Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Lovaggá ütötték az énekmondót Visegrádon

– A felvidéki priorátus részéről a munkám elismerése a lovaggá ütésem – hangsúlyozta Kátai Zoltán énekmondó. A Szent György-lovagot a megtisztelő címről, fellépéseiről és terveiről is kérdeztük.Lovaggá ütötték a Szent György Lovagrend felvidéki priorátusa ajánlatára a jelenleg Feketeerdőn élő Kátai Zoltán énekmondót. Az ünnepségnek a lovagrend székhelye, Visegrád adott otthont György napján.

– Csámpai Ottó, a felvidéki nagyprior és Vermes István lovas íjász ajánlásával kaphattam meg a lovagi címet, mely nagy megtiszteltetés és a munkásságom elismerése – szögezte le Kátai Zoltán, aki a lovagrendben a hagyományőrzésben, -ápolásban vállalt szerepet a régi magyar énekek, irodalom terjesztésével. Évek óta járja a határon túli magyarlakta vidékeket, Erdélyt, Délvidéket és Felvidéket, így nem meglepő, hogy éppen a felvidéki priorátus részéről érkezett a javaslat a lovagi címre.

Kátai Zoltán énekmondó
Kátai Zoltán énekmondó

– Már diákkoromban hozzám nőtt a gitár, de játszom fidulán, kobzon és lanton is. A Mákvirág népzenei együttesben énekeltem, 1983 óta foglalkozom hivatásszerűen énekmondással. Főként XVI. századi szerzők tollából merítek, de akadnak köztük XVII–XVIII. századiak is – magyarázza a lovag. Tinódi Lantos Sebestyén, Bornemisza Péter, Balassi Bálint, Wathay Ferenc, Szenczi Molnár Albert szólal meg a históriás énekekben.

El kell hinni azt, ami az énekekben van, mintha én találtam volna ki a történeteket – válaszolja, amikor arra kérdezünk rá, hogy ki a hiteles énekmondó. És hogy van-e igény manapság a históriás énekekre?

– Mosonmagyaróvárról és környékéről nagyon ritkán kapok felkérést, inkább a keleti országrészbe és az anyaországon túl hívnak, kistelepülésekre – árulja el Kátai Zoltán. Az énekmondó Wathaynak már emléket állított egy lemezzel, tervei közt egy Balassi-korong is szerepel. Emellett a vallási és nemzeti ünnepeinkhez kötődő album létrehozásán is gondolkodik.


A Szent György Lovagrend

A Károly Róbert király által 1326-ban alapított Szent György Lovagrend a legrégebbi világi lovagrend. A lovagrend több területen tevékenykedik: hagyományápolás, a középkori kutatások elősegítése és publikálása; oktatás, tudományos összejövetelek szervezése; lelki gondozás; adományok és segélyek gyűjtése.

Olvasóink írták

 • 15. SN 2010. június 01. 21:09
  „Bocsánat a késedelmes válaszért, kicsit sok volt a munka a hétvégén!

  pancser:
  Én nem szapultam senkit, semmit; semmikor! De ezt lejjebb is kifejtettem már! Én csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy meir-nek csak azzal van baja, hogy "valaki; nem az ő ízlésvilágának megfelelő dologgal ért el sikert"!
  De egyben igazad van: A zenék, műfajok nem ellenségei egymásnak!”
 • 14. pancser 2010. május 27. 12:33
  „Meir szerintem a lovagá ütés ceremóniájára tett egy szarkasztikus megjegyzést, amire a reakció elég bunkó volt. A lovaggá ütésnek a mai világban, mit mondjak kicsit avítt a szertartása. SN. kimutatja érzelmeit, előhozakodik valamivel, ami egyáltan nem lovagias, korántsem lovagiasan szapulni kezdenek egy műfajt, ami nem ellensége a másiknak, meg hogy hogyan ítélik a díjakat kiknek. Engem Kátai nem zavar, csak az a viselkedés amit SN produkál. Lovag sem akarok lenni mert az ő koruk lejárt, nem most hanem Don Qijote idejében, az pedig már régen volt. De ha valaki játszani akar a témával tegye a magánszférában.”
 • 13. agyar 2010. május 27. 10:56
  „Kettős gratuláció !Gratulálok Kátai Zoltánnak,neki már életműve van .
  Továbbá gratulálok SN - nek ! Hát így kell kiosztani a provokátorokat.”
 • 12. kisbodaki67 2010. május 27. 09:35
  „Tisztelt SN örömmel olvastam hozzászolásod a rosszindulatu beiroval szemben.Csodálom,hogy megörizted higgad-
  ságod,nekem ez nem ment volna.További sok sikert kivánok.Remélem találkozom még korrekt hozzászolásaiddal.”
 • 11. SN 2010. május 26. 22:18
  „Továbbá!

