Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Lovagkereszt négy évtizedért

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap dr. Veszeli Tibor egyetemi tanár.
Dr. Veszeli Tibor
Négy évtizedes oktató-, kutatómunkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap dr. Veszeli Tibor egyetemi tanár, a szociológiai tudomány kandidátusa, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának professzora.

Dr. Veszeli Tibor Vas megyéből került Mosonmagyaróvárra és mint mondja, az egyetemi évei alatt igazi „óvárivá" vált. Mérnöki munkáját üzemegység-vezetőként kezdte, különböző gazdasági és közigazgatási felsővezetőként dolgozott. Ezt követően 1971-ben tért vissza az alma materéhez munkaszervezés-oktatóként. Az idei a harmincnegyedik tanév, amit az egyetemi tanár a magyaróvári egyetemen tölt.

Kutatási területe az agrármérnök-hallgatók munkahelyi beilleszkedése, folyamatosan keresi az ez irányú képzési célokat, s többek között ennek eredményeként érte el a szociológiai tudományok kandidátusa címet is. Veszeli professzor szerint az agrármérnöki munkát nem lehet elkülöníteni a vidéktől, doktoranduszai is ezért elsősorban a vidék problémáival foglalkoznak.

A professzor szerint a hallgatókat úgy kell kezelni, mint az értelmiséggé váló fiatalokat, hiszen csak így tudnak igazán érvényt szerezni diplomájuknak. Ennek egyik fő eleme, hogy a különböző társadalmi és civil szervezetek munkájában aktívan részt vegyenek. Ehhez kapcsolódik többek közt az önkéntes tűzoltó-parancsnoki képzés is, hiszen fontos, hogy a vidéki értelmiség szerepet kapjon a települések védelmi munkájának megszervezésében.

Veszeli Tibor, mint mondja, élete során számos elismerésben részesült már, ám kizárólag úgy tudja csak ezeket elfogadni, ha azt az oktatómunkájáért kapja. Fontos számára, hogy az az egyetem, aminek hallgatója volt, megtisztelte azzal, hogy itt oktathat és kutathat, s ezt a munkáját ilyen magas kitüntetéssel ismerték el. Az eddigi eredményei elérésében nagy szerepe volt a biztos családi és munkatársi háttérnek. A professzor szerint a mai napig hatalmas erőt ad számára, ha bemegy a hallgatók közé, akkor mindig megújul és nem érzi, hogy már hetvenéves.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennek, egy évig maradnak, kivárnak

A Mepi korábban „kritikus tanulólétszámokat" állapított meg Püski, Lipót, Dunasziget, Mecsér, Máriakálnok és Bezenye iskolái esetében. A lipóti, máriakálnoki intézmény már most sem felel meg a törvényi előírásoknak, így ősztől Héderváron, illetve valószínűleg a Haller tagintézményeként működnek tovább. Mecsér egy év haladékot kapott, ám jövőre költözik a felső tagozat. Tovább olvasom