Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Létszámcsökkentést javasolnak

Egy külső cég bevonásával világítják át a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gazdálkodását.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciója kapcsán felmerült finanszírozási, valamint egyéb gazdálkodási problémák miatt az önkormányzat az intézmény vezetésének javaslatára döntött arról, hogy egy külső cég bevonásával átvilágítja a Kórház szakmai tevékenységét és gazdálkodását. A szakértői feladat elvégzésével az önkormányzat a Perfekt Rt.-t bízta meg.

Az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálat magában foglalta a Kórház működésének szakmai, gazdálkodási elemzését, a bevételek és kiadások alakulását, a létszámadatokat, a kontrollingrendszer működését és hatékonyságát. A megbízásnak megfelelően a cég elkészítette az osztályok, szakrendelések, gondozók, ambulanciák és a diagnosztika szakmai értékelését, majd intézkedési tervet is javasolt. Ezt az érintettek bevonásával az egészségügyi bizottság megtárgyalta és elkészítette intézkedési programját. Ezt a képviselő-testület csütörtöki ülésén vitatja meg.

Mátrix osztályok?

A Kórház szakmai teljesítményének elemzése során kiderült, hogy a fekvőbeteg-ellátás teljesítménye tizenöt százalékkal alacsonyabb a városi Kórházak átlagánál, miközben ezzel párhuzamosan kapacitásfelesleg is mutatkozott. Az átvilágítók szerint ez azt jelenti, hogy az intézményben az átlaghoz képest kevésbé súlyos eseteket látnak el, míg az ágykihasználtság csupán 73,2 százalékos volt. Az egyes osztályok esetsúlyossági mutatójának országos átlag alatti mértéke arra utal, hogy viszonylag sok olyan beteget vesznek fel Kórházi ellátásra – a finanszírozás javítása érdekében –, akik járó betegként is elláthatóak lennének. A fekvőbeteg-ellátás területén a mátrix osztályok kialakításának szakmai és gazdasági megalapozását, valamint az emelt szintű kórtermek komfortosítását javasolja a tanulmány.

Túlméretezett kapacitás

A járóbeteg-ellátás vizsgálatából kiderült, hogy az esetarányos bevétel több mint húsz százalékkal maradt el az átlagtól, ám ezt a teljesítményt csaknem kétszeres kapacitással érte el az intézmény. Ez a „bő" kapacitás és az ehhez illesztett személyzeti létszám eredményeként a járóbeteg-ellátás területén 300 millió forintos hiány mutatkozik, aminek csökkentésére sürgős, rövid távú intézkedéseket kell megfogalmazni. A felmérés szerint ezen a területen harmincszázalékos kapacitáscsökkentés is végrehajtható. Az átvilágításban szervezeti átalakításokra is javaslatot tettek a szakértők, mivel a Kórház méretéhez képest több területen is indokolatlanul magas létszámot találtak. Az átvilágítók indokoltnak tartják továbbá a beszállítói és alvállalkozói szerződések felülvizsgálatát, s közülük az előnytelenek felbontását.

Havonta 12 milliós hiány

Az elemzésből egyértelműen kiderül, hogy a Kórház felélte tartalékait, s elsősorban a kiadások radikális csökkentésével hozhatják egyensúlyba a gazdálkodást. A kedvezőtlen külső hatások és a belső hatékonysági problémák miatt mára eladósodott, havi mintegy 12 milliós hiány keletkezik. A tanulmány szerint a Kórház számára a közeljövőben az Országos Egészségügyi Pénztártól (OEP) származó bevételek lényeges, kedvező változása nem várható, ezért rövid távon halaszthatatlan belső intézkedésekkel kell megállítani az eladósodás növekedését. E rövid távú intézkedések közt szerepel – a határozati javaslatban – többek közt az indokolatlanul magas létszámok minimum tízszázalékos leépítése, a folyamatok ésszerűsítésével, elsősorban a nem gyógyító területeken, illetve az adható bérpótlékok szigorú felülvizsgálata, annak részbeni módosítása.

A tanulmány megfogalmazza továbbá a közép- és hosszú távú stratégiát, ami során a működtetés szervezeti formáját is újra kell gondolni, beleértve az együttműködési lehetőségeket a környező, hasonló helyzetben lévő Kórházakkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer köbméter hulladék

Több száz köbméter szemetet raknak le havonta illegálisan a mosonmagyaróváriak a város különböző, eldugottnak vélt pontjaira, fasoraiba, az évi kétszeri lomtalanítás és a működő hulladékudvar ellenére. Az illegális lerakók felszámolása milliós nagyságrendű összeggel terheli a város költségvetését.
Tovább olvasom