközpont néven Óbudán működtetett intézmény beruházói Mosonmagyaróváron is hasonló létesítményt terveznek. Ehhez a Karolina Kórház Vízpart utcai rehabilitációs épületének tetőterét ˝szemelték ki˝.

A cég emeletráépítéssel, a kórházzal társasházi üzemeltetésben működtetné az egészségközpontot, ami támaszkodna a Karolina szolgáltatásaira is, ezeket térítés ellenében venné igénybe.

A mosonmagyaróvári beruházást a cég pályázati támogatásból szeretné megvalósítani. A pályázat beadásához azonban szükség van az önkormányzat előzetes szándéknyilatkozatára.

A beruházó cég képviselője, dr. Rózsa Imre tájékoztatta legutóbb a képviselő-testületet az elképzeléseikről. Elmondta: terveik szerint egynapos sebészetre szakosodott szakrendelőt vagy egészségügyi szűréseket végző központot hoznának létre Mosonmagyaróváron. Cégük több éve működtet komplex egészségügyi központot Budaörsön, ahol az önkormányzat szakrendelőjét vették bérbe és vitték tovább ezt az ellátást. Az elsősorban egynapos sebészeti beavatkozásokat végző létesítményben évente közel 3 ezer beteget operálnak. A beruházó szerint Ausztria és Szlovákia közelsége miatt Mosonmagyaróváron még nagyobb létjogosultsága van ennek a tevékenységnek. A társaság működtet továbbá egy 600 négyzetméteres klinikát Óbudán, ahol összesen 25 szakma orvosai dolgoznak. A tervek szerint a mosonmagyaróvári beruházással csaknem 150 munkahelyet teremtenének, orvosaik vállalkozóként dolgoznak majd és számos szolgáltatást vásárolnának a kórháztól.

Ráépítenének: A kórház rehabilitációs részlegének emeletén szeretnének magánklinikát kialakítani.
Ráépítenének: A kórház rehabilitációs részlegének emeletén szeretnének magánklinikát kialakítani.

Dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) szerint a beruházás nagy lehetőséget rejt mind a város, mind pedig a kórház számára, ugyanakkor aggodalmait fejezte ki amiatt, hogy a magánklinika a helyi egészségügyi vállalkozások helyzetét ronthatja. A képviselő szerint az önkormányzatnak tekintettel kell lennie a helyi vállalkozó orvosok érdekeire is. Dr. Nagy Lajos (MSZP) elmondta: ha az előző ciklusban ők álltak volna elő hasonló előterjesztéssel, az akkori ellenzék hangosan tiltakozott volna emiatt. Számos egészségügyi vállalkozás működik már a városban, ám amennyiben a beruházók megtalálják a még lefedetlen területeket, úgy sikeresek lehetnek. A képviselő szerint ez a kezdeményezés az egészségügy privatizációja felé mutat. Dr. Nagy István alpolgármester hangsúlyozta: a szakrendelések funkcionális privatizációját nem támogatják, ám ebben az esetben csupán arról van szó, hogy a beruházók önkormányzati ingatlanon hoznának létre egy vállalkozást. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) szerint ebben az esetben nem egyszerű építkezésről van szó. Ennél jóval kisebb horderejű döntéseket is alaposabb előkészítés után hoz meg a testület. Kovács Gergely (MSZP) a kórház szakmai véleményét hiányolta az előterjesztésből.

A képviselő-testület végül nagy többséggel határozott az előzetes szándéknyilatkozatról. A beruházás részleteit – beleértve a majdani tulajdonviszonyokat is – a további egyeztetések során tisztázzák.


A kórházvezetést nem értesítették

Munkatársunk szerette volna megtudni a kórházvezetés szakmai véleményét is a tervezett beruházásról. Dr. Vermes Tamás főigazgató a Kisalföld érdeklődésére elmondta: érdemben nem tud nyilatkozni a kérdésben, mivel a kórházvezetés nem kapott tájékoztatást erről az ügyről.

Olvasóink írták

 • 3. solaris3 2009. július 01. 20:45
  „Szerintem nem véletlen, hogy a város talán legszebb területére, és egy különálló épületbe került a kórház egyik osztálya!
  Gyanakvó
  ( ha 3 éven belül kiköltöztetik az osztályt, a jeligém: jövőbe látó)”
 • 2. Japo 2009. június 30. 18:11
  „Mi a francnak még 1 magánklinika? Egyébként az a kettő amelyik üzemel kivétel nélkül saját területen,saját tőkéből épült. Nem szabad összekeverni a magánrendelést az államival.Ez megint csak arra jó,hogy a költségeket majd ráverik a kórházra a hasznot meg elviszik.Hol jár a testület esze ilyenkor?Van erre példa már Móváron nem is 1. Idióták”
 • 1. invektus 2009. június 30. 17:27
  „MI A ...... MAGÁN KINIKA ?
  HA A KARONA KORHÁZ MÜSZEREIVEL FUSIZNAK A ,,,a doctorbácsik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár nincs veszélyben

Mosonmagyaróvár - Elsődleges feladatunk az árvíz ellen megvédeni a várost – közölte Szabó… Tovább olvasom