Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Madarak a morotvatónál

A Duna elterelése után kiszáradt lipóti Holt-Duna rehabilitációja során morotvatavat alakítottak ki a területen. A változatos madárvilágban még a helyiek is fedeznek fel számukra új fajokat.
A kilencvenes évek elején a Duna egyoldalú elterelésének következtében a lipóti szakaszon kiszáradt meder fogadta a látogatókat. Több módszerrel próbálkoztak a természetes élővilág visszaállítására: szivattyúval akarták pótolni a hiányzó vizet, ám végül a morotvató kialakításával sikerült rehabilitálni a területet. Hegyi Tamás tizenkét éve üzemelteti a tóparti kempinget. Véleménye szerint annyira jól sikerült a vízpótlás, hogy most minden eddiginél változatosabb madárvilágot rejt itt a nádas.

– Ide szinte minden vendég távcsővel jön – mondta Hegyi Tamás. – A kifli alakú Holt-Duna vizén, a nádasokban jó néhány ritka faj is megfigyelhető. A tavon horgászni is lehet. Az érintetlen védett terület a fotósoknak és a természetet szeretőknek is felüdülést nyújt, valamint a termálfürdő közelsége is vonzerőt jelent.

– A Szigetköz vízi élőhelyei közül az erre a területre jellemző morotvatavak – lefűződött Duna-ágak – egyikét alakítottuk ki 1995-ben – mondta Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke. –  Ez jelenleg is kitűnően működik a mentett oldali vízpótló rendszer keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet az általános tüdőszűrés

Az elképzelések szerint ha egy megyében százezer emberre huszonötnél kevesebb tébécés esik –… Tovább olvasom