Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Levél felélte tartalékait

Levél önkormányzata felélte költségvetési tartalékait. A polgár- mester szerint nehéz évek elé néznek.

Szélerőmű Mosonszolnokon. Ilyen épül helyben is.
Azonban két új ipari létesítmény iparűzési adója megoldhatja a község anyagi problémáit. A tervek szerint 2006-tól a helyi szélparkban 30–40 szélkerék forog s egy osztrák vállalkozó is munkahelyteremtő beruházásban gondolkodik a községben.

Korábbi években kezdett takarékosság

Levél önkormányzata az elmúlt két év költségvetését forráshiánymentesen teljesítette, ami a korábbi években elkezdett takarékoskodás eredménye. A képviselő-testület évekkel ezelőtt célként fogalmazta meg a kultúrház felújítását. A korszerűsítéshez a tervek is elkészültek, de az elképzelések nem váltak valóra: egyrészt valamennyi, a művelődési ház felújítására beadott pályázatukat elutasították, másrészt a tartalék jó részét lassan felélték.

A jövő évi büdzsé koncepciójának elkészítésekor világossá vált, hogy 2005-ben az önkormányzat tartalékából semmi sem marad, így a korábban kitűzött cél ma már távolinak tűnik. Tavaly még nem tudtak pályázni „önhikire", ám idén már nagy valószínűséggel Levél is forráshiányos település lesz. Nehéz esztendő elé néznek, s emiatt Rosenberger András polgármesternek már most is vannak „álmatlan éjszakái". Félő, hogy 2005-ben még kisebb fejlesztésekre futja.

Két beruházásban  bizakodnak

A fejlődés szempontjából azonban biztató, hogy a tervek szerint 2006-tól mintegy 30–40 szélkerék fog üzemelni a község határában. Az első ötre már van érvényes építési engedély. Az erőművek jelentős adóbevételhez juttathatják az önkormányzatot, így talán a napi anyagi gondjaik megoldódnak. Emellett körvonalazódik egy 50–60 embert foglalkoztató, osztrák tulajdonú üzem létesítése is.

A szóban forgó területet a község rendezési tervében már iparterületnek minősítették. E két jelentős beruházás eredményessége megoldhatja a képviselő-testület tervét, mely szerint 2006-ban, az óvoda fennállásának 100. évfordulójára szeretnék kicserélni az intézmény nyílászáróit, s a homlokzatot felújítanák. Rosenberger András úgy érzi, ha az átmeneti nehézségeken úrrá tudnak lenni, néhány év múlva a község fejlődésnek indul, hiszen az új ipari létesítményekkel lerakták egy biztonságosabb jövő alapjait.

Iskolában elegen, óvodában kevesen

Az önkormányzat az elmúlt két esztendőben az intézmények zökkenőmentes működtetését és a korábban felvett, mintegy húszmillió forintos hitel törlesztését tartotta szem előtt. Az iskolai gyermeklétszám jelenleg megfelelőnek mondható, és a település vezetője bízik abban, hogy az előírt létszám a jövőben is biztosított lesz az intézményben. Az óvodában azonban jóval kevesebb lett a gyerek (jelenleg 44-en vannak), így a közelmúltban határoztak arról, hogy az óvoda működését felülvizsgálják.

Felújítás, korszerűsítés

Az elmúlt két évben az önkormányzat ötmillió forintot költött szilárd útburkolat építésére és kátyúzásra. Benyújtottak egy pályázatot járdafelújításra, ezt azonban elutasították. A sportöltözőt 3,5 milliós összköltséggel sikerült felújítani. A levéli önkormányzat vásárolt egy mobil színpadot és egy fűnyíró traktort.

Emellett fejlesztették az irodatechnikát 2 millió forintból, valamint az óvoda vizesblokkját is korszerűsítették: az uniós csatlakozás tiszteletére pedig „eurokutat" hoztak létre. Évente félmillió forintot költenek a falu szépítésére: folyamatosan gondozzák a parkokat, a közterületeket és a temetőt.

A község kulturális életéből kiemelkednek a pünkösdi lovasnapok, az idén már nemzetközivé vált Katica-fesztivál, a május elsejei falunap, valamint az idősek napja. December 22-én tartották a falukarácsonyt, melynek keretében a lakosságot kulturális műsorral, forralt borral és pogácsával várták a községháza elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnami csüngő hasú kergetésétől a testületi Citrom-díjig

Az idei esztendő sem múlt el szűkebb régiónkban meglepetések, sérelmek, utólag módosított rossz döntések, tragédiák és persze humoros történetek nélkül. Visszatekintőnkben szinte minden hónapra jutott egy-egy krimi, pénzkeresés és jó néhány poén: bűnügyekből kevesebbet, a pénz kereséséhez „erősebb elemlámpást” kívánunk, jóízű poénból pedig minél többet szeretnénk a 2005-ös esztendőben. Tovább olvasom