Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Levágták a veszélyes tetőzetet

Hegyeshalom - Elbontották a rendkívül leromlott állapotú, megdőlt vas tetőszerkezetet a hegyeshalmi kishatáron (K2-n) tegnap. Az átkelőn az utazókat fenyegető veszélyre a Kisalföldben a múlt héten hívtuk fel a figyelmet.

Beszámoltunk arról, hogy szemmel láthatóan rossz állapotban van a hegyeshalmi egykori kishatár: az objektum egyik, az út felett húzódó fém tetőszerkezete megdőlt. Olvasóink hívták fel szerkesztőségünk figyelmét az átkelő leromlott állapotára.

Az objektumhoz tartozó vasszerkezet alatt haladt át naponta több ezer autós, akiknek olvasóink szerint fogalmuk sem volt, hogy milyen veszélynek voltak kitéve.

Ottjártunkkor meggyőződtünk róla: a szerkezet valóban rendkívül korrodált, ráadásul az egyik oldala megrogyott. Az illesztéseknél a méretes – már rozsdás – csavarok közül több félig kiszakadt, a tartóoszlopok a tetőszerkezet egyik felén meggörbültek.

Leemelték: A szakemberek alig két óra alatt levágták lábairól a veszélyes tetőt.
Leemelték: A szakemberek alig két óra alatt levágták lábairól a veszélyes tetőt.

Hazánk schengeni csatlakozása óta funkcióját vesztett átkelők üzemeltetője még hivatalosan a vám- és pénzügyőrség (VPOP), ám a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a közelmúltban döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezelésébe kerülnek vissza ezek az objektumok. A társaság illetékese múlt héten úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az átadás-átvétel jelenleg tart, az elkövetkezendő hetekben megtörténik az ingatlanok birtokbavétele is. Az átvétellel egyidejűleg az MNV Zrt. kezdeményezi a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnál a határátkelőkön átmenő, útként funkcionáló területeken a nyomvonal kijelölését és a közúti hálózatba történő felvételét. Ezt követően kívánják a közlekedésért és építésért felelős állami szervezeteknek a szükséges munkák elvégzése érdekében a határátkelőhelyeket – köztük a hegyeshalmi „régi" átkelőt is – vagyonkezelésbe adni.

A Kisalföldben megjelent írást követően, úgy tűnik, az  illetékesek is veszélyesnek ítélték a hegyeshalmi átkelőn lévő tetőt, ezért úgy döntöttek, azonnal lebontatják a vasszerkezetet.

A VPOP megbízásából tegnap délelőtt egy szakembergárda alig két óra alatt „leemelte" a veszélyes tetőt.

Erre az időre teljes szélességében lezárták a kishatárt, a forgalmat az autópálya-átkelőre terelték. A mintegy hattonnás vasszerkezet a bontást végzők szerint is rendkívül rossz állapotban volt, bármikor könnyen akár le is dőlhetett volna. A bontással megbízott cég munkatársai azonban nem bízták a véletlenre a dolgot: egy daruval rögzítették a tetőt, a tartóoszlopokat elvágták, majd óvatosan a földre helyezték a vasszerkezetet. Ezt késő délutánig darabolták, végül elszállítottak az átkelőről.

Olvasóink írták

 • 3. bagheera 2008. október 09. 09:41
  „En arra lennek kivancsi mikor fogjak veszelyesse nyilvanitani a Rajkai atkelot....mert hogy ott akkora godrok meg katyuk vannak hogy egy komplett auto beleesik...es log mindnehonnan mindenfele kabel.....vagy az nem szamit csak nyugatra mutassunk szep pofat????
  azert azon a hataron rengeteg auto megy at...es ugyan az utobbi idoben ultek ott valami cunci mokusok autoban es ugy tettek mintha valamit szalmlaltak volna semmi nem tortenik....meg azt is elkepzelem, hogy a katyut ott hagyjak...nehogy 15 nel nayobb sebeseggel lehessen kozlekedni.”
 • 2. Gandarmen...xer 2008. október 04. 21:30
  „Vajon meddig figyelik még a K2-n az osztrák hatóság becses tagjai, hogy ki utazik egyedül? Ugyanis szerintük mindegyikük illegális munkavállaló!!!”
 • 1. smovar 2008. október 04. 10:45
  „A cikk írója biztos beteg volt mikor elsőben azt tanulták,hogy kell írni azt,hogy levágták a veszélyes tetőzetet.Mielőbbi gyógyulást kívánok neki.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb vinnék Brüsszelhez a Dunát

Szigetköz - Interreges pályázattól dunaremetei kompot, s törvénymódosítás nélküli dunakiliti… Tovább olvasom