Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Lombból, fűből komposzt lesz

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. egy komposztáló kialakítását tervezi, ahol a városban összegyűjtött füvet, lombot és egyéb zöldhulladékokat hasznosítják, új technológiával. Évek óta tartó kísérletek során találták meg a jó módszert.
Nagyszabású elképzelést szeretne megvalósítani a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Egy úgynevezett közösségi komposztáló kialakítását tervezik, ahol egyrészt a barna kukákból, másrészt pedig a város közterületeiről begyűjtött zöldhulladékot hasznosítanák.

A városüzemeltető jelenleg is komposztálja az összegyűjtött faleveleket, füvet, egyéb lágy szárú növényeket. Ennél azonban lényegesen hatékonyabb módszerrel és körülmények között hasznosítanák ezt a zöldhulladékot – magyarázza Kosár Tibor ügyvezető. Elmondta: a mostani módszerrel meglehetősen hosszú ideig tart a komposztálás. Az új technológiával viszont lényegesen csökken ez az idő és hatékonyabbá válik a folyamat.

A városüzemeltető egy vállalkozóval közösen már évek óta folytat kísérleteket e tárgyban. Most jutottak el odáig, hogy a tervek szerint jövő tavaszra kialakítanak egy közösségi komposztálót. Az új technológia eredményeként a lágy szárú növényekből akár hat-kilenc hónap alatt használható komposztot tudnak előállítani.

A városüzemeltető jelenleg kénytelen megvásárolni minden évben a parkok, virágágyások tápanyag-utánpótlásához szükséges komposztot. Ennek a tervnek a megvalósításától azt várják, hogy biztosítani tudják majd a szükséges mennyiséget, sőt, még bevételhez is juthatnak ebből.

A működtetés tapasztalatai alapján a későbbiekben azt tervezik, hogy a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is bevonva a barna kukákban összegyűjtött zöldhulladékot is ezzel a módszerrel komposztálják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszámolók, módosítások, költségvetési koncepció

Soros ülését tartja az önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután 1 órakor a városháza… Tovább olvasom