Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Magánjégpálya a Vár-tón

A kemény fagyok beálltával egyre többen korcsolyáznak Mosonmagyaróváron és a környékén.
A kemény fagyok beálltával egyre több embert láttunk Mosonmagyaróváron és a környező településeken korcsolyázni a befagyott tavakon és a Dunán, azonban – mint megtudtuk – kijelölt korcsolyapálya sem a városban, sem a környékén nincs. A korcsolyázás, csúszkálás akkor biztonságos, ha legalább tíz centiméter vastag a jégtakaró. Ilyen kövérre csak többnapos kemény fagy hizlalja a jeget. Az elmúlt napok mínuszai kedveztek a korcsolyázni szeretőknek. Mosonmagyaróváron a délutáni és az esti órákban nagyon sokan merészkednek a Vár-tóra és a Báger-tóra.

Vida László sporttanácsnoktól megtudtuk, hogy korcsolyázásra hivatalosan kijelölt hely nincs a városban, így az említett két állóvíz sem az. Igaz, a város és az egyetemi kar beadott egy pályázatot a Vár-tó és környékének rehabilitációjára, és a létrehozandó turisztikai központ keretein belül a téli hónapokban lenne lehetőség korcsolyázásra is. Addig a városi megszállottak önerőből tisztogatják ott a jeget, s teremtenek egészen emberi körülményeket a sportoláshoz. Még forró tea is került az átfagyott tenyerekbe. A Mosonmagyaróvár környéki településeken sincs a télisportokra kijelölt terület.

A megkérdezett környékbeli iskolák igazgatóitól megtudtuk, hogy a községek többségében van szánkódomb vagy más szánkózásra alkalmas, kijelölt lanka. A Duna menti falvakban, illetve ahol valamilyen tó található, saját felelősségükre csúszkálhatnak, korcsolyázhatnak a gyerekek a tanítási időn kívül, de szervezetten nem viszik a jégre a tanulókat. Sítábort is csak kevés iskola szervez, hiszen egy többnapos sítúrát csak kevesen engedhetnek meg maguknak.

Hegyeshalomban a Stettni-tavon, Darnózselin a Mikota-tavon, a szigetközi településeken pedig a dunai vízfolyások jegén korcsolyázhatnak – saját felelősségükre – a gyerekek. Máriakálnokon szánkódomb létrehozására nincs lehetőség, de a diákönkormányzat minden évben szervez hóvárépítő versenyt. Mosonszolnokon például egy-egy testnevelésórán szánkózhatnak a gyerekek szervezett formában az erre kijelölt parkban. A legtöbb tanodában azonban a téli hónapokban is a fűtött tornatermekben folyik a testedzés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városházán marad

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén foglalkozott az okmányiroda… Tovább olvasom