  Nem vagyok a "kisfiad"! 2 ember szólíthat így, de nem te vagy az egyik!
  A klezmer, mint zenei stílus, egy újkeletű dolog. Az alapok viszont még az Ótestamentumig nyúlnak vissza, amikor is egy hangszert-kísérettel-t jelentett.! Ebben a témában bővelkedik a NET, javaslom a tanulást. De ha már a "milyen régi is Klezmer kontra Magyar Népi zenék és Versek" vitánál tartunk; javaslom a keresőmotorok használatát! Hiszen tudod: Google a barátod!

  Még mielőtt nagyon személyeskedésbe csapna át a dolog: Inkább hallgassuk azokat a zenéket, amiket szeretünk, ne pedig vitatkozzunk róluk.

  SN”
 • 10. SN 2010. május 26. 22:07
  „8! Szóltam én egy szót is arról, hogy a klezmer, mint zene, az egy új keletű dolog lenne? Nem! Szidtam a műfajt? Nem! Esetleg az azt szerető közönséget? Nem? Tettem a zsidóságra vonatkozó bárminemű sértő kifejezést? Nem!
  Én csupán arra hívtam fel a figyelmedet enyhén ironikusan, hogy neked ezzel az emberrel csak az a bajod, hogy nem a te ízlésvilágodnak megfelelő zenét játszik, mégis eredményt ért el! Sajnálattal közlöm, hogy bár mostanság előtétbe helyezik a díjak odaítélésénél a "faji" hovatartozást, bőrszínt, nemi identitást, mégis van(nak), aki(k) ki tudnak emelkedni ennek ellenére is az egyhangú "elismerések" közül!
  Csak ugye az ilyen jellegű elismerésekért tényleg meg kell dolgozni, nem csak a "jelen kor kritériumainak" megfelelni...

  SN”
 • 9. hablaty 2010. május 26. 20:54
  „6.-nak!
  Végigolvasva a szösszenetedet, lelki szemeim elött az a pofa jelent meg akiről az alábbi nóta íródott:
  http://www.youtube.com/watch?v=6MzamG7ZcXE”
 • 8. meir 2010. május 26. 15:35
  „S.N. kisfiam!!
  a Klezmer zene ugy kb,; 800 eves multtal bir!!! ne beszelj hulyesegeket amikor "hagyomanyokrol" nyafogsz!!”
 • 7. SN 2010. május 26. 09:18
  „6-os! Szégyen és gyalázat lenne, ha azt játszana! Méltóság egy zenéhez? Na ne nevettess!
  Ő legalább tiszteli, ápolja a hagyományokat! Még mielőtt azt hiszed, hogy nagyon védem: Személyesen ismerem, jóban nem vagyunk, de a munkásságát elismerem, le a kalappal előtte! További sok sikert kívánok Neki!”
 • 6. meir 2010. május 26. 03:42
  „4-es!!!
  egy "ilyen" ne vinnyogjon Klezmert!!!!
  ez csak egy senkihazi!!! klezmerre ez nem melto!!!”
 • 5. invektus 2010. május 25. 21:37
  „AZ IRIGYSÉG VESZI EL AZ ESZETEK
  :)”
 • 4. SN 2010. május 25. 20:42
  „Mi a baj meir? Csak nem az, hogy nem klezmert vinnyog a lemezén?”
 • 3. SzélesSándor 2010. május 25. 18:06
  „Kedves Zoli!
  Gratulálok! Jó egészséget és további sikereket kívánok!
  Üdv! Széles Sándor”
 • 2. meir 2010. május 25. 15:08
  „-"lovagga utottek........."-
  -es azota nyomja a korhazi agyat!! lol-lol-lol-lol!!!!”
 • 1. janika 2010. május 25. 11:39
  „Szegény öreg mondókás,vajon nem fájhatott neki nangyon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő hétfőtől indulnak a körjáratok Mosonmagyaróváron

A hónap utolsó napján, azaz jövő hétfőn lép életbe az új buszmenetrend Mosonmagyaróváron. A… Tovább olvasom