Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Lipóton lesz az országos tanévnyitó vasárnap

A nemzeti tanévnyitó ünnepséget vasárnap tartják Lipóton, az új tanévet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg.
A szigetközi településen már javában készülnek az országos eseményre, amely egyben a helyi iskola újbóli megnyitása is lesz - mondta Tóth Péter, a község független polgármestere az MTI-nek.

Közlése szerint a kisiskolák újraindítására kiírt pályázaton 30 millió forintot nyert el a hétszáz lakosú település, amely 9 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A projektre szánt összeg kisebb részéből új berendezéseket és iskolai eszközöket vásároltak, nagyobb hányadából pedig felújítják az oktatási intézmény tetőterét, ahol két új tanteremet alakítanak majd ki.

A községben, új kezdeményezésként, szeptembertől magyar-angol kéttannyelvű oktatás indul az elsősöknek. A tizenöt kisdiák négy pedagógus irányításával kezdi meg tanulmányait. Közülük ketten angolnyelv-tanárok, rajtuk kívül egy angol anyanyelvű tanár Bostonból érkezik, s a tagintézmény vezetője is bekapcsolódik az oktatásba. A lipóti iskola az új tanévtől a darnózseli általános iskola tagintézményeként működik.

A sikeres vállalkozóból lett társadalmi megbízatású polgármester - nevéhez fűződik a Lipóti Pékség – elmondta, hogy a kéttannyelvű oktatás plusz költségekkel jár, ezért a pékség alapítványon keresztül támogatja az intézményt. Az első évben 4-5 millió forintos hiányt kell pótolni a becslések szerint - jegyezte meg.

A termálvize miatt növekvő idegenforgalmú település vezetése úgy látja, hogy a következő években a turizmus még nagyobb lendületet vesz, s ehhez az idegennyelvtudás, főként az angol elengedhetetlen. A következő években a kéttannyelvű oktatást felmenő rendszerben akarják bővíteni.

A nemzeti tanévnyitót a Duna Televízió élőben közvetíti.

Olvasóink írták

  • 2. Csipetke 2011. augusztus 30. 11:49
    „Az iskola újranyitását 15 fős létszám mellett megtehetik, úgy látszik van rá keret!
    A fizetésnélküli szadadság alatt lehet szüreti munkát vállalni a szomszédainknál, ha kevés lenne így a fizetés!”
  • 1. Tmoha 2011. augusztus 25. 09:19
    „Csak gratulálni tudok! Tizenöt diákhoz öt pedagógus? Igazából így lehet színvonalasan oktatni!
    Kár, hogy Mosonmagyaróvár egyik iskolájában most jelentették be, hogy megszüntetik az utazási hozzájárulást (bérlet), túlórapénzt, és az őszi szünet fizetés nélküli szabadság lesz a pedagógusok számára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golffal próbált embereket csempészni Mosonmagyaróvárnál

Ellenőrzés alá vontak a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészei egy német forgalmi… Tovább olvasom