Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Lovagoltatás jövőre csak képesítéssel

Jövő év januárjáig valamennyi lovardának képzett munkatárssal kell rendelkeznie ahhoz, hogy lovasszolgáltatást nyújthasson. A megkérdezett szakemberek üdvözlik a szabályozást, mondván, hogy ez egy veszélyes „üzem".
A napokban a hírekben szerepelt, hogy a lova megharapott egy 57 éves pápateszéri férfit, aki súlyosan megsérült. Komjáthy György, a máriakálnoki lovasklub vezetője szerint a lovaglás „veszélyes", így fontos a szigorítás és a lovardák ellenőrzése. A lovardák működését az önkormányzati minisztérium egy 2008-as rendelete szabályozza. Az ebben foglaltak szerint csak az nyújthat lovasszolgáltatást, aki rendelkezik egy, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal által kibocsátott regisztrációs számmal, valamint képzett szakemberrel. A rendelet tavalyi módosítását követően bővült az elfogadott képzések listája, valamint a képesítés igazolására kiszabott határidőt jövő év január végéig tolták ki. Mosonmagyaróvári és környékbeli lovasszakembereket kérdeztünk a témáról.

– Patikát sem lehet nyitni gyógyszerész nélkül, ezért nagyon fontos, hogy a lovardákban is képzett szakemberek tevékenykedjenek. A lovaglás, a lovakkal való foglalkozás balesetveszélyes. A lovasoktatónak el kell tudnia dönteni, hogy egy adott lóhoz passzol-e a lovas, hogy hogyan kell kiképezni egy lovat, hogy azzal oktatni lehessen – fogalmazott a máriakálnoki lovaglótanár, kiemelt edző.

Jakabházy Dóra, Meszlényi Kamilla, Jakabházy Eszter Kata és Jószív-Szolga Szabina a tizenegy éves Monacóval. Fotó: Mészely Réka
Jakabházy Dóra, Meszlényi Kamilla, Jakabházy Eszter Kata és Jószív-Szolga Szabina a tizenegy éves Monacóval. Fotó: Mészely Réka


Markó Tamás, a Lajta–Hanság Zrt. lovasiskolájának új bérlője szerint ők tavaly ősszel regisztráltak. Ehhez ellenőrizték többek közt a lóútleveleket, az egészségügyi ellátások rendszerességét, a telep adottságait, az állattartási körülményeket. Képzett oktatóval, túravezetővel is rendelkeznek.

A szakember szerint tudatos lovaglást, munkát 7–9 éves kortól lehet a gyerekekkel elkezdeni, addigra érnek meg rá. A lovaglás alkalmával megtanulnak törődni az állatokkal, felelősséget vállalni valamiért, határozottságot, közösségbe való beilleszkedést.

– A lovaglás önuralomra, fegyelemre tanít, kitartás szükséges hozzá. A lovat ápolgatni kell, gondoskodni róla – magyarázza Jakabházy Dóra, egy öt-, egy hét- és egy kilencéves kislány édesanyja, aki mindennap kijár a lovardába. Jakabházy Eszter Kata 4 éves kora óta már sokszor ült lóháton, akárcsak osztálytársa, Meszlényi Kamilla. Az ugyancsak harmadikos Jószív-Szolga Szabina csak most ismerkedik a lányok szerint okos és aranyos állatokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népdalverseny Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban lezajlott a "Tiszán innen- Dunán túl ( 7-8. és 9-10.… Tovább olvasom