Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Lopások, rablások külföldi elkövetőkkel

Mosonmagyaróvár - Elszaporodott az elmúlt időszakban a külföldiek – elsősorban románok – által elkövetett lopások, rablások száma Mosonmagyaróváron és környékén. Többször előfordult, hogy a román állampolgárok saját honfitársaikat fosztották ki egy-egy parkolóban vagy benzinkútnál.
Úgy tűnik, a határ közelségében, az autópálya menti pihenőkben, töltőállomásokon és Mosonmagyaróvár környékén folyamatosan visszatérő esetek a különféle – főként külföldiek által elkövetett – lopások, rablások, gépkocsifeltörések. Korábban, a délszláv háború idején a jugoszláv utódállamokból érkezők adtak rengeteg munkát a helyi rendőröknek. Az ilyen jellegű bűncselekmények aztán rövid idő alatt „lecsengtek" és jelentősen csökkent az út menti bűnözés.

Az elmúlt hónapokban azonban ismét megszaporodtak a környéken a külföldiek által elkövetett lopások, rablások, az elkövetők az esetek többségében román állampolgárok, de a sértettek közül is sokan ebből az országból érkeztek.

Évek óta élnek Mosonmagyaróváron román állampolgárok, akik hosszú ideje házaló árusítással foglalkoznak. Velük semmi problémája nem volt a rendőrségnek, csak nagyon ritkán akadt dolguk a hatósággal. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek olyanok is, akikről ez már nem mondható el – mondta el lapunknak Babos László őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Néhány hete történt például az az eset, amikor egy idős férfinek próbált pulóvert eladni egy romániai „utazó ügynök", ám miután az üzlet nem jött össze, a fiatalember kirabolta áldozatát. A 77 éves férfitől mintegy 200 ezer forintot vett el erőszakosan a román állampolgárságú fiatalember, akit a rendőröknek rövid időn belül sikerült elfogniuk. Kiderült, hogy az elkövető az eset előtt egy héttel érkezett Mosonmagyaróvárra.
Szintén a közelmúltban történt, hogy egy külföldit szólítottak le ismeretlenek az egyik helyi benzinkútnál. Műszaki cikkeket ajánlottak fel eladásra kedvező áron.

Miközben áldozatuk figyelmét elterelték, egyikük szinte észrevétlenül levágta a derekán lévő övtáskát, mintegy egymillió forintos kárt okozva ezzel. Nem sokkal később kiderült, egy román állampolgárságú bűnözői csoport gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével.

Az elmúlt év utolsó napjaiban Nyugat-Európában vendégmunkásként dolgozó román állampolgárok busszal tartottak hazafelé. Mosonmagyaróvár közelében az egyik autópálya-pihenőnél megálltak, ahol néhány honfitársuk „itt a piros, hol a piros" játékot ajánlott fel a busz utasainak. Az egyik férfit félrehívták, szó szót követett, majd erőszakkal több ezer eurót raboltak el áldozatuktól.

Egy román férfi tett feljelentést a közelmúltban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon, miszerint a Hegyeshalomnál lévő bevásárlóközpont parkolójában ismeretlenek kirángatták az autójából és elvették az értékeit. A nyomozás során begyűjtött információk azonban teljesen ellentmondtak az állítólagos sértett által elmondottaknak. Végül kiderült, hogy a férfi csak kitalálta az egészet, így bűncselekmény hiányában meg- szüntették a nyomozást.

Egy Ausztriában élő román állampolgárságú férfit raboltak ki ismeretlenek december 29-én kora délután az 1-es számú főutat Mosonszolnokkal összekötő úton. Az út szélén egy sötétkék színű, Peugeot 307 típusú személyautó várakozott vészvillogóval, mellette pedig egy nő állt egyedül. A férfi félreállt, hogy segítsen, ám ekkor többen lefogták és elvették az értékeit. A rendőrség kéri, hogy aki bármit tud a rablással kapcsolatban, vagy az adott időben ezen az úton járt, jelentkezzen a kapitányságon.

Az osztályvezető szerint az elmúlt időszakban még számos olyan bűncselekmény történt a környéken parkolókban, töltőállomásokon, pihenőhelyeken, amiknél az elkövetők kiléte egyelőre ismeretlen, de kísértetiesen hasonlítanak egymásra, illetve korábbi olyan esetekre, amiket román bűnözők követtek el.

