Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Lopott szalonna és a báró kemencéje a határon

Jánossomorja - Két, szalonnával és sonkával teli zsákot találtak a dunaremetei hajóállomásnál: a megzavart tolvajok motorcsónakkal távoztak. Jánossomorján kemencefesztivált rendeznének, ám az másfél méterrel az osztrák oldalon van, s egy haragos német báróé.

Schengen néhány napja már „határtalanul" összeköt Szlovákiával és Ausztriával, ám vitás kérdéseket és ügyeket is szült a csatlakozás.
Kezdjük a sort északi szomszédunkkal. Egy névtelenséget kérő olvasónk a múlt hétvége egyik éjszakáján Dunaremetén, az úgynevezett remetei lépcsőnél járt. Autójának zajára valamiféle mozgást érzékelt, majd egy motorcsónak hangjára figyelt fel, mely a szlovák part felé tartott: valószínűleg megzavarhatta a „tilosban járókat". A parton ugyanis két zsákot talált: benne négy tábla szalonnával és két parasztsonkával. Gyanítva, hogy az áru lopott, olvasónk nem is nyúlt hozzá: másnap reggel visszament, ám addigra nem volt ott a két zsák.

A schengeni csatlakozás egyébként más ügyeket is felvet. Rajkánál három, Dunakilitinél és Ásványrárónál egy-egy valószínűleg a csallóközi oldalról érkező csapat halászik a Dunán. Szlovákiában ugyanis jóval szigorúbb a szabályozás: ezt a magyarul beszélő horgászok-halászok is tudják, s még lebukás esetén a néhány tízezer forintos büntetést is könnyedén kifizetik a magyar oldalon. Ráadásul a csónakok, csónakmotorok északi szomszédunknál 20 százalékkal többet érnek, s ezt a tolvajok is tudják. Az osztrák határnál is akadnak vitás esetek: Jánossomorján az andaui határnál egy kemence okozott galibát.

A kemence szája a magyar oldalra néz, így aki a kenyeret be akarja tenni a sütőrészbe, annak át kell lépni a magyar területre. Fotó: Jánossomorjai Városi Televízió

Az osztrák tulajdonban lévő szerkezet ugyanis másfél méterrel a határ túloldalára, Andau felé épült. A kemence szája viszont a magyar oldalra néz, így aki a kenyeret a hosszú lapáttal be akarja tenni a sütőrészbe, annak át kell lépni a magyar területre. A schengeni csatlakozással a határ eltűnt, ám a napokban éppen ott forgató – innenső területen álló – tévéstábot a tulajdonos elzavarta. Pedig Lőrincz György helyi képviselő, a jánossomorjai művelődési ház igazgatója tavaszra kemencefesztivált tervezett ide.

„A határon álló épületegyüttes – az úgynevezett horvátcsárda – élénk forgalmat bonyolított le a XIX. század végétől Trianonig: a főhercegi gazdasági vasút végállomása volt, innen szállították a Hanság szénáját Bécs felé. Valószínűleg ekkor épült a kemence is. A határ aztán kettévágta az egykori Horváth-tanyát: a magyar oldali részből mára csak romok maradtak. Az osztrák részt – a kemencével együtt – tudomásom szerint harminc évre bérli egy német báró: ő békétlenkedett a forgatás miatt. Utóbb is sérelmezte, miért nem kerestük meg: fél évvel korábban ezt megtettük osztrák oldalról egy ismerősömmel, ám akkor sorompó és biztonsági őr állta utunkat" – mondta Lőrincz György. Hozzátette: a határnyitáskor beszélt osztrák vállalkozókkal, akik támogatják a kemencefesztivál ötletét, s segíthetnek a báró „puhításában" is. Májusban az Európa-napon mehetnének ki kenyeret sütni, s csak a kemencét szeretnék használni, a fesztivált magyar oldalon rendeznék.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódó kocsisorok, elzárt üzletek

Hegyeshalom - A schengeni csatlakozást követő napokban máris bebizonyosodott, érdemes lett volna… Tovább olvasom