Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Luxusadóból nem lesz bevétel?

Rendeletet hoztak az önkormányzatok a luxusadóhoz kapcsolódóan a helyi lakóépületek négyzetméterárairól.
A luxusadótörvény január elsejétől lépett életbe. Ennek értelmében adóköteles a lakásnak, valamint üdülőnek minősülő épület, ha értéke eléri a 100 millió forintot. A törvény felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy rendeletben állapítsák meg a lakóingatlan fajtáinak átlagértékeit. Megyei jogú városnál ez 150–350 ezer forint közötti az egylakásos, 140–320 ezer forint többlakásos épületnél. Nem megyei jogú városban ez a szám 80–300 ezer, illetve 80–250 ezer forint. Községek esetében egy- és többlakásosoknál is 80–150 ezer forint, üdülőknél 75–150 ezer közötti lehet a megállapított tarifa. Az önkormányzatoknak március 31-ig kell a települési átlagértékeket megszabniuk két adóévre. Ha a település egyes részein eltérő értékviszonyok alakultak ki, akkor az önkormányzat értékövezetet jelölhet ki.

„ Nem mutatkozik bevétel"

Annyit azonban tudni kell, hogy a legtöbb településen nem számítanak bevételre az önkormányzatok: egyrészt nincsenek ekkora lakóingatlanok, másrészt a luxusadó-bevallás is kijátszható.
Máriakálnokon Németh Antalné jegyző elmondta: egylakásos és többlakásos lakóépületnél is négyzetméterenként 115 ezer forintban, üdülőnél 113 ezer forintban határozták meg az árakat. Ez azt jelenti, hogy a 100 millió forintos luxusadóhatárhoz legalább 869 négyzetméteres lakásnak kell lennie a településen. Ezt az adónemet egyéni bevallás alapján kell fizetni. A jegyző szerint Máriakálnokon ebből az önkormányzatnak „nem mutatkozik bevétel" – vagyis valószínűleg senki sem tartozik a „luxuskategóriába".

Óriáslakás kellene hozzá

Dunakilitin mindhárom kategóriában 120 ezer forintos négyzetméterenkénti árat fogadott el a képviselő-testület: bevételre azonban nem nagyon számíthatnak. Mosonmagyaróváron egylakásos épületek és üdülők esetében 220 ezer, kétlakásos ingatlan esetében 200 ezer forintos lett az átlagérték. Értékövezeteket itt sem jelöltek ki, pedig valószínűleg például a Barátság utcában nem ér – e szerint a számítás szerint – 17,6 milliót egy 80 négyzetméteres ingatlan: ellenben a belvárosban magasabbak lehetnek az árak. Mosonmagyaróváron a luxusadó szintjének eléréséhez egylakásosnál 454 négyzetmétert, többlakásosnál 500 négyzetmétert kell elérni.

Az Euro Vegas sem dobott az árakon

Úgy tűnik, Bezenye Euro Vegas-os tervei egye-

lőre nem dobtak az ottani ingatlanárakon. A rendeletbe foglalt átlagárakról dr. Horváth Szabolcs jegyző elmondta: egy- és többlakásos lakóépületet 115 ezer forintos négyzetméterenkénti árban határoztak meg, üdülők esetében ez az összeg 113 ezer forint.
A néhány éve önállósodott kisközségben, Károlyházán és az egykori „anyaközségben", Kimlén egyaránt 115 ezer forintban szabták meg mindhárom kategóriában a négyzetméterenkénti árat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kühne: 370 dolgozó sorsa a tét

Amint arról lapunkban csütörtökön beszámoltunk, a közbeszerzési döntőbizottság a napokban megsemmisítette az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Autóbusz Invest Kft. január elején közzétett autóbusz-beszerzési tenderét két kategóriában. Ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került a győri Kravtex tulajdonában lévő mosonmagyaróvári Kühne rt., mely idén ünnepli százötven éves jubileumát... Tovább olvasom