Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

LIFE: „A politika kimaradt, emiatt sikeres

Az alsó–szigetközi vízpótlásra nyert brüsszeli támogatás idei önrészét fedezi a szakminisztérium.

A LIFE-III Szigetköz projektben az alsó–szigetközi vízpótlásra nyert brüsszeli 250 millió mellé az idei önrészt – nagyjából 30 milliót – a minisztérium végre finanszírozza. A hullámtéri vizsgálaton kiderült, hogy az alsó-szigetközi dunai ártéren a leggyengébb a vízlevezetés.

Széles Sándor, a Felső Mosoni-Dunatáj Társulás elnöke tegnap Dunakilitin a LIFE-III Szigetköz projekt értékelésén bejelentette: hosszas tárgyalások után Varga Miklós államtitkár ígéretet tett, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja az uniós keret mellé az idei önrészt. Sólyom László tegnapi nyilatkozatára, miszerint a bősi ügyben akár „harmadik felet" is bevonhatunk, annyit mondott: a harmadik fél az itt élők közössége legyen, a szigetközi és csallóközi emberek.

Gondok Ásványrárónál a vízlevezetéssel

Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: a térségbeni vízpótlás jó alkalom egy vizsgálatra, hisz a „száraz medrektől indulva" több adatot lehet gyűjteni. A vízpótlás hatását bemutatják, majd javaslatot tesznek egy értékelőrendszerre. Az Alsó-Szigetköz vízellátásának látványos eleme volt az ásványrárói Parlagnyilasi-csatorna kialakítása, ahová másodpercenként két köbméter víz érkezik. A nemrég elvégzett, Phare által finanszírozott hullámtéri vizsgálatról is szó esett, mely beépül a LIFE-programba. Kiderült: a régi meder lefolyási viszonyai változtak, s az Alsó-Szigetköz vízlevezetésével – különösen Ásványrárónál – gondok vannak. Az itteni dunai ártéren beavatkozás szükséges, például egy levezető sáv kialakítása.

A mentett oldalon gazdagabb élővilág

Jolánkai Géza, a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet képviselője a térség környezeti állapotáról beszélt. A vizsgálataik szerint a Mosoni-Duna vízminősége a korábbi évekhez képest javult – például kisebb a kadmiumszint –, ám a szigorú uniós normák határértékeit így is eléri. Makrogerinctelen élővilágban gazdag a tájegység, s a mentett oldalon kétszerese a fajok száma az áramló vizekben lévőkének.

Azonnali lehetőség a döntések előkészítésére

Németh Nándor, a Geonardo Kft. illetékese a polgármesterek körében végzett vizsgálatról és a Szigetköz fejlesztési programjáról beszélt (erről lapunkban jövő héten részletesen is beszámolunk). Elhangzott: jövőre elkészülhet egy olyan térinformatikai rendszer, amely azonnal modellezési lehetőséget ad a döntések előkészítésében. Babos Attila dunaszegi polgármester  az összefogás jelentőségét emelte ki a pályázatban: szerinte a program sikere abban rejlik, hogy a politikának ehhez vajmi kevés köze volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesemondók levéli versenye

Karácsonyváró meseestet rendeztek a levéli kultúrházban. A versenyre tizennyolc gyermek… Tovább olvasom