Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ma megérkeznek az influenza elleni védőoltások

Az ÁNTSZ adatai szerint eddig egy betegnél diagnosztizálták a kistérségben az új típusú influenzát. A védőoltások hétfőn érkeznek meg Mosonmagyaróvárra és környékére.


Az első kiszállításkor 2600 adag szezonális és 2600 adag pandémiás influenza elleni oltóanyagot kap a kistérség, ezek hétfőn érkeznek meg – tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Imre tiszti főorvos. Elmondta, hogy a következő szállítást egy hét múlva várják. A szakember megerősítette: a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség elegendő minden térítésmentesen oltandó személy védelméhez. A hétfői vakcinákból első körben az egészségügyi dolgozókat, a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, valamint a háziorvosok által javasolt krónikus betegségben szenvedőket oltják be. Ez utóbbiak az oltást a háziorvosuktól igényelhetik.

 – Mindenképp javaslom a védőoltást. Az oltóanyag megfelelő mértékű immunválaszt ad a beoltottaknál. A vakcina termeléséhez az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelő és az Európai Gyógyszerügynökség által a 2009/2010-es influenzaszezonra ajánlott vírustörzseket használták fel – világosított fel a szakember. A vakcina aktív immunizálásra képes, az influenza A(H1N1)v altípusa által okozott megbetegedések megelőzésére szolgál, és a több mint 10 éve használt szezonálisinfluenza-vakcina gyártási technológiájával teljesen azonos módon készül.

Amint arról már többször is hallani lehetett, a világjárványt okozó influenza, az A(H1N1)v elleni térítésmentes védőoltások beadása három ütemben történik hazánkban. Első körben a hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett, veszélyeztetett csoportok, várandós nők, valamint azok, akik a következő néhány hónapban tervezik, hogy teherbe esnek, egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok dolgozói kapnak védőoltást.

A második ütemben a 6–36 hónapos korú, közösségbe járó csecsemők, kisgyermekek és az intézmények dolgozói, a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói, továbbá a kollégiumban lakó diákok juthatnak hozzá térítésmentesen a vakcinához. A harmadik ütemben a 6 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élőket oltják be.

Akik nem tartoznak a fenti csoportokba, azok várhatóan 2000 forint alatti áron juthatnak hozzá a gyógyszertárakban a vakcinához. A védőoltást a háziorvos írhatja fel és adja be. A háziorvosnál a beadásért fizetni kell. A tisztiorvostól azt is megtudtuk: ez idáig egy betegnél diagnosztizáltak A(H1N1)v-pozitivitást.

Olvasóink írták

  • 2. SiLa 2009. október 06. 08:32
    „Valamikor, a külföldi gyógyszereket nem lehetett Magyarországon forgalmazni, mert nem volt magyar törzskönyve. A törzskönyv megszerzéséhez kb. 5 évre volt szükség. Most mi történt hogy ilyen gyorsan forgalomba kerülhetett?”
  • 1. Griffin 2009. október 05. 11:00
    „felesleges pénzkidobás,vekker viktor eltörli a H1N1-et is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári nagyinapok

A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár és a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Ház és… Tovább olvasom