Babos László őrnagy

A rendőrség minden esetben vizsgálja a lehetséges összefüggéseket, az azonos elkövetőre utaló körülményeket.

Tervezett és összehangolt mélységi ellenőrzésekkel és az autópályán folyamatos jelenléttel próbálják visszaszorítani az ilyen jellegű bűncselekményeket. Ebben a munkában a kapitányság minden osztályának munkatársai mellett segítséget nyújt a megyei főkapitányság állománya is. Az őrnagy szerint a hatékony fellépés eredményeként rövid időn belül normalizálódik a helyzet.

Olvasóink írták

 • 5. liszka 2008. január 08. 13:12
  „"Jogi Maffia" - ez jó, nagyon jó! Én is kerestem már szavakat erre az erkölcsi, etikai, humánusság-érzéseket nélkülöző rétegre a megfelelő jelzőt, de ez nagyon találó!

  Meg kell mondani: a magyar vezető értelmiségi réteg egy rosszul értelmezett vad-liberalizmustól hajtva, minden jó érzését elvesztette.

  Néha megérthetőek, hisz csak így tudnak érvényesülni.
  No, és amit a legfőképpen észlelhetnek: a politikusi réteg nagy része bizony ebből él!”
 • 4. Josh 2008. január 07. 20:16
  „Egyszer már bemutatkoztam Önnek, de nem lep meg, hogy ez kevéssé volt lényeges Önnek. Még egyszer nem fogok.”
 • 3. Cseter János 2008. január 07. 09:39
  „Nagyon helyes kedves "Josh" mivel nem lehet tudni,hogy hölgyet vagy úrt takat e fedőnév, kérem válogasson melyik illik Önre! Egyetértek azzal, hogy a nyugdíjasok közt is vannak nagypénzű emberek, akik megengedhetik maguknak azt, hogy többszázezer forintal közlekedjenek az utcán! Lehet, hogy bűnöző! Hisz a bűnözés nincs korhoz és helyszínhez kötve. Az, hogy ki hogy minősiti a rendőrök munkályát az a magánügye és nem illik a másikra testálni. Látom Ön még nem találkozott a Jogi Maffia üzelmeivel így halovány fogalma sincs a kártékonyságaikról! Valóban igaza van abban hogy, aki a mai hatóságokhoz fordól ez ügyben, akkor bolondnak nézik! Ez természetes is e rendszerben erre kaptak utasítást a polotikai elittől!”
 • 2. Josh 2008. január 06. 22:37
  „Én inkább a nyugdíjas körmére néznék rá. Gyanús az a nyugdíjas manapság, aki 200000 forintot hord magánál készpénzben, nem, Cseter úr? Lehet, hogy a Jogi Maffia titkos pénztárosát akarta az a nemes ifjú (korunk Robin Hoodja tán?) kirabolni, és azok az aljas, sunyi rendőrök megakadályozták ebben. Ezek után a Jogi Maffia vérszemet fog kapni, és nyugdíjasok által fogja a szennyes pénzét tisztára mosni... Aki pedig nem adja be a derekát és nyugdíjasként kemény szavakkal harcolna ellenük, azt bolondnak fogják nézni. Sőt. ez a folyamat már el is kezdődött, legalábbis, ami a bolondokat illeti...”
 • 1. Cseter János 2008. január 06. 12:42
  „Azt hihetné az ember,hogy tőlünk nyugdíjasoktól már nincs mit ellopni. Megtette ezt az a fehérgalléros bűnözői réteg amelyet nem képes a rendőrséünk üldözni. Sőt megkockáztatom, hogy meg van tiltva, ha olyan bejelentés érkezne, ami a Jogi Maffia érdekköreit sértené, ha véletlenűl kapnának utasítást a feti bűnözők üzelmeinek feltárására!
  Szerintem ezek is ép oly pitiáner bűnözők, mint a cikkben említettek.
  Persze, aki a kéj érzését elégíti ki a hatalmával és fosszaki a védtelen lakósságot, azokat ebben a fene nagy demokráciában men szabad üldözni! Hisz Őket a pártok vezetői helyezték poszjaikara és, ha azok lebuknának a saját kinevezettjeik kiválló munkálya miatt, akkor kiderűlne e rendszerünk valódi képe! Vagy nem így van?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moziból könyvtár

Jánossomorja - Már az utolsó simításokat végzik az egykori jánossomorjai mozi, az új könyvtár közel… Tovább olvasom