Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Luka: A Lajta habosodása nem utal mérgezésre

„Megértjük a Lajta-part mentén élő lakók aggodalmait, de szeretnénk biztosítani őket, hogy a folyó elzárása miatt kialakult állapot nem veszélyezteti senki egészségét és nem okoz semmilyen környezetkárosodást sem" – hangsúlyozta Luka János, a Teka Magyarország Zrt. vezetője.
„Újra habzik a Malom-ági Lajta" címmel kaptunk levelet olvasónktól, aki fotót is mellékelt. A témával korábban már foglalkoztunk. Megírtuk, hogy a Mofém-gyárból a Malom-ági Lajtába egy galvanizáló üzem szennyvíztisztítójából és a forgácsolóüzeméből tisztított szennyvíz jut. A panasszal ezért most Luka Jánost, a Teka Magyarország Zrt. vezetőjét kerestük meg a panasszal.

– A fotókon láthatóan habzik a Lajta, pontosabban a folyóvíz elől elzárt mederben összegyűlt esővíz és a Teka által kibocsátott tisztított víz elegye – elemezte a felvételeket az ügyvezető igazgató, aki arra is válaszolt, hogy több oka lehet annak, miért keletkezik hab a gyárból kivezető csonk környezetében. – Ismételten leszögezem, hogy a Teka Magyarország Zrt. a hatályos környezetvédelmi szabályoknak megfelelően tisztítja, ártalmatlanítja a felületkezelés során keletkezett vizeket.

Olvasónk fotóján jól láthatóan habzik a Lajta.
Olvasónk fotóján jól láthatóan habzik a Lajta.

A tisztított vizet a hatósági előírások alapján kialakított csővezetéken vezetjük a Lajta sodorvonalába. Ennek praktikus oka, hogy a folyó áramlásának segítségével a lehető leghamarabb keveredjen, híguljon az egyébként csak nagyon csekély szennyezést tartalmazó víz. Ez a gyors keveredés a Lajta-ág elzárása miatt jelenleg nem biztosított, a mederben áramlás jelenleg – még néhány napig – nincs, ezért a kiömlőcső környékén az ipari eredetű víz koncentrációja magasabb a normál üzemi viszonyokhoz képest.

Luka János arról is beszélt, hogy a tisztított víz természetesen nem ivóvíz minőségű, de ezt nem is írja elő semmilyen szabály. A kibocsátott tisztított vízre tételesen meghatározott az összes szóba jöhető anyag, kémiai komponens megengedett maximális koncentrációja, pH-értéke. Ezt átlépni nem lehet, s ezt folyamatosan ellenőrzi is a vállalkozás és független, akkreditált laboratóriumokkal vizsgáltatja. Az ügyvezető megerősítette: az elmúlt tíz évben ezeket a határértékeket egyszer sem lépték át.

– A víztisztítási technológiánkból adódóan alkalmazunk a folyamat során flokkuláló szereket, amelyek pelyhesítő hatásúak. A kibocsátott tisztított vízben ennek maradványai megtalálhatók, de a megengedett határérték alatt. A kibocsátott tisztított víz enyhén lúgos kémhatású. E két tényező és a folyóvíz elzárásának következtében szabaddá váló kiömlőcsonkból turbulens módon távozó víz habosodhat – szögezte le Luka János, aki szerint a „habosodás önmagában nem utal semmilyen mérgezésre vagy a megengedett határértékek átlépésére". A folyómeder megnyitása – amely hamarosan megtörténik – oldhatja meg a habosodás kérdését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dunaszigeti községházát nem viheti a végrehajtó

Mintegy húsz helybéli érdeklődött a dunaszigeti gázügy részleteiről csütörtök este a közmeghallgatáson, ahol csak a jelenlegi elöljáróság fejtette ki álláspontját
Tovább olvasom