Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Logisztikai központ az ipari park mellett

A nyilvánosság számára egyelőre ismeretlen beruházó regionális logisztikai központot tervez felépíteni Mosonmagyaróvár határában, a jelenlegi – szinte teljesen üres – ipari park tőszomszédságában.
Hátrányban: Jelenleg az ipari park az alapvető befektetői igényeknek sem tud megfelelni.
Mosonmagyaróvár nyolc éve elfogadott általános rendezési terve az M1-es autópálya és a vasútvonal közötti területet ipari park jellegű gazdasági felhasználásra javasolta. A kijelölt térség hasznosítására készített tervek alapján a tulajdonos elnyerte az ipari park elnevezés használatának jogát és megalakította a Mosonmagyaróvári Ipari, Logisztikai és Üzleti Park (MILÜP) Kft.-t.

Elmaradt előnyök

A park területére készített és jóváhagyott részletes szabályozási terv és építési előírások pontosan rögzítették a területfelhasználás módját és feltételeit. A nagyméretű terület hasznosítását több ütemre bontva, fokozatosan javasolták végrehajtani. Mindezek ellenére a terület tulajdonosi szerkezete miatt a MILÜP Kft. a park kialakításában nem tudott érdemben előrelépni, a tulajdonosi megegyezés híján elmaradt a kötelezően előírt belső feltáró út és a 86-os főút csomópontjának kiépítése, illetve a szükséges közművesítés is. Így jelenleg az ipari park az alapvető befektetői igényeknek sem tud megfelelni. Miközben a környező településeken a megvalósult beruházások azt bizonyítják, hogy a befektetők érdeklődnek a térség iránt, addig Mosonmagyaróvár ennek előnyeit nem tudja élvezni.

Konkrét ajánlat

A közelmúltban azonban konkrét ajánlat érkezett az önkormányzathoz logisztikai központ létesítésére, amennyiben a város a megfelelő méretű – mintegy 40 hektáros – területet és a megfelelő építési feltételeket biztosítani tudja. Miután a jelenlegi ipari parkban ez az igény nem elégíthető ki, a leendő logisztikai központ helyeként felmerült a parkkal szemben a 86-os főúttól nyugatra eső területek ipari célú hasznosítása. A városvezetés szerint a viszonylag nagyméretű, egybefüggő területek tulajdonosainak szándéka egybeesik az önkormányzati elképzelésekkel.
A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a leendő regionális logisztikai központ helybiztosítása érdekében a beépítésre szánt területeket kiterjeszti erre a részre is. A városvezetés úgy véli, a településfejlesztési koncepció ezen módosításával működőképes, a befektetői igényeknek eleget tevő gazdasági terület jöhet létre, ami amellett, hogy gazdasági előnyökkel jár az önkormányzatnak, vélhetően ösztönzőleg hat majd a jelenlegi ipari park területének ésszerűbb fejlesztésére is.

Hivatalos hallgatás

A tervezett regionális logisztikai központ konkrét elképzeléseiről egyelőre hivatalosan semmit sem lehet tudni, mint ahogy a befektetők kilétéről is hallgatnak az illetékesek. A jelenleg több magánember tulajdonában lévő területen megvalósuló létesítményben lapunk információi szerint több száz környékbelit foglalkoztatnának majd egy átrakóterminálban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérült fiatalok pályaválasztása

A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola foglalkoztató tagozatának szülői értekezletén a… Tovább olvasom